Nogomet

Vodeće momčadi češkog i turskog prvenstva u borbi za osminu finala

Petar Jenjić • četvrtak, 22.02.2024.
Vodeće momčadi češkog i turskog prvenstva u borbi za osminu finala
Foto: EPA

Pred nama je uzvratna utakmica šesnaestine finala Europske lige između Sparte Prag i Galatasaraya. Prvi njihov dvoboj u Istanbulu donio je mnogo uzbuđenja, a vjerujemo da će takav biti i ovaj večerašnji...

Uzvratni dvoboji šesnaestine finala mogli bi donijeti puno uzbuđenja, a jedna od onih utakmica za koju se nadamo da bi mogla biti takva, svakako je ona u Pragu. Naime, tamo će domaća Sparta ugostiti Galatasaray s početkom u 21 sat, a njihov dvoboj sudit će Englez Anthony Taylor.

Igraj na Sparta Prag - Galatasaray na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Sparta igra odlično u češkom prvenstvu i trenutno je vodeća u poretku s 18 pobjeda, dva remija i samo jednim porazom. Taj poraz stigao je još u 13. kolu, nakon čega je momčad zaredala isključivo s pobjedama i ima četiri boda prednosti ispred praške Slavije. Uoči prve utakmice svladala je u gostima Karvinu rezultatom 3:0.

Gostovanje u Istanbulu donijelo je pregršt uzbuđenja. Galatasaray je dva puta imao vodstvo golovima Kerema Demirbaya i Driesa Mertensa, a Sparta se oba puta uspijevala vratiti preko Angela Preciaa i Jana Kuchte. Domaćin je zadnjih pola sata igrao s igračem manje nakon isključenja Victora Nelssona, ali je ipak u 91. minuti stigao do pobjede. Pogodak je postigao Mauro Icardi.

I dok se Sparta za uzvrat pripremila prvenstvenom pobjedom protiv Libereca od 3:1, turska momčad vodi veliku bitku u Super ligi s Fenerbahčeom. Trenutno je na prvom mjestu sa 69 bodova, dva više od velikog rivala, a trenutno je na nizu od devet pobjeda u svim natjecanjima. Posljednja je stigla prije četiri dana na gostovanju kod Ankaragucua (0:3).

Kartoni muče domaćeg trenera Briana Priskea koji neće moći računati na trojicu igrača. Prvi od njih je Ladislav Krejči, a slijedi ga Veljko Birmančević, dok je Matej Rynes u prvom dvoboju zaradio i isključenje.

Kod Galatasaraya ne bi trebalo biti Sergea Auriera, dok su Tanguy Ndombele i Kaan Ayhan van kadra zbog problema s mišićem. Pod upitnikom je i Hakim Ziyech, a crveni karton u prošlom dvoboju zaradio je spomenuti Nelsson.

Obje momčadi igraju u sjajnoj formi u domaćim natjecanjima, prvi međusobni dvoboj donio je puno dobrih stvari i vjerujemo da će takav biti i uzvrat. Nešto što možemo očekivati od vodećih ekipa u matičnim prvenstvima.

Što su rekli

Brian Priske, trener Sparte: "Očekujemo sličnu utakmicu kao i u Turskoj, mislim da oni neće ništa posebno promijeniti. Imaju snažnu ekipu, punu odličnih individualaca. Uspjeli smo im odgovoriti taktički i fizički u Istanbulu, ali nažalost, kaznili su nas u onim ključnim trenucima."

Okan Buruk, trener Galatasaraya: "Želimo pobijediti i proći u sljedeću rundu. Imamo prednost iz prve utakmice, ali ovo nije gotovo. Ponovno se igra ispočetka i moramo taj prvi dvoboj ostaviti po strani i fokusirati se na ovaj. Protivnik nam je priuštio dosta problema u prvom susretu i sada ga poznajemo bolje. Morat ćemo poduzeti određene korake kako bi se branili protiv njih i pojačali alternativna rješenja u napadu."

Mjesto, vrijeme, suci

Stadion Letna, Prag, 21:00

Sudac: Anthony Taylor (Engleska)

Nedostaju

Sparta Prag: Birmančević, Krejči, Ryneš (kartoni)

Galatasaray: Aurier, Ndombele, Ayhan (ozljede), Nelsson (crveni karton), Ziyech pod upitnikom

Zadnji susret

Iznimno zanimljiva bila je prva utakmica koja je otišla na stranu turske momčadi rezultatom 3:2.

Prognoza

Potpuno izjednačen dvoboj mogao bi otići na obje strane i večeras. Ipak, u prvi plan bismo stavili golove kojih bi trebalo biti kao i u prvom dvoboju.

FOTO: EPA/ERDEM SAHIN

Europska liga, nokaut faza

1/16 finala - uzvratne utakmice

Freiburg3:2 *Lens
Qarabağ2:3 *Braga
Rennes3:2Milan
Toulouse0:0Benfica
Roma5:3 **Feyenoord
Marseille3:1Šahtar
Sparta Prag4:1Galatasaray
Sporting1:1Young Boys

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!