Ostali sportovi

I ove godine u Osijek dolaze brojni osvajači odličja s najvećih natjecanja

Sportnet, Mihaela Bradovski • srijeda, 06.03.2024.
I ove godine u Osijek dolaze brojni osvajači odličja s najvećih natjecanja

U 14 godina Svjetskog kupa u Osijeku, Gradski vrt vidio je desetke olimpijskih, svjetskih i europskih medaljaša, a ništa drukčije neće biti ni na 15. rođendanu jednog od najvećih gimnastičkih turnira u svijetu.

Svjetska gimnastička federacija (FIG) 30 dana do početka natjecanja (4. do 7. travnja) objavila je popis prijavljenih gimnastičarki i gimnastičara koji će nastupiti na DOBRO World Cup Osijek, a hrvatsku reprezentaciju činit će Tin Srbić, Filip Ude, Aurel Benović, Marko Sambolec, Marko Jovičić, Tijana Korent, Tina Zelčić, Sara Šulekić i Sofia Mešter.

Osijek je proteklih godina vidio neke od gimnastički velikana poput Epkea Zonderlanda, Mariana Dragulescua, Krisztiana Berkija, Maxa Whitlocka, Louisa Smitha, Eleftheriosa Petrouniasa, Artema Dolgopyata, Oksane Chusovitine, Nine Derwael, Giulie Steingruber, Diega Hypolita, Arthura Mariana, Artura Davtyana, Olega Verniaeva, Mitje Petkovšeka, Ferhata Aricana, Arthura Zanettija, Alberta Busnarija, Alexandera Shatilova i brojnih drugih, a nova velika imena čekaju nas i ove godine.

Listu zvijezda uz hrvatske srebrne olimpijske medaljaše Tina Srbića i Filipa Udea te viceprvaka Europe na tlu Aurela Benovića predvodi aktualni prvak svijeta na ručama i olimpijsko srebro iz Tokija, Nijemac Lukas Dauser.

Bit će to veliki obračun na ručama budući da će mu prijetnja biti sjajni Ukrajinac s trenutnom adresom u Osijeku, Illia Kovtun, inače aktualna svjetska višebojska bronca i prvak Europe na ručama koje su mu inače najjača sprava.

Aurelu Benoviću na parter dolazi još jedno olimpijsko srebro iz Tokija, Španjolac Miguel Rayderley Zapata koji u bogatoj riznici medalja ima i svjetsku broncu iz 2015. kada je bio i prvak Europe.

Pri vrhu liste zvijezda svakako je i sjajni Egipćanin koji nastupa za Tursku, 25-godišnji Adem Asil, prvak svijeta na karikama 2022. te aktualni prvak Europe na karikama i u višeboju.

Aurel će imati i žestoku konkurenciju na preskoku gdje će uz odlične Asila i Kovtuna nastupiti i svjetska bronca ove sprave iz 2021., Izraelac Andrey Medvedev, ali i Audrys Nin Reyes (Dominikanska Republika), 10. sa SP-a prošle jeseni u Antwerpenu.

Ni našem aktualnom viceprvaku svijeta i prvaku Europe na preči Tinu Srbiću neće biti lagan posao u Osijeku. Uz Kovtuna koji je na ovoj spravi bio treći u Europi prošle godine, dolazi i trenutno vodeći u kvalifikacijama za Olimpijske igre, pobjednik Svjetskog kupa u Kairu i Cottbusu proteklih tjedana, Tajvanac Chia-Hung Tang, inače sedmi višebojac s Igara u Tokiju. Tu je i Izraelac Alexander Myakinin, brončani na EP-u 2020., odlični Mađari, Švicarci predvođeni s osmim višebojcem svijeta Noeom Seifertom, pa dva mlada Britanca, Nizozemci…

U ženskoj konkurenciji nastupit će aktualna svjetska bronca s francuskom reprezentacijom, Morgane Osyssek-Reimer, ali i timska svjetska bronca iz 2022., Kanađanka Sydney Turner. Nastupit će i europska bronca na dvovisinskim ručama 2020., Slovakinja Barbora Mokošova te brojne druge.

Podsjetimo, kvalifikacije su na rasporedu u četvrtak i petak, 4. i 5., a finala u subotu i nedjelju 6. i 7. travnja.

Uz sportski spektakl u Gradskom vrtu, DOBRO World Cup ponudit će svojim građanima i gostima i zanimljiv gastro-wine-music festival u Parku kralja Petra Krešimira IV. - FeelGood Weekend s kojim je Hrvatska uvela gimnastičku inovaciju javnog izvlačenja startnih brojeva. Tako će svi finalisti doći u jedan od najljepših osječkih parkova i uživati i družiti se s gostima festivala koji svake godine posjeti više od 10.000 ljudi uživajući u bogatstvima naše istočne regije, od vrhunske gastronomske i vinske ponude do odlične glazbe.

A prije toga, 23. ožujka 2024. godine sedam hrvatskih gradova, Dubrovnik, Split, Zadar, Rijeka, Čakovec, Zagreb i Osijek napast će svjetski rekord u “Najdužoj špagi na svijetu”. Točno u podne formirajući ljudsku gimnastičku špagu u isto vrijeme ovih 7 gradova simbolično će najaviti 15. DOBRO World Cup Osijek.

FOTO: Marko Banić/Reroot

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!