Ostali sportovi

HSTS pojačava suradnju s Kinom: 'Tko ima veće znanje od Kineza u stolnom tenisu?'

Sportnet, Mihaela Bradovski • četvrtak, 07.03.2024.
HSTS pojačava suradnju s Kinom: 'Tko ima veće znanje od Kineza u stolnom tenisu?'

Delegacija Hrvatskog stolnoteniskog saveza bila je u službenom posjetu u veleposlanstvu NR Kine u Zagrebu gdje ih je primila njegova ekscelencija veleposlanik Qi Qianjin.

Hrvatsku stranu predstavljali su predsjednik HSTS-a Zoran Primorac, direktor HSTS-a Renato Čengić i Tian Yuan, bivša igračica i izbornica hrvatske reprezentacije.

Suradnja je uspostavljena prije nekoliko godina, nakon toga u Hrvatsku su, među ostalim, posjetili kineski treneri, a sada je želja da se ta suradnja obnovi.

"Kao što sam i najavljivao u kampanji za predsjednika HSTS-a jedna od mojih točaka je bila suradnja s Kinom. Želja mi je da nam Kinezi pomognu u razvoju hrvatskog stolnog tenisa, preko školovanja trenera, kampova u Kini, razvoju mladih naraštaja itd", istaknuo je Zoran Primorac, predsjednik Hrvatskog stolnoteniskog saveza te dodao:

"Već ranije smo uspostavili kontakt, a sada smo to i konkretizirali. Imali smo memorandum o suradnji s bivšim veleposlanikom, a sada želimo to nastaviti i produbiti. Kineski veleposlanik Qi Qianjin je izrazio želju da nam pomogne, predložit će neki vid suradnje, a mi smo prezentirali naše želje. Nadam se da ćemo u skoroj budućnosti predstaviti i konkretan dogovor. Hrvatska već neko vrijeme, preko Hrvatskog olimpijskog odbora, ima suradnju s Kinom odnosno postoji neka vrsta sportske razmjene. Naša zemlja ima jako dobre kontakte s pekinškim i šangajskim sveučilištem."

Kina nam može ponuditi jako puno, a pogotovo u sportovima kao što su stolni tenis i badminton gdje su neprikosnoveni, a Hrvatska njima u sportovima poput vaterpola, rukometa, nogometa, košarke... Primorac je već ranije bio član hrvatske delegacije, koju je predvodio predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, gdje se razgovaralo o suradnji. Inače, u 2023. Hrvatski olimpijski odbor sklopio je Sporazum o suradnji s Kineskim olimpijskim odborom, a sporazum su potpisali predsjednik Kineskog olimpijskog odbora, ujedno i ministar sporta Gao Zhidan, i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša. Oba potpisnika istaknula su zadovoljstvo formalizacijom dugogodišnjih prijateljskih odnosa dvaju nacionalnih olimpijskih udruženja. Podsjetili su i na primjere sjajne sportske suradnje iz prošlosti, a neizostavna tema bili su i hrvatski nogometaši te sportske legende poput Dražena Petrovića i Dragutina Šurbeka.

"Sada je HSTS konkretizirao suradnju s kineskim veleposlanstvom u Hrvatskoj, dosta je mogućnosti, a nama je da s Tinom, koja nam je jako pomogla i koja je most ove suradnje, da to i ostvarimo. Na dobrom smo putu da napravimo nešto što će biti dobro za hrvatski stolni tenis, mlade naraštaje koji dolaze i trenere kojima Kinezi mogu prenijeti znanje, kojeg nikad nije dosta. A tko ima veće znanje od Kineza u stolnom tenisu", zaključio je Primorac.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!