Nogomet

Sopić: 'Nemamo više nijednog ozlijeđenog igrača i u Koprivnicu idemo sa svim raspoloživim snagama'

Mario Borko • četvrtak, 14.03.2024.
Sopić: 'Nemamo više nijednog ozlijeđenog igrača i u Koprivnicu idemo sa svim raspoloživim snagama'
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Rijeka je vodeća momčad prvenstva, a u subotu od 15 sati gostuje u Koprivnici kod Slaven Belupa. Trener Željko Sopić je u najavi susreta protiv kluba za koji je nekoć igrao bio oprezan, ali vjeruje u sva tri boda i očuvanje prvog mjesta uoči reprezentativne stanke...

Ako Rijeka ove sezone dođe do drugog naslova prvaka u povijesti lako je moguće da će se kao prekretnicu sezone spominjati poraz od Slaven Belupa na Rujevici. Koprivničani su tada slavili s 2:4, a Riječani su nakon toga krenuli u pohod koji ih je doveo do prvog mjesta. Hoće li se taj juriš momčadi Željka Sopića nastaviti saznat ćemo u subotu kada gostuju u Koprivnici. Trener Rijeke je u najavi bio oprezan, ali svejedno ne sumnja u pobjedu svoje momčadi.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Očekuje nas zahtjevna utakmica protiv meni jako dragog kluba. Tamo sam proveo dvije jako lijepe godine igračke karijere koje su bile vrlo uspješne. Jako neugodno gostovanje po pitanju Rijeke, uvijek se potencira povijest, ali ako želimo ostati na vrhu smo prisiljeni uzeti sva tri boda kako bismo reprezentativnu stanku dočekali na prvom mjestu. Bit će teško, gledao sam posljednjih par utakmica Slaven Belupa i bez obzira na to što nemaju neke rezultate smatram da je moj prijatelj Roy to jako dobro posložio. Maksimalan respekt prema njima, ali mislim da smo se dobro pripremili. Vratili su nam se igrači kojih nije bilo na prošlim utakmicama, nemamo više nijednog ozlijeđenog i u Koprivnicu idemo sa svim raspoloživim snagama."

Slaven Belupo je u nedjelju gostovao kod Dinama, a početna jedanaestorka je bila najmlađa u prošlom kolu SuperSport HNL-a. Rijeka je također momčad prepuna mladih igrača, a sugerira to i podatak da je protiv Osijeka prosječna starost ekipe koja je krenula u utakmicu bila 24.7 godina (treća najmlađa u prošlom kolu).

"Svaki dan radimo na tome da ispravimo stvari koje nam ne idu tako dobro. Pokušavamo što više raditi na realizaciji. Imamo veliki roster igrača u kojem nisu svi zadovoljni jer nažalost samo 11 igrača može početi utakmicu. Dečki predano treniraju i mogu reći da rastemo iz utakmice u utakmicu. Imamo mladu ekipu koja iz dana u dan stječe nova iskustva i mislim da još uvijek nismo dosegli naš maksimum."

Nakon gostovanja u Koprivnici slijedi reprezentativna stanka. Sopić će na raspolaganju imati gotovo sve igrače, a 14 dana, koliko će biti između dviju utakmica, moći će iskoristiti za odmor i dodatno uigravanje uoči posljednjih osam prvenstvenih kola i polufinala kupa protiv Lokomotive.

"Ja razmišljam samo o ovoj utakmici. Plan za stanku sam već iznio igračima, imamo prijateljsku utakmicu i slobodne dane. Idući petak igramo protiv Domžala na Rujevici. Nakon utakmice ćemo imati dva slobodna dana i po povratku reprezentativaca krenut ćemo u pripremu za Rudeš koji nas čeka u subotu i polufinale kupa koje je na rasporedu par dana kasnije. Za klub je jako lijepo i dobro imati što više reprezentativaca, ali kad vam se ekipa obasipa na sve strane treneru je puno teže raditi. Mi ćemo ostati bez Hodže, Pjace i Labrovića. Svi ostali će ostati tu i radit ćemo na deficitima koje želimo ispraviti. Imat ćemo slobodno do utorka, a nakon toga radit ćemo dva puta na dan i u petak odigrati prijateljsku utakmicu"

Za Belupo nastupa nekoliko bivših igrača Rijeke i to bi za njih mogao biti dodatan motiv. Adrian Liber i Ivan Lepinjica ovog su ljeta s Kvarnera preselili u Podravinu, a na zimu im se priključio svojevremeni ljubimac Rujevice, Robert Murić, kojeg se ove zime povezivali s povratkom u bijeli dres. Na kraju sezone nekolicini igrača Rijeke ističe ugovor, a još uvijek nije poznato hoće li itko od njih produžiti vjernost ili poput spomenutog dvojca na ljeto potražiti novu sredinu.

"Ne znam jesu li ljudi iz kluba razgovarali s Murićevim zastupnicima. Imao je pozive i drugih klubova ne samo Rijeke, a u krajnjem slučaju odlučuje sam igrač. Ja sam fokusiran isključivo na utakmicu protiv Slaven Belupa, a za sve ostalo tu su sportski direktor i predsjednik. O tome ćemo nešto više znati u pauzi jer smo trenutno maksimalno fokusirani na svaku novu utakmicu. Vjerojatno je bilo nekih inicijalnih razgovora, primjerice s Dilaverom smo pričali, ali on još uvijek nije odlučio s obzirom na to da ima obitelj u Austriji. Pričat ćemo sa svima i vidjet ćemo koje su naše mogućnosti, ne samo voljno već i financijski"

Na Gradskom stadionu "Ivan Kušek-Apaš" Rijeka je gostovala krajem rujna. Solo prodor Nike Galešića bio je dovoljan za sva tri boda, a dojam je da je Slaven u toj utakmici mogao više. Iako je gostovanje u Koprivnici često označeno kao jedno od zahtjevnijih u ligi, Rijeka je u posljednjih deset susreta slavila čak šest puta, a poražena je samo jednom. To se dogodilo u jesenskom dijelu prošle sezone kad je Rijeka bila na samom dnu prvenstvene ljestvice.

"Prošli puta nismo odigrali neku bajnu utakmicu, ali smo pobijedili. Vrijeme je bilo turobno i tmurno, ali slavili smo s 1:0. Moramo više igrati nogomet, tada smo zabili gol i prepustili inicijativu Slavenu koji nas je mogao kazniti. Imali smo nešto sreće, a sada moramo igrati puno bolje i pokazati gard pobjednika od prve minute. Kada pogledate naše konkurente oni ne analiziraju kako su igrali, njima su bitna samo tri boda. Ova Rijeka je odigrala jako puno utakmica gdje se nismo uzdizali pa ne moramo sad zbog te lošije ni pretjerano koncentrirati. Ako želimo pobijediti moramo odigrati puno bolju utakmicu, svi smo toga svjesni, ali na muci se poznaju junaci."

Belupo je izgubio četiri od posljednjih pet utakmica, a osvojen je samo jedan bod protiv Istre. Ipak vrlo dobra partija koju je momčad Roya Ferenčine pružila u prošlom kolu na Maksimiru razlog je za oprez, a u sastav im se vraća i najbolji strijelac Benedik Mioč

"Mislim da nisu igrali samo na Hoxhin pogon. Vraća im se Mioč koji je njihov najbolji strijelac i asistent. Tu je Štrkalj, Lepinjica igra dobru sezonu, Agbekpornu u sredini. Imaju puno dobrih igrača koji mogu napraviti razliku. Kao ekipa su jako dobro posloženi i trenutni rezultati ne znače da ne igraju dobar nogomet"

U najavi prošle utakmice Sopić je pomalo neumjesno odgovorio na pitanje novinara i time izazvao podijeljene reakcije. Sada je pojasnio taj potez: "Pitanje je bilo kakvo je bilo, ja sam na konferenciju jurio sa sprovoda. Ni pitanje ni odgovor nisu bili adekvatni i ne bih se želio vračati na to. Ova Rijeka će uvijek igrati napadački i u svakoj utakmici idemo na pobjedu"

U momčad Rijeke trebao bi se vratiti Niko Janković. Bivši igrač Dinama ozlijedio se na kišnom susretu protiv Gorice, a propustio je posljednjih pet utakmica. Ove sezone na brojci je od sedam golova i četiri asistencije u 21 nastupu.

"Janković je prošli tjedan radio individualno, a od ovog je počeo raditi s ekipom. Vjerojatno nije na 100 %, ali bit će nakon reprezentativne stanke. On tvrdi da ga ništa ne boli, a mi mu to moramo vjerovati. Imao je jako nezgodnu ozljedu koja može prerasti u kroničnu, ali sad je spreman za utakmicu, možda i od prve minute."

Ovog vikenda Rijeka će imati privilegiju igrati prije Hajduka i tako eventualnom pobjedom staviti dodatan pritisak na Splićane. Riječani bi s osvojena tri boda privremeno otišli na četiri boda prednosti ispred Bijeli, a čak osam ispred Dinama.

"Zadnje dvije utakmice je bilo obrnuto. Hajduk je preskočio nas pa mi njih, to je tako. Nekad igrate prije nekad poslije, ali uvijek imate 90 minuta da uzmete tri boda."

Utakmica Slaven Belupa i Rijeke na rasporedu je u subotu od 15 sati.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!