Nogomet

Karoglan najavio najtežu utakmicu do kraja sezone: 'Ako Lokomotivi daš prst, pojest će ti cijelu ruku'

Mario Borko • petak, 15.03.2024.
Karoglan najavio najtežu utakmicu do kraja sezone: 'Ako Lokomotivi daš prst, pojest će ti cijelu ruku'
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

U subotu Hajduk na Poljudu dočekuje Lokomotivu. U borbi za naslov svaka pobjeda je vrlo važna, a svjestan je toga i Mislav Karoglan koji je u najavi utakmice ovaj susret označio kao najteži do kraja prvenstva...

Kako se SuperSport HNL približava kraju, tako raste i pritisak, a nije tajna da je Hajduk mnogo puta u takvim situacijama znao podbaciti. U subotu im na Poljud dolazi Lokomotiva koju Mislav Karoglan u trenerskoj karijeri još nikada nije pobijedio. Splićane očekuje težak zadatak, ali nošeni vjerojatno pun tribina moraju osvojiti sva tri boda.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Realno ovo je najteža utakmica od prethodne dvije. Maksimalno smo spremi, motivirani i ne vidim razlog da ne odigramo dobru utakmicu i ne uzmemo sva tri boda. Oni imaju neke kvalitete koje nitko drugi u ligi ne posjeduje. Imaju brzinu i super tranziciju, prvi su po mnogim parametrima poput presijecanja, drugih lopti, duel igre. To nama ne leži, ali znamo kako im se suprotstaviti. Moramo smanjiti broj defenzivnih akcija, biti dobri u ostatku obrane i kada smo ispod lopte. Trebamo napadati kroz zone koje želimo, priprema je za Lokomotivu uvijek slična i vjerujem da ćemo u tom planu sutra uspjeti i tešku utakmicu apsolvirati na najbolji mogući način."

Ivan Perišić sve je aktivniji na društvenim mrežama, a i na terenu. U nekoliko video objava dao je naznačiti da je njegov povratak sve bliži, ali točnog datuma kad bismo najboljeg strijelca hrvatske reprezentacije na velikim natjecanjima mogli vidjeti u dresu Hajduka još uvijek nema: "Teško mi je reći kad će biti spreman. Trenira polagano, odvojeno od ekipe i čekamo idući korak. Jako je teško to vremenski procijeniti u dan, a to vjerojatno ne zna ni on sam."

Dinamo je u četvrtak teško poražen od PAOK-a i na taj je način završio svoju europsku avanturu ove sezone. Modri se sada maksimalno moraju posvetiti prvenstvu u kojem zaostaju za Rijekom i Hajdukom, a Karoglan smatra da ispadanje neće utjecati na rasplet lige: "Volio bih da su prošli radi koeficijenta i uspjeha hrvatskog nogometa. Uspjeh ti nitko nikad neće dati, moraš ga sam zaslužiti. Fokusiramo se isključivo na nas i tako se pozicioniramo u utrci za naslov"

Trener Hajduka još nikada nije pobijedio Lokomotivu, a nije mu to pošlo za rukom ni kada je kratko vodio Istru 1961: "Ne pratim statistiku na takav način, ali sve tradicije postoje kako bi se srušile. Fokusiramo se na Lokomotivu kao najvažniju utakmicu i dajemo im maksimalan respekt. Trenutno su četvrti i u polufinalu kupa i time sam sve rekao. Igrači su im vrlo brzi, a toga i izdržljivosti u hrvatskom nogometu itekako nedostaje. Nisu baš toliko mladi, ako pogledate zadnju liniju tu su Leovac, Kalaica, Mersinaja i Bartolec koji donose iskustvo, u veznoj liniji je Mudražija i zaista imaju spoj mladosti i iskustva. Brzina i intenzitet su njihov najveći forte u tome su najbolji u ligi i zato su tu gdje jesu. Uvijek je lakše igrati kad zabiješ prvi, ali bitna je svaka sljedeća akcija bez obzira na rezultat. Fokus treba biti na sadašnjost i kada si maksimalno u utakmici, onda si i pravi, a to često nismo bili. Protiv Lokomotive svaki igrač mora imati jasnu funkciju kako bismo kvalitetno branili tranziciju"

Bijeli muku muče s ozljedama, nekoliko utakmica proljetnog dijela propustio je Marko Livaja, a sad su van stroja povremeni reprezentativci Josip Brekalo i Filip Uremović.

"Oporavljenih je malo, vidjet ćemo danas poslije treninga. Nećemo imati puno pozitivnih vijesti, ali dobri smo i moramo pohvaliti one koji igraju, a bili su u drugom-trećem, a neki možda i u 23. planu. Danas su tu, zahvaljujući njima pobjeđujemo i treba ih pohvaliti. Primjerice Mikanović, Dajaku, Kalik, Elez, Prpić, Hrgović, Diallo. Sve su to momci koji nisu u očima javnosti bili označeni kao igrači za prvi sastav. Na krilnim pozicijama je Brekalo upitan. Nisam siguran hoćemo li ga koristiti, najvažnije je da dođe u optimalno stanje. Što se tiče stopera tu imamo nekih problema, ali ja se nadam da ćemo biti dobri. Prpić je sve zanimljiviji, Ferro se vraća. Elez igra u jako dobroj formi, a što se tiče Šarlije i Uremovića nadam se da će što prije doći u optimalno stanje. Igrači koji su spremni igraju i oni su u ovom trenutku najbolji"

Splićani na novi naslov prvaka Hrvatske čekaju gotovo 20 godina, a čini se da su mu u ovom trenutku najbliže u tom razdoblju. Rezultat je teško spojiti s razvoje mladih igrača, ali nekoliko imena u Hajduku je iskočilo, a za druge Karoglan ima jasan plan:

"Hrgović i Prpić dobivaju minutažu u kontinuitetu. Ja sam klubu iznio plan što se tiče mladih igrača i svi znaju u kojem pravcu to treba ići. U svakom scenariju znam kako pripremiti mlade igrače kao što smo to napravili s Pukštasom i Biukom prije njega. Bitno je pronaći pravi trenutak, ja imam plan i vidjet ćemo kako će se to razvijati, a znaju ga i igrači."

Idućih nekoliko utakmica koje su pred Hajdukom vjerojatno će dati konačan odgovor o tome vraća li se naslov prvaka u Split. Nakon utakmice protiv četvrtoplasirane Lokomotive, slijede dva derbija s Dinamom (jedan u kupu), gostovanje u Rijeci i domaća utakmica s Osijekom. Izađu li Bijeli iz tih susreta kao pobjednici vrata ka naslovu bit će širom odškrinuta.

"Lokomotiva je jako opasna ekipa, osjetili smo to i na vlastitoj koži. Ne smiješ im dati prst jer će ti uzeti cijelu ruku. Bit će to izuzetno težak dvoboj i u mojim očima to je najteža utakmica za nas do kraja prvenstva. Protiv ovakvih ekipa male stvari moraš raditi dobro. Znam da se derbiji smatraju ključnim, ali ja još uvijek tvrdim da su male utakmice ključne. Vidjet ćete kako će prvenstvo ići kraju kakva je to razina pritiska i kolika je razina potencijalnih problema. Bit će to jako zanimljivo."

Za kraj trener Hajduka je odgovorio na situaciju "čišćenja" kartona Dinamovih igrača koja je ovaj tjedan izazvali burne reakcije među navijačima Bijelih: "Čišćenje od kartona je dio strategije. U nogometu postoje strategije i planovi, ne želim biti licemjer jer sam to napravio 100 puta sa svojim momčadima i ne vidim problem u tome. Rade to i vani, a kod nas postoje puno gore stvari od toga."

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!