Nogomet

Hrvatska U-19 otvara elitno kolo kvalifikacija protiv najtežeg protivnika

Petar Jenjić • srijeda, 20.03.2024.
Hrvatska U-19 otvara elitno kolo kvalifikacija protiv najtežeg protivnika
Foto: Saša Miljević/PIXSELL

Hrvatska nogometna reprezentacija do 19 godina danas igra svoju prvu utakmicu u elitnom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Domaćin skupine su Varaždin i Vrbovec, a prvi hrvatski protivnik je Njemačka...

Reprezentativna stanka donosi i vrlo važne dvoboje za hrvatsku reprezentaciju do 19 godina koja igra elitno kolo kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo. Sve utakmice mladi Vatreni igrat će u Varaždinu, dok će domaćin druge utakmice kola biti Vrbovec. Prvo kolo donosi dvoboj s Njemačkom koji kreće od 15:30, a dvoboj sudi Talijan Andrea Colombo

Igraj na Hrvatska - Njemačka (U-19) na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Mlada hrvatska reprezentacija, pod vodstvom Siniše Oreščanina prvu je rundu kvalifikacija završila na drugom mjestu. Imala je sedam bodova, koliko i Izrael s kojim je u zadnjem kolu odigrala bez pogodaka. Iza sebe ostavila reprezentacije Farskih Otoka i Armenije koje je svladala s 2:1 odnosno 2:0. Tri od četiri gola postigao je Luka Vrbančić, dok je jedan dodao Zlatan Koščević.

Posljednje okupljanje U-19 reprezentacija imala je sredinom veljače kada je odigrala dvije prijateljske utakmice koje nisu prošle najbolje. Prvo ih je svladala Saudijska Arabija s 2:1, a nakon toga i Grčka rezultatom 2:0. Jedini hrvatski gol postigao je Oliver Lukić iz kaznenog udarca.

S druge strane, Njemačka je osvojila svoju skupinu prve runde sa sedam bodova. Slavila je protiv Kazahstana s visokih 6:0, a zatim i Sjeverne Makedonije 3:1, dok je u zadnjem kolu remizirala s Poljskom 3:3. U međuvremenu je odigrala još dvije prijateljske utakmicu, protiv Norveške i u obje došla do pobjede. Prvo je slavila s 3:1, a zatim 2:1. Posebno je dojmljiva bila druga utakmica u kojoj je u sudačkoj nadoknadi drugog poluvremena postigla oba pogotka.

Izdvojit ćemo mladog igrača Wolfsburga koji je u prošloj rundi kvalifikacija postigao pet pogodaka. Radi se o Dženanu Pejčinoviću koji je već skupio neke minute za prvu momčad. S dva gola još se izdvajaju veznjak Hoffenheima Tom Bischof i član U-19 Borussije Dortmund, Rafael Lubach.

Osim današnje utakmice protiv Njemačke, Hrvatska će 23. ožujka igrati protiv Turske, a 26. ožujka protiv Rumunjske. Samo će pobjednik skupine izboriti nastup na Europskom prvenstvu koje se igra u Sjevernoj Irskoj od 15. do 28. srpnja.

Dodajmo i to da se na popisu izbornika Oreščanina nalaze: Borna Buljan (Hajduk), Jan Hlapčić (Osijek), Krešimir Vrbanac (Osijek), Luka Vušković (Radom Radomiak), Ivan Cvetko (Dinamo), Noah Pesch (Bayer Leverkusen), Luka Hodak (Hajduk), Patrik Majdandžić (Empoli), Branko Pavić (Dinamo), Ante Kavelj (Hajduk), Luka Vrbančić (Dinamo), Vito Čaić (Velež), Borna Panić (Rudar Velenje), Roko Brajković (Hajduk), Zlatan Koščević (Dinamo), Noel Jakac (Rijeka), Anton Matković (Osijek), Ante Utrobičić (Karlovac), Toni Majić (Dinamo), Ivan Canjuga (Lokomotiva).

Što su rekli

Siniša Oreščanin, trener Hrvatske U-19: "Očekujem da će momci dati najbolje od sebe, vjerujem da ćemo biti i konkurentni i konzistentni. U elitnom kolu čekaju nas vrlo teški protivnici, nedostaje nam nekoliko važnih igrača, ali sam siguran da trenutni kadar ima dovoljno kvalitete za dobar turnir. Nadamo se da će nam pomoći domaći teren i da će nas podržati navijači."

Mjesto, vrijeme, suci

Gradski stadion, Varaždin, 15:30

Sudac: Andrea Colombo (Italija)

Zadnji susret

Posljednji međusobni dvoboj dogodio se upravo na današnji dan prije četiri godine kada je Njemačka u kvalifikacijama slavila s 2:1. Jedini gol za Hrvatsku postigao je Jakov Blagaić.

Prognoza

S obzirom na to da samo pobjednik skupine ide dalje, Njemačka je definitivno favorit za tu poziciju, ali predaje nema. Očekujemo danas dobru izvedbu Hrvatske i osvajanje barem boda.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!