Košarka

Dubai službeno u ABA ligi, Budućnost protiv ulaska

Petar Jenjić • srijeda, 20.03.2024.
Dubai službeno u ABA ligi, Budućnost protiv ulaska

Košarkaški klub iz Dubaija službeno je primljen u regionalnu ABA ligu, potvrđeno je nakon Skupštine lige. Na njoj nije sudjelovala Budućnost koja je protiv ulaska spomenutog kluba u trenutnim okolnostima te traže održavanje nove...

ABA liga se oglasila povodom službenog ulaska KK Dubaija u ovo regionalno natjecanje, iako nisu svi klubovi zadovoljni takvim ishodom situacije.

Igraj na košarkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Na sjednici Skupštine ABA lige koja je započela u Zagrebu 12. ožujka 2024., a nastavljena 19. ožujka 2024., članovi Društva su većinom glasova donijeli odluku o prihvaćanju odluke BC Dubaija za sudjelovanje u ABA ligi najmanje tri sljedeće sezone, počevši od sezone 2024./25.

Isto tako, članovi Društva dogovorili su nastavak rasprave o prilagodbama i konačnom obliku ugovora o partnerstvu Društva. Članovi Društva donijeli su još niz zaključaka i smjernica koje će osigurati daljnji rast i razvoj svih natjecanja pod okriljem ABA lige j.t.d., jačanje brenda i stvaranje čvrstih temelja rasta financijskih prihoda i obitelji sponzora.

Budućnost se ne slaže

Tim povodom oglasila se i Budućnost koja je jasno rekla kako spomenuti klub ne može igrati ovo natjecanje.

Iz medija smo saznali da je danas Skupština ABA Lige bez prisustva predstavnika KK "Budućnost VOLI", i uz protivljenje KK "Partizan" i uz ponovno konstantno onemogućavanje KK "SC Derby" da koristi svoja vlasnička prava stečena osvajanjem ABA 2 Lige još u sezoni 2020/2021, donijela odluku o igranju KK "Dubai" u ABA 1 Ligi već od sljedeće sezone.

Ako su ovi navodi medija točni, onda je jasno da je današnji okrnjeni sastav Skupštine ABA Lige donio odluke koje su suprotne Društvenom ugovoru i ostalim aktima Društva koje upravlja ABA Ligom.

Nažalost, taj okrnjeni sastav je zanemario činjenicu da je jednoglasnost u odlučivanju članova ovog javnog trgovačkog društva registriranog u Zagrebu, između ostalog neophodna za:

- proširenje ABA 1 lige

- pristup klubova iz drugih država samoj Ligi (po važećem Društvenom ugovoru to je omogućeno Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori)

- odobravanje sudjelovanja klubova koji to nisu osigurali osvajanjem ABA 2 Lige ili razigravanjem na kraju sezone;

KK "Budućnost VOLI" nema ništa protiv da se KK "Dubai" već od sljedeće natjecateljske sezone omogući igranje u ABA 1 Ligi, ali insistira na tome da taj prijem bude obavljen uz poštovanje Ugovora i Statuta, a ne da se na način koji je primijenjen danas na Skupštini, KK "Dubai" dovede u jako nezavidnu situaciju: a to je da bez ponavljanja Skupštine i suglasnosti svih članova Društva jednostavno KK "Dubai" neće moći da igra ABA Ligu.

Također, posljednjeplasiranim klubovima ABA 1 Lige i najbolje plasiranim klubovima ABA 2 Lige se daje lažna nada da bi moglo biti više mjesta u ABA 1 ligi već od sljedeće sezone i ako je jasno da se ova natjecateljska sezona mora završiti po sada važećim pravilima.

Zbog toga očekujemo da će sudionici Skupštine, koji su danas donijeli pogrešne, pravno neodržive i nesprovedive odluke, ipak sagledati situaciju na pravi način i donijeti odluku kako bi se održala nova Skupština ABA Lige na kojoj će na Statutom i Ugovorom propisani način (jednoglasno) donijeti odluke o:

- novim zakonskim zastupnicima Društva (što se trebalo napraviti još na kraju prethodne natjecateljske sezone);

- konačnom prijemu KK „SC Derby“ u članstvo javnog trgovačkog društva (što je trebalo napraviti na kraju takmičarske 2020/2021 godine) i tako konačno utvrdi vlasnička struktura s 12 klubova članova društva;

- proširenju broja zemalja iz kojih će klubovi igrati ABA Ligu (bez koje odluke KK "Dubai" ne može igrati ABA Ligu)

- dozvoli da iz jedne države ABA 1 Ligu može igrati šest ekipa, ukoliko ABA liga ima 15 ili više sudionika;

- obaveznom preoblikovanju javnog trgovačkog društva u d.o.o. (na čemu se radi već skoro tri godine)

Jedino tako će se omogućiti da KK "Dubai" udje u ABA Ligu na velika vrata i da samo društvo i ABA Liga funkcioniraju na najvećem mogućem nivou.

Ukoliko navedeno izostane i ne utvrdi se vlasnička struktura od 12 klubova, jasno je da može doći do situacije u kojoj se neće znati koliko klubova igra ABA 1 Ligu i da će natjecanje od sljedeće sezone biti potpuno neregularno (ako ga uopće bude).

Ne može se isključiti i da pojedini članovi Društva, pa i neki koji su danas na Skupštini glasali za sporne odluke, zatraže svoju zaštitu pred nadležnim pravosudnim organima.

FOTO: Budućnost VOLI/Filip Roganović

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!