Nogomet

Japanca su brzo prozvali 'Messi', a vrijedi li danas milijun eura?

Mario Borko • četvrtak, 21.03.2024.
Japanca su brzo prozvali 'Messi', a vrijedi li danas milijun eura?
Foto: Dario Grzelj/HINA

Takuro Kaneko postao je veliko otkriće Sergeja Jakirovića u završnici jesenskog dijela sezone, ali posljednji gol u prvenstvu zabio je još u listopadu i sve češće se postavlja pitanje koje je njegovo pravo lice...

Reprezentativna stanka dobro će doći svim klubovima SuperSport HNL-a, ali posebno Dinamu koji je u manje od dva mjeseca odigrao 14 utakmica. U tom razdoblju Modri su prošlo svašta od teškog poraza od Lokomotive, povijesnog prolaza Real Betisa, slavlja u derbiju s Rijekom, prve pobjede nad grčkim klubom do “petarde“ u Solunu. Sve je to na klupi preživio Sergej Jakirović, a prividni mir trajat će do 30. ožujka i susreta s Hajdukom koji bi u mnogo čemu mogao odlučivati.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U svim tim utakmicama svoju je ulogu na terenu našao Takuro Kaneko. Japanac je u 14 nastupa zabio samo jedan gol, doduše vrlo važan protiv Betisa kojim je Dinamo izborio osminu finala Konferencijske lige, ali to je to. Nijedan gol u prvenstvu, nijedna asistencija premalo je za igrača na kojeg se nakon jesenskog dijela prvenstva gledalo kao ključnog.

Kaneko je ljetos stigao Dinamo na jednogodišnju posudbu iz Sappora. Kod Igora Bišćana dobio je malo šansi, a nakon njegovog odlaska nestao je iz sastava do kraja rujna kad je protiv Ponikvi u kupu zabio prvijenac u modrom dresu. Nakon toga polako je ušao u rotaciju, a utakmica protiv Lokomotive, gdje je u sudačkoj nadoknadi najprije asistirao Martinu Baturini pa potom i sam zabio, lansirala ga je u udarnih 11. Japanac je taj status opravdao, do kraja jesenskog dijela upisao je četiri asistenciju u prvenstvu, zabio je vrlo važan gol Astani i izborio kazneni udarac protiv Balkanija.

Jednu od najboljih utakmica u plavom dresu odigrao je u derbiju protiv Hajduka gdje je bio najbolji igrač momčadi, ali bez učinka. Na pripremama je zabio dva gola, ali u nastavku prvenstva djeluje neprepoznatljivo. Osim što nije zabio gol ni upisao asistenciju, ne pridonosi ni previše Dinamovoj igri i čini se da su se protivnici jako dobro prilagodili njegovim vrlinama. Protiv Rudeša je odigrao možda i najbolju utakmicu ovog proljeća, ali u svakoj važnoj je zakazao, pa je u posljednje vrijeme prednost ispred njega ponovno počeo dobivati Dario Špikić.

Mihael Mikić je svoju karijeru gradio suprotno od Kaneka, on je svoje ime stvorio u Dinamu, a u najboljim godinama otišao je u Japan gdje je dugih osam godina nosio dres Hiroshime. Bivši dinamovac, a danas pomoćnik Roberta Krznara u Celju dao je u razgovor za Sportske novosti svoje mišljenje o Japančevoj krizi.

“On nije ništa lošiji igrač nego što je bio jesenas, ali se trenutno nalazi u krizi. To je u nogometu normalno. Nakon sjajne završnice polusezone dobio je veliko samopouzdanje i svi su nakon zimskih priprema očekivali da će biti još bolji. To se nije dogodilo, protivnici su počeli na njega obraćati više pažnje, neke okolnosti su se promijenile i on tek sada osjeća pritisak velikog kluba kao što je Dinamo.“

Japanac je u Dinamu na posudbi do kraja sezone, a Modri imaju mogućnost otkupa ugovora za 1,1 milijun eura. To djeluje puno uzmemo li u obzir da ga ugovor sa Sapporom veže do siječnja 2025. godine, a Zagrepčani su već platili 400 tisuća eura za posudbu. Kanekova se vrijednost procjenjuje na 1.5 milijuna eura, a 26-godišnjak bi prema godinama polako trebao biti na vrhuncu svoje karijere.

“Glavni uzrok njegove krize po meni je pad samopouzdanja, a tome ne idu u prilog ni uvjeti u kakvima Dinamo igra u HNL-u. U većini utakmica Modri moraju napadati zgusnuti i niski blok što je za igrača poput njega koji traži prostor i voli kontranapade vrlo teška situacija. Nijedno Dinamovo krilo u ovom trenutku ne briljira, a Kaneko je sam sebi postavio visoke ciljeve koje očito nije uspio ispuniti i zato se desio taj pad. U njegovoj igri je vidljivo da u puno situacija igra na sigurno i da ne riskira dovoljno“, smatra bivši Dinamov igrač.

Dinamova igra godinama je ovisna o produktivnosti krila. Od El Arabija Hilala Soudanija i Juniora Fernandesa, preko Mislava Oršića i Luke Ivanušeca, koji su s krilnih pozicija redovno donosili dvoznamenkast broj golova. Sada tome nije slučaj, doveden je Arber Hoxha koji se još uvijek traži, u 13 nastupa zabio je samo jedan gol. Gabriel Vidović je najproduktivniji, ali nije klasično krilo i ne donosi potrebnu dubinu koju Jakirović traži pa u pravilu ulazi s klupe.

Dario Špikić je kod Ante Čačića i Bišćana bio prvotimac, a kod trenutnog trenera se nakon nekoliko ozljeda muči i sa samopouzdanjem, čiji je nedostatak posebno vidljivo u završnici. Ipak radi se o relativno mladom igraču, koji je ne tako davno zaradio pretpoziv Zlatka Dalića i nejasno je zašto se nalazi u takvoj krizi.

Sigurno je da će na klub ljeto dovesti nova rješenja na krilne pozicije i da će biti kadrovski promjena, ali Dinamo u ovoj sezoni više nema vremena i ne pronađe li rješenje unutar svojih redova, to bi moglo dovesti do gubitka naslova. Manjak samopouzdanja teško će se riješiti u situaciji kad je pritisak na vrhuncu, ali tu je odgovornost trenera koji iz “raketa“ nije upio izvući gotovo ništa iako je imao mnogo vremena i puno “malih“ utakmica.

Igrač koji je za Dinamo skupio preko 200 nastupa vjeruje da će Kaneko “proraditi“ i biti čovjek odluke u završnici napete sezone:

"Potrebna mu je samo jedna dobra utakmica i on će opet biti pravi. U svemu je tome važan i japanski mentalitet koji mu neće dopustiti da se preda. Oni u takvim teškim situacijama iz sebe uvijek izvuku maksimum. Naravno da puno toga ovisi i načinu igre, ali igraču ne možete oduzeti ono što on ima u sebi, a Kaneko ima brzinu, agilnost, hitrinu i vjerujem će u završnici prvenstva biti jedan od glavnih aduta."

SuperSport HNL

1Dinamo 3461:25+3678
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3447:37+1050
6Varaždin 3439:43-442
7Gorica 3432:48-1638
8Istra 1961 3434:52-1838
9Slaven Belupo 3441:62-2133
10Rudeš 3416:79-637

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!