Nogomet

Preokret Ukrajine u Zenici, ostale utakmice završene bez ikakve drame

Petar Jenjić • četvrtak, 21.03.2024.
Preokret Ukrajine u Zenici, ostale utakmice završene bez ikakve drame
Foto: EPA

Odigrano je šest utakmica polufinalnih dvoboja dodatnih kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo. U njih pet nije bilo rezultatske napetosti, a samo je u Zenici bilo dramatično. Na koncu je Ukrajina izvukla pobjedu protiv Bosne i Hercegovine...

BiH - Ukrajina 1:2

Najdramatičnije bilo je u Zenici gdje je Bosna i Hercegovina ugostila Ukrajinu. Domaćin je imao vodstvo sve do završnice kada gosti rade preokret i dolaze do pobjede od 2:1

Igraj na međunarodne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Promjene rezultata nije bilo sve do 57. minute kada je oštru loptu u kazneni prostor poslao Amar Dedić, a Mikola Matvienko skrenuo je u vlastitu mrežu. Zenica je proključala.

BiH je bila jako blizu, ali posustala je u 87. minuti kada su Ukrajinci odigrali dobru akciju, Juhim Konoplja proigrao je s desne strane Romana Jaremčuka koji je matirao protivničkog vratara.

Domaćin se nije ni oporavio od šoka kada je stigao konačan preokret. Ovoga puta junak Ukrajinaca bio je Artem Dovbik, a Jaremčuk je nakon gola upisao i asistenciju.

Izrael - Island 1:4

Islanđani su bili uvjerljivi u prolasku dalje. Večeras su u gostima kod Izraela, u dvoboju igranm u Budimpešti, slavili s 4:1 i izborili dvoboj s Ukrajinom.

Izraelci su poveli u 31. minuti iz penala preko Erana Zahavija, ali do kraja poluvremena Islanđani su napravili preokret. Prvo je za 1:1 zabio Albert Gudmundsson, a nakon njega i Arnor Traustason.

Domaćinu je u 73. minuti isključen Roy Revivo, a Zahavi sedam minuta kasnije nije uspio iskoristiti kazneni udarac. Osvetilo im se to od 83. do 87. minute kada je Gudmundsson postigao nova dva pogotka.

Wales - Finska 4:1

Wales je na domaćem terenu nadigrao Finsku s 3:1 i došao na korak do plasmana na Euro. Na putu do Njemačke stajat će mu reprezentacija Poljske.

Velšani su poveli već nakon tri minute igre kada je odbijanac u mrežu protivnika pospremio David Brooks. Igrač Southamptona nije imao pretešku zadaću.

Sjajno je u 28. minuti nakon slobodnog udarca poentirao Neco Williams za 2:0 Walesa, da bi do kraja prvog dijela Finci uspjeli smanjiti zaostatak. Zabio je Teemu Pukki.

Wales se početkom nastavka vratio u vodstvo od dva razlike, a ovoga puta poentirao je iz blizine Brennan Johnson nakon asistencije Brooksa. Za potvrdu pobjede zabio je Daniel James u 86. minuti.

Poljska - Estonija 5:1

Nije bilo nikakve drame u Varšavi gdje je Poljska glatko dobila reprezentaciju Estonije s 5:1.

Poljaci su poveli u 22. minuti kada je Jakub Piotrowski asistirao za Przemyslawa Frankowskog, a igrač Lensa lijepo matirao protivničkog vratara. Pet minuta kasnije Maksim Paskotsi zaradio je drugi žuti karton i ostavio Estonce s igračem manje.

U drugom poluvremenu Poljaci su iskoristili igrača više na terenu. prvo je u 50. minuti poentirao Piotr Zielinski, a nakon njega, 20 minuta kasnije, i Piotrowski. Od 74. do 78. vidjeli smo čak tri nova pogotka.

Prvo je autogol za 4:0 zabio Karol Mets, nakon toga je Sebastian Szymanski zabio za 5:0, da bi počasni pogodak za Estoniju postigao Kristo Hussar.

Grčka - Kazahstan 5:0

Grčka će u finalnom dvoboju za plasman na Euro igrati protiv Gruzije, nakon što je u svojevrsnom polufinalu bila bolja od reprezentacije Kazahstana.

Grci su poveli u devetoj minuti iz penala preko Anastasiosa Bakasetasa. Šest minuta kasnije stigao je novi gol, ubacio je Georgios Masouras, a loptu glavom u gol poslao Dimitrios Pelkas.

Do kraja prvog poluvremena još su dvije lopte završile u kazahstanskoj mreži. Prvo je u 37. poentirao Fotis Ioannidis, a tri minute kasnije i Dimitrios Kourbelis. Peti pogodak u mreži Kazahstanaca bio je autogol Erkina Tapalova u 87. minuti.

Gruzija - Luksemburg 2:0

Gruzija je povela u 41. minuti preko Bude Zivzidazea, a činilo se da su gosti poravnali preko Gersona Rodriguesa. Međutim, nakon VAR provjere pogodak je poništen zbog prekršaja, Gruzija je dobila slobodan udarac, a igrač Luksemburga Maxime Chanot crveni karton.

Zivzidaze je u 64. minuti zabio svoj novi pogodak i tako riješio pitanje pobjednika u ovom dvoboju.

FOTO: EPA/FEHIM DEMIR

EP 2024., play-off

polufinale

Gruzija2:0Luksemburg
Bosna i Hercegovina1:2Ukrajina
Grčka5:0Kazahstan
Izrael1:4Island
Poljska5:1Estonija
Wales4:1Finska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!