Nogomet

Brazil s novim izbornikom stiže u goste Engleskoj načetom ozljedama

Petar Jenjić • subota, 23.03.2024.
Brazil s novim izbornikom stiže u goste Engleskoj načetom ozljedama
Foto: EPA

Engleska i Brazil odmjerit će snage na Wembleyju u prvom međusobnom dvoboju od 2017. godine. I dok izbornik domaće muče mnogobrojne ozljede, Selecao stiže s novim strategom na klupi...

Večeras je na rasporedu prijateljski dvoboj između Engleske i Brazila na Wembleyju. I jedna i druga momčad imaju probleme s ozljedama, ali to ne bi trebalo umanjiti dobru utakmicu koja se igra na Wembleyju od 20 sati.

Igraj na Engleska - Brazil na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Engleska je kvalifikacije za Europsko prvenstvo zaključila na prvom mjestu skupine s 20 osvojenih bodova iz osam utakmica. Remizirala je u gostima kod Ukrajine (1:1), kao i na gostovanju kod Sjeverne Makedonije u posljednjem kolu kada više nije bilo važno. Iza nje završili su još i Italija i Malta.

Još u veljači 2022. godine, Tite je najavio kako će napustiti klupu Brazila nakon Svjetskog prvenstva. Imao je Brazilski nogometni savez i više nego dovoljno vremena za pronalazak novog izbornika, posao definitivno primamljiv mnogim trenerima. Međutim, taj se cijeli postupak jako odužio, a rezultati Brazila jako su patili.

Selecao su vodila dva privremena izbornika, Ramon Menezes i Fernando Diniz, ali taj čitav proces završen je tek nedavno kada je izbornikom imenovan Dorival Jr. koji će večeras debitirati. Katastrofalna protekla godina mogla bi imati i nešto duže posljedice, pa i u nekom ludom scenariju ostaviti Brazil bez Svjetskog prvenstva po prvi puta u povijesti.

Naime, Brazil je prošle godine imao više poraza nego pobjeda po prvi puta još od 1963. godine, računajući i prijateljske utakmice. Slavio je tri puta, jednom je odigrao neriješeno, a pet susreta izgubio. To mu je trenutno dovoljno za tek šesto od deset mjesta u kvalifikacijama za svjetsku smotru, a trenutno je na nizu od tri poraza.

Sva tri stigla su u kvalifikacijskim susretima. Prvo je Urugvaj kod kuće slavio s 2:0, nakon toga i Kolumbija rezultatom 2:1, da bi u posljednje odigranom dvoboju Argentina s 0:1 odnijela pobjedu s Maracane. Zadnju pobjedu Brazil je upisao polovicom rujna kada je pogotkom u 90. minuti svladao Peru.

Engleska u svom kadru neće imati: Harryja Kanea, Colea Palmera, Kierana Trippiera, Trenta Alexandera-Arnolda, Reecea Jamesa, Jacka Grealisha, Lukea Shawa, Kalvina Phillipsa i Bukaya Saku. Četiri igrača mogla bi dobiti priliku za debi, veznjak Manchester Uniteda Kobie Mainoo, braniči Evertona i Aston Ville, Jarrad Branthwaite i Ezri Konsa, kao i Newcastleov Anthony Gordon.

S druge strane, u kadru Brazila zbog ozljeda nema: Gabriela Martinellija, Gabriela Magalhaesa, Edersona, Marquinhosa i Casemira, a čak 11 igrača moglo bi upisati svoj prvi nastup za reprezentaciju.

Što su rekli

Gareth Southgate, izbornik Engleske: "Svi žele jednostavna rješenja za kompleksne probleme. Neki igrači imali su niz ozljeda, neki su jednostavno igrali previše utakmice prebrzo nakon povratka od istih. Intenzitet definitivno može biti jedan od aspekata, kao i više odigranih minuta. Ono što je jasno jest da imamo dugačku listu od 40-ak igrača, a trećina njih ne može igrati."

Dorival Jr., izbornik Brazila: "Danas Engleska zauzima jako važnu poziciju sa svojim radom. Brazil mora pronaći samopouzdanje i balans, a to se ne događa preko noći. Imamo kapaciteta razumjeti što utakmica od nas traži, moramo raditi kako bismo što prije pronašli taj balans bez gubitka momčadske agresivnosti. Imamo dobre napadače koji igraju u top ekipama, to ne smijemo izgubiti, to je esencija brazilskog nogometa."

Mjesto, vrijeme

Wembley, London, 20:00

Nedostaju

Engleska: Kane, Palmer, Henderson, Trippier, Alexander-Arnold, James, Grealish, Shaw, Phillips, Saka (ozljede)

Brazil: Martinelli, Magalhaes, Ederson, Marquinhos, Casemiro (ozljede)

Zadnji susret

I posljednji međusobni dvoboj bio je prijateljska utakmica na Wembleyju. Bilo je to u studenom 2017. godine kada je završilo bez pogodaka.

Prognoza

Engleska je definitivno u statusu favorita i večeras bi trebala doći do pobjede. Koliko će je poremetiti izostanci, to tek trebamo saznati.

FOTO: EPA/Ronald Wittek

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!