Nogomet

Hrvatska protiv Egipta traži popravak dojma i podizanje atmosfere

Mario Borko • utorak, 26.03.2024.
Hrvatska protiv Egipta traži popravak dojma i podizanje atmosfere
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Izabranike Zlatka Dalića čeka finalni ogled prijateljskog turnira protiv domaćina Egipta. Nakon jalove predstave protiv Tunisa, Hrvatska će pokušati popraviti dojam i prvi puta pobijediti Egipćane...

Kao što je i sam Zlatko Dalić najavljivao ova egipatska ekspedicija poslužit će isključivo kao team building uoči Europskog prvenstva koje je na rasporedu u lipnju. Nakon uspješno preskočene prve prepreke Tunisa (tek nakon jedanaesteraca), Hrvatsku sada očekuje ogled protiv domaćina Egipta koji je s minimalnih 1:0 pobijedio Novi Zeland. Bit će ovo drugi ogled ovih dviju reprezentacija, a posljednji je bio toliko davno da je trenutni izbornik Hossam Hassan tada bio strijelac. Na Korea kupu 1999. utakmica je završila 2:2, a Hrvatska je naposljetku osvojila turnir.

Igraj na Egipat - Hrvatska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Hrvatska nije odveć sklona prijateljskim utakmicama, a posebno u eri trenutnog izbornika. U Dalićevom mandatu odigrano je samo 16 prijateljskih utakmica, treba uzeti u obzir nastanak Lige nacija koja je smanjila njihov broj i važnost. U posljednjih pet godina samo jedna utakmica, protiv Armenije pred praznim tribinama, odigrana je na hrvatskom tlu. Mentalitet, nedostatak rezultatskog pritiska i publike samo su neki od razloga zbog kojih Vatreni u prijateljskim utakmicama u pravilu izgledaju jalovo. Sedam pobjeda, pet remija i četiri poraza ostvario je Dalić u prijateljskim utakmicama, a sve pobjede bile su minimalne.

Ovaj mali rezime utakmica najbolje najavljuje što nas čeka protiv Egipta. Na teren bi trebala istrčati kombinirana momčad u kojoj će debitirati dvojica vratara Nediljko Labrović i Dominik Kotarski, a Marko Pjaca bi nakon gotovo šest godina izbivanja mogao dobiti prve minute u kockastom dresu. Najavljeno je još prije turnira da će svi igrači dobiti priliku, ali izbornik je u najavi utakmice rekao da će učiniti sve kako bi pobijedio. Bez obzira na opuštenost Vatreni si ne smiju dozvoliti poraz, a s obzirom na to da igraju protiv domaćina i što bi tribine, nakon osam prijateljskih utakmica bez ili s minimalnim brojem gledatelja, napokon trebale biti pune, od njih se očekuje energičnije i odlučnije lice. U slučaju trijumfa javnost će biti zadovoljna, a igrači mogu mirno natrag u svoje klubove.

Egipćani su do finala turnira došli zahvaljujući minimalnoj 1:0 pobjedi protiv Novog Zelanda. U izostanku Mohameda Salaha uskočio je Mostafa Mohamed koji je s bijele točke domaćinima donio finale protiv Hrvatske. Bez svoje najveće zvijezde, koja se ozlijedila već na drugoj utakmici Afričkog kupa nacija, Egipćani nisu uspjeli postići značajan uspjeh i zaustavljeni su već u osmini finala. Nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca s turnira ih je izbacio DR Kongo. Hassanu će ovo biti druga utakmica na klupi reprezentacije, a poslužit će kao pravi test uoči kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje kreću u lipnju. Put do Sjeverne Amerike trebao bi s obzirom na povećan broj reprezentacija biti nikad lakši.

U utakmicu s Hrvatskom, Egipat će sigurno krenuti pun motiva. Prilika za pobjedu protiv jedne od najboljih svjetskih reprezentacija na domaćem tlu, u tek drugoj utakmici na klupi novog izbornika, ogroman je poticaj Faraonima da isperu gorak okus Afričkog kupa i pošalju snažnu poruku svim budućim protivnicima. Najveća opasnost Vatrenima prijeti od Mahmouda Trezegueta koji u Turskoj igra vrlo dobro, a osjetio je to i Dominik Livaković kojem je u posljednjoj utakmici prvenstva zabio s bijele točke. Uz njega tu je i Omar Marmoush koji je ove sezone zabio deset golova u Bundesligi te spomenuti Mohamed koji vrlo dobro igra u Francuskoj. Ostali igrači većinom nastupaju u domaćem prvenstvu i ova utakmica protiv Luke Modrića i društva sigurno će ih posebno inspirirati.

Što su rekli

Hossam Hassan, izbornik Egipta: "Prilikom pripreme promatram Hrvatsku kao cjelovitu ekipu. Poštujemo sve njene jake strane, a najjača snaga je pak u veznom redu. Utakmica s Hrvatskom nam je važna kao priprema za utakmice protiv Burkine Faso i Gvineje Bisau u lipnju u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Želim primijeniti svoju ideju, djelomično onakvu kakvu smo imali tijekom utakmice s Novim Zelandom, te vjerujem u pozitivan ishod."

Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske: "Finale s Egiptom će biti sigurno drugačija utakmica nego je bila utakmica s Tunisom. Egipat će igrati više napadački jer igra doma. S obzirom na to da igramo protiv domaćina očekujem puno više gledatelja i puno bolju nogometnu atmosferu nego je bila u polufinalu. Nama je to finale važna utakmica jer nam je to dobar ispit. Znam da će nam biti jako teško, ali napravit ćemo sve da pobijedimo i osvojimo."

Mjesto, vrijeme

Kairo, Misr Stadium, 21:00

Nedostaju

Egipat: Mohamed Salah

Hrvatska: Ivan Perišić, Ante Budimir, Martin Erlić, Luka Ivanušec, Martin Baturina

Zadnji susret

Jedini susret ovih dviju momčadi zbio se na turniru u Južnoj Koreji 1999. godine. Utakmica je završila 2:2, a za Hrvatsku su zabijali Igor Cvitanović i Davor Vugrinec. Za Egipat je poentirao današnji izbornik, a na turniru četiri reprezentacije, koje su sve igrale međusobno, najbolja je na kraju bila Hrvatska.

Prognoza

Prijateljske utakmice hrvatske nogometne reprezentacije u pravilu su vrlo tijesne. Isto bi trebalo biti i protiv Egipta, a pobjednik bismo ponovo mogli saznati tek nakon jedanaesteraca.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!