Nogomet

Poznati svi sudionici Eura: Gruzija ispisala povijest, Poljaci slave Szczesnyja, Ukrajinci preokretom

Mihaela Bradovski • srijeda, 27.03.2024.
Poznati svi sudionici Eura: Gruzija ispisala povijest, Poljaci slave Szczesnyja, Ukrajinci preokretom
Foto: EPA

Odigrani su finalni susreti doigravanja za Europsko prvenstvo te su poznata posljednja tri sudinika završnice u Njemačkoj. Gruzija prvi put, Ukrajina treći, a Poljska četvrti put sudjelovat će na završnici...

Kao što se i očekivalo, finalni dvoboji dodatnih kvalifikacija donijeli su dramu. Dva od tri susreta odlučena su u raspucavanju s 11 metara.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Gruzijci su u Tbilisiju hvatali svoj prvi nastup na završnici, protivnik je bila Grčka i uspjeli su. Nakon 120 minuta velike borbe, pogodaka nije bilo i odluka je pala u raspucavanju s 11 metara.

Već u prvoj seriji Mamardašvili je obranio pokušaj Bakasetasa, ali u trećoj precizan nije bio Georges Mikautadze. No Grci nisu imali mirnoću, vrlo brzo promašio je i Georgios Giakoumakis i veznjak Lecha Nika Kvekveskiri dobio je priliku ispisati povijest, bio je precizan i odveo Gruziju na Euro.

Ukrajina je preokretom slavila protiv Islanda s 2:1 i zasluženo osigurala nastup u Njemačkoj. Iako je Island poveo, Ukrajinci su bili bolji i zaslužili pobjedu.

Na polovici prvog dijela Island je stigao do vodstva pogotkom Alberta Gudmundssona i tu prednost odnio je na odmor. No u drugom dijelu Ukrajina ipak radi preokret.

U 54. minuti Viktor Cigankov je izjednačio da bi u 84. minuti Mihail Mudrik pogodio za preokret i pobjedu Ukrajine.

Kao što su sve prognoze i govorile, Wales i Poljska pružili su najizjednačeniju i najneizvjesniju bitku, a odluka je pala s 11 metara. Nakon 120 minuta bez pogodaka. odlučivali su jedanaesterci.

Izvođači su bili vrlo koncentrirani i prvih devet pogodilo je mrežu. Pritisak nije izdržao Daniel James, nekadašnja velika nada Manchester Uniteda, a danas igrač Leedsa, on nije zabio i moglo je početi veliko slavlje Poljaka. Wojciech Szczesny je pročitao njegov pokušaj.

Dodatne kvalifikacije za EP, finale:
Gruzija - Grčka 4:2 penali, 0:0
Ukrajina - Island 2:1
Wales - Poljska 4:5, 0:0

FOTO: EPA/DAVID MDZINARISHVILI

EP 2024., play-off

finale

Gruzija4:2 **Grčka
Ukrajina2:1Island
Wales4:5 **Poljska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!