Ostali sportovi

Mateo Žugec izborio nastup u finalu Svjetskog kupa u Antalyji

Sportnet, Branimir Korać • petak, 29.03.2024.
Mateo Žugec izborio nastup u finalu Svjetskog kupa u Antalyji

Prvog dana kvalifikacija Svjetskog gimnastičkog Challenge kupa u Antalyji nastupilo je troje hrvatskih predstavnika. Mateo Žugec na konju s hvataljkama izborio je finale. U istoj disciplini Liamu Rabiću nekoliko desetinki nedostajalo je za plasman među najboljih osam. Na dvovisinskim ručama Sara Šulekić zauzela je deveto mjesto, prva je rezerva za finale u nedjelju.

Član varaždinske Vindije Mateo Žugec u odličnoj je formi. Varaždinac je samo nastavio niz dobrih rezultata. Prošlog je tjedna izborio nastup na Europskom prvenstvu u Italiji. Uspio je dohvatiti i Svjetski kup u Bugarskoj, u Varni. U kvalifikacijama u Antalyji i s većom pogreškom uspio se plasirati u finale – i to je pokazatelj njegove kvalitete. Zauzeo je osmo mjesto s ocjenom 13.500.

"Znao sam da mogu, bilo je gusto do samog kraja. Vježba je bila tip-top i na predzadnjem elementu sam napravio veliku grešku te nije ocjena kakvu sam očekivao, no i sa tom ocjenom sam uspio ući u finale gdje se nadam borbi za medalju. Presretan sam i prezadovoljan i idemo rasturiti u nedjelju."

U kvalifikacijama konja s hvataljkama nastupio je i Liam Rabić. 20-godišnji član ZTD-a Hrvatski sokol završio je dvanaesti s ocjenom 13.150.

"Kvalifikacije nisu baš završile kako sam očekivao. Krenuo sam dosta loše u vježbu i na početku sam napravio manju pogrešku što me izbacilo iz ritma. Ostatak vježbe je bio sasvim dobar, možda je bilo nekoliko sitnih pogrešaka, ali ništa strašno. Na kraju vježbe se dogodila pogreška gdje sam napravio saskok težine C, a ne D, i to me je koštalo bolje konačne ocjene i vjerojatno finala."

Kazahstanac Nariman Kurbanov s uvjerljivo najboljom ocjenom završio je današnje kvalifikacije na konju s hvataljkama. Kurbanov je dobio ocjenu 15.600, čak sedam desetinki više od drugoplasiranog Jordanca Ahmada Abu Al Souda.

Sara Šulekić Svjetske Challenge kupove u Antalyji i Osijeku koristi kao pripremu za posljednji kvalifikacijski turnir za Olimpijske igre – Svjetski kup u Dohi. U sjajnoj konkurenciji na dvovisinskim ručama Šulekić je danas u Turskoj zauzela deveto mjesto.

"Cilj mi je bio ići nešto lakšu vježbu, ali da je odradim sa što manje grešaka, što sam i uspjela. Zadovoljna sam, čak sam imala najmanji odbitak za izvedbu u karijeri. Završila sam deveta, nadomak finala. Ne tugujem, okrećem se idućem natjecanju i treninzima za Svjetski kup u Osijeku."

Najbolja u kvalifikacijama na dvovisinskim ručama bila je Kineskinja Fanyuwei Yang ispred sjajne Brazilke, ponajbolje gimnastičarke svijeta Rebece Andrade. A kakva je konkurencija bila dovoljno govori i podatak da je treća bila Francuskinja Melanie De Jesus dos Santos, europska prvakinja u višeboju iz 2019.

Sutra je u Antalyji na rasporedu drugi dan kvalifikacija. Tina Zelčić borit će se za finale na gredi. Mladu Milu Prpić uz nastup na gredi očekuje i vježba na parteru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!