Nogomet

Dinamo se riješio svojih utega i odmah pokazao gard prvaka

Branimir Korać • četvrtak, 04.04.2024.
Dinamo se riješio svojih utega i odmah pokazao gard prvaka
Foto: Mario Strmotić/HINA

U svega nekoliko dana Hajduk je od snova o dvostrukoj kruni došao do onih realnijih u kojima ostaje bez ijednog trofeja. Sve što je moglo krenuti nizbrdo, jednostavno je otišlo tim smjerom. S druge strane, Dinamo se rehabilitirao…

U samo četiri dana Hajduk je udario pečat sezoni koju može proglasiti samo neuspješnom. Nije se jednom govorilo kako Hajduk ove sezone ide "all-in", kako ide na sve ili ništa, no na kraju su drugi imali bolje i jače karte.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Još u subotu među hajdučkim pukom vladala je uglavnom euforija, ne samo da se vjerovalo kako Splićani mogu do nove pobjede protiv Dinama, nego se vjerovalo da Hajduk može i do dvostruke krune. Međutim ubrzo je uslijedilo prizemljenje i to vrlo grubo nakon kojeg je u srijedu uslijedio potpuni nokaut.

U svega nekoliko dana sve ambicije su potpuno uništene. Hajduk je od kandidata za dvostruku krunu postao klub koji će ostati bez trofeja i to u sezoni u kojoj se nije štedjelo, u sezoni koja je sa svakim ulaznim transferom sve više podgrijavala uvjerenje da je to "ta sezona".

Međutim, očito su napravljene neke pogreške i to vrlo grube pogreške. Treba priznati kako je bilo problema s ozljedama i da je Mislav Karoglan imao dosta problema s izostancima bitnih igrača, no baš zbog toga Hajduk je imao širok kadar, pozicije su poduplane i s te strane Hajduk se mogao pokrpati.

Na kraju mu je snove ukrao onaj kojem su se navijači sprdali i koji Hajduka u prvenstvu iz tri pokušaja nije dobio niti jednom. Karoglan je u subotu proklinjao (ne)sreću i govorio kako je Hajduk bio puno bolji protivnik i da Dinamo nije zaslužio pobjedu. No jednako tako u prva tri susreta ovih protivnika ove sezone, Hajduk niti u jednom od ta tri dvoboja nije bio bolji i svejedno je uzeo ukupno sedam bodova. Ovo je nogomet, ne pobjeđuje uvijek onaj koji je bio bolji i nema nikakve koristi od naricanja nad "sudbom kletom" i padanja u depresiju tri dana pred drugu utakmicu sezone.

A Hajduk je u polufinalu Kupa u prvom poluvremenu izgledao baš tako - depresivno, jadno i poniženo. Da nije junak Lučić branio kako je branio, da je Dinamo imao malo više mirnoće u završnici i da Petković nije pokušavao puno previše prodavati malonogometne fore u nekim trenucima i dvojici-trojici odjednom, sada bi govorili o jednom od najtežih Hajdukovih poraza od Dinama na Poljudu. Samo da je Dinamo bio trunku ozbiljniji.

Iako je u sezonu ušao kao branitelj naslova, Dinamo je nakon svega nekoliko kola bio u najlošijoj poziciji. Ostao je praktički preko noći bez trojice reprezentativaca iz prvih 11, Dominik Livaković otišao je u Fenerbahče, Luka Ivanušec otišao je u Feyenoord, a Josip Šutalo u Ajax. Uslijedio je onaj kompletan kaos oko dvoboja s AEK-om, smjena Igora Bišćana, "krađa" Jakirovića Rijeci, teška ozljeda Stojkovića koji je trebao biti najpotentnije pojačanje, općenito dosta loše i šlampavo odrađen prijelazni rok…

Sve to događalo se dok je buktao rat na katovima za vlast nad klubom, a kolikogod tvrdili kako su igrači profesionalci i da to nema utjecaj na njih, naravno da se osjetilo. I profesionalci su ljudi, zamislite se u situaciji da ste zaposlenik neke tvrtke iz koje gotovo svakodnevno izlazi prljavi veš i svađaju se vaši rukovodeći. I sve to uz prijetnje i pričice kako će vam biti puno lošije ako "oni drugi" preuzmu vlast. Naravno da u takvim situacijama jednostavno ne može funkcionirati kako bi željeli funkcionirati.

U konačnici, Dinamo je imao daleko najveći broj utakmica, bio je praktički od početka sezone u ritmu od dvije utakmice tjedno dok je konkurencija imala puno više vremena za pripremu sljedećeg protivnika i za regeneraciju od prošlog susreta.

S vremenom se Dinamo riješio svog tereta, u Europi je zaustavljen od PAOK-a, nakon prvih demokratskih izbora dobio je novu vlast i ljude koji imaju povjerenja navijača. Atmosfera se preko noći promijenila, zavladao je optimizam i kao posljedica svega, igračima je pao ogroman kamen s leđa i zaigrali su bolje.

Hajduk još uvijek nije ispao iz utrke za naslov prvaka, ali sada je u puno težoj situaciji i više ne ovisi sam o sebi. Da bi bio prvak, mora dobiti sve do kraja i čekati pomoć drugih koji bi trebali otkidati bodove Dinamu i Rijeci.

Neće baš niti Dinamo niti Rijeka gubiti tako puno bodova, a neće niti Hajduk upisati sve pobjede do kraja. Kup je izgubio, a u prvenstvu realne šanse su mu vrlo male. S druge strane Rijeka je na visokoj razini, Dinamo je narastao i u ovom trenutku to su dvije najbolje momčadi koje zaslužuju boriti se za oba trofeja. Dinamo je godinama gradio mentalitet pobjednika, Hajduk je s godinama taj mentalitet izgubio i sada ga mora ispočetka stvarati.

Sopić još nije napravio krivi korak, u Dinamu su silom prilika morali vjerovati Jakiroviću, a već danas mogli bi saznati koji će biti Hajdukov put. Hoće li vjerovati Karoglanu ili će spustiti palac dolje.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!