Nogomet

Old Firm odredit će dosta toga, Rangersi traže prvu ovosezonsku pobjedu u derbijima

Petar Jenjić • nedjelja, 07.04.2024.
Old Firm odredit će dosta toga, Rangersi traže prvu ovosezonsku pobjedu u derbijima
Foto: EPA

Pred nama je novi Old Firm, najveći derbi škotskog nogometa između Rangersa i Celtica. Danas će odigrati prvenstvu utakmicu koja bi uvelike, ali ne i konačno, odrediti novog prvaka...

Današnji nogometni dan počinje pravom poslasticom, trećim ovosezonskim Old Firmom, a ukupno 439. utakmicom između Rangersa i Celtica. Utakmica 32. kola škotskog prvenstva igra na Ibroxu, a ovaj će dvoboj suditi John Beaton.

Igraj na Rangers - Celtic na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Prvi međusobni dvoboj ove sezone odigran je na istom stadionu na kojem će se igrati i danas, a tada je Celtic slavio pogotkom Kyoga Furuhashija. Isti pobjednik bio je i u drugom dvoboju, prvo je poentirao Paulo Bernardo, nakon njega ponovno Furuhashi, da bi poraz Rangersa ublažio gol Jamesa Taverniera, iako su gosti zadnjih 20 minuta igrali s igračem manje.

Celtic je osvojio dva zadnja naslova prvaka, a trener Brendan Rodgers ima sjajnu statistiku kada su u pitanju derbiji. Naime vodio je momčad u 15 navrata u susretima s Rangersom, upisao 12 pobjeda, dva remija i samo jedan poraz. Ipak, ove sezone, unatoč ranije spomenutim pobjedama, nije bajna za momčad koja se muči s rezultatima. Barem za svoje standarde.

Gostujući remi kod Aberdeena i domaći protiv Kilmarnocka (oba 1:1), a zatim i poraz kod Heartsa (2:0) otežali su situaciju The Bhoysima koji su se golovima u sudačkim nadoknadama provlačili protiv Motherwella i Hiberniana. Ipak, i s takvim ishodima, trenutno su vodeća momčad lige sa 71 bodom, ali i jednom odigranom utakmicom više od najvećeg rivala.

S druge strane, Rangers ima samo jedan bod manje i ako sve dobije do kraja, osvojit će prvenstvo. U zadnjih 11 utakmica pobijedio je u njih deset, a jedino je s Ibroxa bodove odnio Motherwell. Momčad igra u sjajnoj ligaškoj formi, a to se ne može reći za Europsku ligu od koje su se oprostili u osmini finala. Nakon 2:2 remija u gostima kod Benfice, portugalska momčad odnijela je 0:1 pobjedu s Ibroxa.

Jedina dvojba za trenera Rangersa Philippea Clementa jest nastup Ridvana Yilmaza koji je pod upitnikom zbog ozljede. Već od ranije jasno je da u kadru nema: Ryana Jacka, Danila, Oscara Cortesa i Kierana Dowella.

Što se tiče Celtica, osim Jamesa McCarthyja koji izbiva zbog teže ozljede, ostali igrači su na raspolaganju. Pod upitnikom su jedino Callum McGregor i Luis Palma, ali obojica su krenula s treninzima.

Dodajmo i to da Rangersi imaju 169 pobjeda u međusobnim dvobojima, Celtic ima dvije manje, dok su 102 utakmice završile neriješeno. Kada su u pitanju prvenstveni ogledi, Rangersi su slavili 127 puta, Celtic 116 puta, dok je 90 susreta završilo bez pobjednika.

Što su rekli

Philippe Clement, trener Rangersa: Jako sam sretan što vidim od strane momčadi u odnosu na zadnji derbi. Imali smo 11 utakmica, uzeli 30 od 33 boda i mogli smo uzeti više u susretu protiv Motherwella. Zabili smo više golova od Celtica u tom periodu i primili manje, tako da smo konstantni, ali to nam ne garantira ništa. Nisam nervozan, nego uzbuđen i veselim se tome. To je nešto što želite prihvatiti."

Brendan Rogers, trener Celtica: "Ovo su uvijek velike utakmice koje se vole i cijene, ali ovakve sam utakmice vidio uvijek kao dobru priliku. Za mene je ovo prilika otići na Ibrox, kao i u prvoj utakmici ove sezone, i pokazati da imamo mentalitet i mentalnu snagu kako bismo prošli kroz sve teške trenutke u svim periodima utakmice. Još je šest utakmica pred nama, to je puno i dosta toga može se promijeniti."

Mjesto, vrijeme, suci

Ibrox, Glasgow, 13:00

Sudac: John Beaton

Nedostaju

Rangers: Jack, Danilo, Cortes, Dowell (ozljede), Yilmaz (pod upitnikom)

Celtic: McGregor (pod upitnikom)

Zadnji susret

Celtic je krajem prošle godine, 30. prosinca, bio domaćin u 21. kolu kada je slavio s 2:1.

Prognoza

Rijetko Celtic gubi derbije pod Rodgersom, ali vjerujemo da će danas to ipak biti slučaj. Rangersi će slaviti pred svojim navijačima.

FOTO: EPA/MARK RUNNACLES

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!