Nogomet

Veliki belgijski derbi mogao bi jednu ekipu odgurnuti daleko od utrke za naslov

Petar Jenjić • nedjelja, 07.04.2024.
Veliki belgijski derbi mogao bi jednu ekipu odgurnuti daleko od utrke za naslov
Foto: EPA

Danas se igra utakmica drugog kola doigravanja za belgijskog prvaka gdje će snage odmjeriti dva najtrofejnija kluba. Club Brugge ugostit će Anderlecht...

Večeras je na rasporedu derbi najvećih belgijskih kluba, između Club Bruggea i Anderlechta. Ove dvije momčadi susreću se u drugom kolu doigravanja za prvaka, dvoboj počinje u 18:30 sati na stadionu "Jan Breydel", a glavni sudac bit će Jonathan Lardot.

Igraj na Club Brugge - Anderlecht na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Čak 52 titule belgijskog prvaka podijelile su ove dvije momčadi, od čega čak 34 otpadaju na Anderlecht. Međutim, od zadnje titule spomenute ekipe prošlo je već sedam godina, a u međuvremenu im je najveći rival osvojio četiri naslova prvaka, posljednji pretprošle godine. Proteklu sezonu završio je na 11. mjestu, a sada je ponovno pri vrhu.

Krenulo je doigravanje za prvaka, Royale Union SG odradio je odličnu veći dio sezone, ali je posustao u posljednje vrijeme. Iskoristio je to Anderlecht koji je u prošlom kolu slavio protiv Antwerpa s 1:0 i tako se izjednačio s Unionom na 35 bodova. Jedini pogodak na susretu postigao je Killian Sardella nakon što je branitelj naslova krajem prvog poluvremena ostao s igračem manje.

S druge strane, Club Brugge nije u najbajnijoj situaciji i trenutno je osam bodova iza vodećih klubova. U prijevodu, danas pobjedu jednostavno mora upisati, a za to im nimalo neće biti lako; posebno ako je suditi po rezultatskoj formi. Poraz bi značio gotovo pa siguran kraj nadanja bilo kakvim šansama za naslov.

Nakon što je regularni dio sezone zaključio porazom od St. Truidena (2:1), proteklog vikenda gostovao je u gradskom derbiju kod Cerclea i odigrao 1:1. Domaćin je vodio nakon prvog poluvremena, a Club Brugge uzeo bod pogotkom Andreasa Skov Olsena iz 83. minute.

U redovima Club Bruggea nema trojice igrača: Simona Mignoleta, Andreasa Skov Olsena i Denisa Odoija, dok se u kadar vratio Philip Zinckernagel. Kod Anderlechta neće nastupiti Yari Verschaeren i Moussa N'Diaye, dok je, prema zadnjim vijestima, igranje Thorgana Hazarda pod upitnikom.

Prva utakmica ove sezone odigrana je u Anderlechtu krajem rujna prošle godine kada je završilo podjelom bodova (1:1). Druga utakmica odigrana je prije nešto više od mjesec dana u Bruggeu gdje su gosti izvojevali pobjedu od 1:2.

Što su rekli

Nicky Hayen, trener Club Bruggea: "Naš trening nije bio dobar. Znam da igrači ne trebaju to da bi odigrali dobru utakmicu, ali vidjet ćemo u nedjelju. Svjesni smo da moramo bolje, način kako smo igrali protiv Cerclea u drugom poluvremenu, tako se moramo postaviti u doigravanju za prvaka."

Brian Reimer, trener Anderlechta: "Tijekom doigravanja za prvaka vidjet ćemo može li Royale Union SG izdržati pritisak nakon što je posljednje dvije godine bio blizu naslovu. 100 posto sam usredotočen samo na Club Brugge i ne umanjujem važnost ove utakmice i naše pozicije u odnosu na protivnika. Ne zaboravimo odakle dolazimo, prošle sezone bili smo 11 i nitko nas nije spominjao da možemo biti prvaci."

Mjesto, vrijeme, suci

Jan Breydel stadion, Brugge, 18:30

Sudac: Jonathan Lardot

Nedostaju

Club Brugge: Mignolet, Skov Olsen, Odoi (ozljede)

Anderlecht: Verschaeren, N'Diaye (ozljede), Hazard pod upitnikom

Zadnji susret

Club Brugge bio je domaćin u 27. kolu, ali Anderlecht je preokretom slavio rezultatom 1:2.

Prognoza

S obzirom na stanje na ljestvici, večeras je domaćin u statusu favorita, ali obje bi ekipe trebale postići barem po pogodak.

FOTO: EPA/Samuel Golay

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!