Ostali sportovi

Francuska ima i plan B i C u slučaju terorističke prijetnje na otvaranju Olimpijskih igara

Branimir Korać, HINA • ponedjeljak, 15.04.2024.
Francuska ima i plan B i C u slučaju terorističke prijetnje na otvaranju Olimpijskih igara
Foto: EPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pokrenuo je odbrojavanje 100 dana do Olimpijskih igara u Parizu u ponedjeljak pritom umirujući javnost glede sigurnosti oko ceremonije otvaranja na Seini, priznavši po prvi put postojanje planova B i C u slučaju terorističke prijetnje...

Ova ceremonija otvaranja uz rijeku jednog glavnog grada, 26. srpnja, prva je takva u svijetu. Možemo to učiniti i učinit ćemo, Ali postoje planovi B, pa čak i planovi C i pripremamo ih paralelno, rekao je predsjednik Republike u intervjuu za BFMTV i RMC iz Grand Palaisa, gradilišta u Parizu, koje će ugostiti nekoliko događaja.

Šef države već je uvjerio da se razmatraju rezervni scenariji, no sada ih je po prvi puta počeo detaljno opisivati.

"Napravit ćemo analizu rizika u stvarnom vremenu. Tako imamo ceremoniju koju pripremamo koja bi bila ograničena na Trocadéro ili samo na jedan dio rijeke Seine, a čak postoji i varijanta povratka na stadion Stade de France, na klasično otvaranje", objasnio je.

Emmanuel Macron je ipak želio uvjeriti u sigurnosni sustav koji omogućuje održavanje riječnog scenarija, uvijek privilegiranog. "Predvidjeli smo, postavljamo sigurnosni perimetar koji će biti vrlo širok, gdje ćemo provjeravati sve ljude koji ulaze i izlaze. Kako bi se osigurala što bolja sigurnost, smanjena je i veličina ceremonije, broj gledatelja koji mogu besplatno prisustvovati smanjen je s 500.000 na 222.000, a s onima koji su platili svoje mjesto na dnu platformi, ukupno bi ih trebalo biti oko 320.000", kazao je Macron.

Tri mjeseca prije pokretanja najvećeg globalnog događaja i dok se oblaci skupljaju na međunarodnoj razini, predsjednik je također pokušao ponovno pokrenuti diplomatsku korisnost Igara.

"Francuska će učiniti sve da postigne olimpijsko primirje, obećajem da ću na tome raditi posebno s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. Zamolio sam ga da mi pomogne, a on je potvrdio svoj dolazak u Pariz za nekoliko tjedana".

Opća skupština UN-a pozvala je u studenom sve zemlje svijeta da poštuju tradicionalno Olimpijsko primirje povodom Igara u Parizu.

Inače, anketa Ipsosa objavljena u La Tribune Dimanche pokazuje da samo 53 posto Francuza kaže da su "zainteresirani" za Igre, osam posto manje nego prije šest mjeseci, no zato većina ispitanika kaže da su zabrinuti za sposobnost Francuske da osigura neometano odvijanje Olimpijskih igara.

FOTO: EPA/TERESA SUAREZ

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!