Ostali sportovi

Ivana Malobabić i Hana Arapović u Sarajevu vade vizu za Olimpijske igre

Sportnet, Mihaela Bradovski • četvrtak, 18.04.2024.
Ivana Malobabić i Hana Arapović u Sarajevu vade vizu za Olimpijske igre

Od 15. do 19. svibnja 2024. u Sarajevu će se igrati pojedinačne kvalifikacije za Olimpijske igre, a Hrvatsku će predstavljati 43-godišnja Ivana Malobabić i 19-godišnja Hana Arapović.

Obje naše predstavnice probat će po prvi put izboriti Olimpijske igre, a put do Pariza neće biti nimalo lagan. Bez obzira na to što je dosta europskih igračica već osiguralo OI, u Sarajevu će biti dosta stolnotenisačica koje itekako imaju moć da budu prve, a među njima je i nekoliko europskih Kineskinja. Ukupno će se u Sarajevu kroz natjecanje u Pariz plasirati pet igračica, dok će šesta putnica za OI biti odabrana putem renkinga, koji će se zaključiti 11. lipnja. No, ako naše predstavnice ne budu unutar tih šest ostaje prilika da izbore Olimpijske igre i putem svjetskog renkinga.

No, kako u Svjetskoj stolnoteniskoj federaciji (ITTF) trenutno nije baš jasna situacija imamo situaciju da je tu dosta nepoznanica što je i jedan od razloga zašto toliko igračica igra europske kvalifikacije za OI. ITTF ima neka nedorečena pravila te sada gotovo sve igračice, koje bi prema renkingu trebale izboriti Pariz, igraju što više turnira, a među njima i kvalifikacije u Sarajevu. U Parizu u pojedinačnom dijelu trebalo bi nastupiti 70 igračica, 32 je to osiguralo kroz ekipne kvalifikacije, 22 će to napraviti kroz kontinentalne kvalifikacije, 15 kroz renking, a jedno mjesto određuje MOO.

Na rang listi 'Race to Paris' Ivana Malobabić drži 40. mjesto s 243 boda, dok je Hana Arapović na 61. mjestu s 137 bodova. S tim da ako izuzmemo ove koji su se već plasirali Malobabić je 11., dok je Arapović 29. Od europskih igračica koje su trenutno bolje plasirane od Malobabić na rang listi 'Race to Paris' su Austrijanka Polcanova (784 boda), Luksemburžanka Ni Xia Lian (448), Španjolka Xiao (360), Portugalka Shao Jieni (294), Nizozemka Eerland (247) i Čehinja Matelova (245). Od svih spomenutih u Sarajevu jedino neće nastupiti Polcanova.

Što se tiče europskih kvalifikacija u Sarajevu stolnotenisačice će biti podijeljene u 12 skupina po četiri ili tri igračice (ukupno 46 stolnotenisačica), a najbolje dvije plasirat će se u drugu fazu natjecanja (ukupno 24 igračice). Nakon toga će se igrati po knock-out sistemu, a finalistice te druge faze natjecanja izborit će Olimpijske igre. Sve ostale igračice, koje se nisu uspjele plasirati na OI u prvoj fazi natjecanja, igrat će još jedan turnir po knock-out sistemu. Finalistice treće faze natjecanja direktno će se plasirati u Pariz, kao i pobjednica meča između igračica koje su izgubile polufinale.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!