Košarka

Kreće doigravanje u Euroligi: U dvoboju velikana pobjednik će nakon dugo vremena izboriti Final Four

Mario Borko • utorak, 23.04.2024.
Kreće doigravanje u Euroligi: U dvoboju velikana pobjednik će nakon dugo vremena izboriti Final Four
Foto: EPA

Panathinaikos i Maccabi Tel Aviv sastaju se u prvoj rundi doigravanja Eurolige. Netko će od šesterostrukih osvajača, nakon dugog izbivanja, izboriti nastup na Final Fouru, a prva utakmica igra se u Ateni…

Bliži se kraj košarkaške sezone, a to znači da kreće ono pravo. U NBA ligi doigravanje je već započelo, a večeras će krenuti i u Euroligi. Otvorit će ga, od 19:30 u Ateni, šesterostruki osvajači Panathinaikos i Maccabi Tel Aviv. Momčad koja prva stigne do tri pobjede izborit će svoje mjesto na Final Fouru u Berlinu. Grci među najboljih četiri nisu bili 12 godina, a Izraelci deset.

Igraj na utakmice doigravanja Eurolige na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Panathinaikos je u ovoj sezoni doživio nevjerojatan skok. Zeleni su regularni dio prošle sezone završili na 17. mjestu. Bila je to četvrta godina u nizu kako nije izboren play-off, a bez obzira na to što su poznati po velikoj navijačkoj podršci, odigrali su utakmicu pred najmanjim brojem gledatelja. Ove je napravljen veliki zaokret i PAO se nakon 2019. vratio u doigravanja. Omjer 23-11 bio je dovoljan za drugo mjesto i nudi odličnu priliku za povratak na Final Four nakon sezone 2011./12. Atenjani su od tada čak sedam puta zaustavljeni u prvoj rundi.

Trenutna forma je sjajna, deset pobjeda za redom i prvo mjesto u grčkom prvenstvu, uz samo jedan poraz, bude optimizam uoči početka doigravanja. Najbolji strijelac momčadi je

Kendrick Nunn s 15,4 poena po utakmici. Kostas Sloukas, koji je ljetos stigao iz najvećeg rivala Olympiakosa, bilježi 12,4 poena i 5,7 asistencija. Ono što može biti zabrinjavajuće za Grke je to što ih je Maccabi ove sezone pobijedio u oba susreta. PAO je u Euroligi samo tri puta poražen u svojoj dvorani, a Izraelci su u Ateni bili bolji nakon produžetaka.

Žuti su posljednji naslov osvojili prije točno deset godina. Od tada su samo tri puta igrali u doigravanju i svaki puta su zaustavljeni u prvoj rundi. Prošle godine ih je u pet utakmica porazio Monaco. U ovoj su sezoni regularni dio završili na sedmom mjestu, što je pad u odnosu na prethodne dvije kada su bili peti. Promjena formata značila je da to mjesto ne vodi direktno u doigravanja, nego u play-in. Maccabi je taj zadatak odradio suvereno, pobijedio je Baskoniju sa 113:85 i izborio seriju protiv Grka.

S obzirom na političku situaciju, Izraelci ove sezone igraju bez podrške domaćih navijača. Atmosfera u Tel Avivu je uvijek vrlo vruća, a dvorana u Beogradu u pravilu zjapi prazna. To će u doigravanju biti veliki hendikep, ali Žuti su se u Beogradu vrlo dobro snašli. Tome svjedoči podatak o omjeru 17-4 kojeg imaju kao domaćini. Maccabi je u posljednjih 25 utakmica poražen samo jednom i u play-off seriju ulazi u velikom naletu. Jedini poraz (92-89) doživio je od Barcelone. Bekovski par Wade Baldwin i Lorenzo Brown ključni su igrači momčadi i od njih sve kreće.

Što su rekli

Ergin Ataman, trener Panathinaikosa: “Ovo je doigravanje i svaka utakmica, nakon ovako duge i iscrpljujuće regularne sezone, bit će vrlo teška. Mi smo završili drugi, a oni sedmi, ali serija kreće od nule. Moramo biti agresivni, oni su ekipa koja je dugo na okupu i koja ima odličan protok lopte. Maccabi je najbolja ofenzivna momčad ove sezone, ali mi ćemo igrati svoju prepoznatljivu obranu, posebno kod kuće.“

Oded Kattash, trener Maccabi Tel Aviva: “Znamo da nas očekuje vruća atmosfera i dobro smo upoznati s tim. Doigravanje je uvijek uzbudljivo i sretni smo što smo ovdje. PAO ima veliku individualnu kvalitetu. Moramo biti spremni za svakog igrača pojedinačno kako bismo spriječili njegov doprinos. U odnosu na prošlu sezonu moramo podići agresivnost, neće nam biti lako, ali zbog ovakvih utakmica se bavimo košarkom.“

Mjesto, vrijeme

Atena, O.A.K.A Olimpijska dvorana

Prošli dvoboj

U posljednjoj međusobnoj utakmici igranoj krajem siječnja, Maccabi je u Beogradu slavio s 90:75. Najraspoloženiji pojedinac susreta bio je Wade Baldwin s 22 poena. Zadnji susret odigran u Ateni otišao je u produžetak, a Izraelci su naposljetku slavili s 81:86.

Prognoza

Panathinaikos je izraziti favorit u ovoj utakmici, ali Maccabi je u nevjerojatnom nizu i očekuje nas vrlo tijesna i neizvjesna serija.

FOTO: EPA/ANDREJ CUKIC

Euroliga, doigravanje

četvrtfinale

Panathinaikos87:91Maccabi Tel Aviv
Real Madrid90:74Baskonia
Monaco91:95 *Fenerbahçe
Barcelona75:77Olympiakos
Panathinaikos95:79Maccabi Tel Aviv
Real Madrid101:90Baskonia
Monaco93:88Fenerbahçe
Barcelona77:69Olympiakos
Maccabi Tel Aviv85:83Panathinaikos
Olympiakos80:82 *Barcelona
Fenerbahçe89:78Monaco
Baskonia98:102Real Madrid
Olympiakos92:58Barcelona
Maccabi Tel Aviv88:95Panathinaikos

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!