Košarka

Mavericksi žele završiti seriju pred svojim navijačima, Clippersi se nadaju da će ponoviti povijest

Mario Borko • petak, 03.05.2024.
Mavericksi žele završiti seriju pred svojim navijačima, Clippersi se nadaju da će ponoviti povijest
Foto: EPA

U noći s petka na subotu, od 3:30, na rasporedu je šesta utakmica prve serije doigravanja između Dallas Mavericksa i Los Angeles Clippersa. Ovo je treći puta u posljednjih pet godina da se ove franšize sastaju u ovoj fazi play-offa, a do sad su uspješniji bili Clippersi…

Ostala su još dva mjesta u polufinalima konferencije, a oba putnika mogli bismo saznati u noći s petka na subotu. Na zapadu Dallas Mavericksi u svojoj dvorani imaju meč loptu protiv LA Clippersa. Trenutni rezultat serije je 3-2, a u idućoj rundi pobjednika očekuje prva momčad regularnog dijela, Oklahoma City Thunder. Clippersi se nadaju da kao i 2021. mogu preokrenuti zaostatak i izboriti prolaz u sedmoj utakmici na svom parketu.

Igraj utakmicu Dallas Mavericks – LA Clippers na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ovo je četvrto doigravanje za Dallas Maverickse u eri Luke Dončića. Najveći uspjeh je konferencijsko finale od prije dvije godine, ali tada na putu nisu stajali LA Clippersi. U preostale dvije sezone franšiza iz grada anđela bila je uspješnija. Brojke slovenskog košarkaša u blagom su padu u odnosu na regularni dio, a posebno šut za tri poena koji iznosi samo 26 posto, najmanje u njegovoj cijeloj play-off karijeri. Bez obzira na to Dončić je i dalje impresivan, podigao je razinu obrane i grabi prema pobjedi protiv svoje “crne mačke“.

Kyrie Irving traži svoj uspjeh u doigravanju još od odlaska iz Clevelanda. Od želje da postane prva opcija, postao je kontroverzni igrač koji predstavlja rizik za ekipe koje ga se odluče imati u momčadi. Čini se da je u 32. godini napokon pronašao mir i trenutne play-off brojke su mu najbolje u karijeri. Zabija gotovo 26 poena uz 50 posto uspješnosti, a posebno je bio impresivan u četvrtoj utakmici u kojoj je zabio 40 koševa. Vjerojatno najbolji dribler lige još je jednom pokazao da je stvoren za clutch trenutke i ima priliku s Dončićem napraviti velike stvari.

LA Clippersi su 2019. maksimalno riskirali i stavili svoju budućnost u ruke Kawhija Leonarda i Paula Georgea. Najviše zbog nemogućnosti da dvostruki MVP finala ostane zdrav za doigravanje, najveći uspjeh te ere je konferencijsko finale. Ove sezone pridodan im je i James Harden, ali čini se da će Clippersi ponovno prerano završiti svoju sezonu.

Najveći problem su velike oscilacije. Ivica Zubac najkonstantniji je igrač momčadi. Hrvatski centar je na prosjeku od 16 poena i devet skokova te u svim utakmicama drži podjednaku razinu. George je u trećoj utakmici ostao na sedam koševa, a u petoj na 15 uz porazan šut. Harden je podigao razinu igre u odnosu na regularni dio sezone, individualnom kvalitetom donio je pobjedu u četvrtoj utakmici, ali u petoj je i on ostao na samo sedam poena.

Leonard je odigrao dvije utakmice, Clippersi su obje izgubili, a bivši NBA prvak s Torontom neće biti spreman ni za šestu utakmicu. Postotak šuta Russella Westbrooka iznosi 26 posto, a bivši MVP bilježi više izgubljenih lopti nego asistencija. Čini se da će na ljeto doći do novih promjena u franšizi koja nikako ne može napraviti toliko željeni iskorak.

Mjesto, vrijeme

Dallas, American Airlines Center, 3:30

Nedostaju

Dallas Mavericks: Tim Hardaway Jr.

LA Clippers: Terance Mann, Kawhi Leonard

Zadnji susret

U posljednjoj utakmici Mavericksi su upisali uvjerljivu pobjedu, 93:123. Dallas je dominirao cijelu utakmicu, najveća prednost je iznosila 32 poena, a najefikasniji je bio Dončić s 35 koševa, sedam skokova i deset asistencija.

Prognoza

Mavericksi su veliki favoriti u ovoj utakmici i sve sugerira da bi ovu seriju morali mirno privesti kraju.

FOTO: EPA/ADAM DAVIS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!