Nogomet

Atalanta želi prvi europski trofej u svojoj povijesti, a Bayer savršenu sezonu bez poraza

Mihaela Bradovski • srijeda, 22.05.2024.
Atalanta želi prvi europski trofej u svojoj povijesti, a Bayer savršenu sezonu bez poraza
Foto: EPA

Danas je u Dublinu na rasporedu prvo europsko finale, najbolje momčadi Europske lige borit će se za titulu. Atalanta će pokušati doći do svog prvog europskog trofeja u povijesti, a Bayer želi napraviti još jedan korak prema savršenoj sezoni bez ijednog poraza. Bit će to hrvatsko finale, Mario Pašalić na jednoj, a Josip Stanišić na drugoj strani...

Već samo finale Europske lige budi veliki motiv, ali Atalanta i Bayer Leverkusen imaju i dodatne motive koji želju za osvajanjem trofeja čine još većom. Bit će to dvoboj dvije odlične momčadi koje vole otvoren i napadački nogomet i očekuje se uistinu dobra utakmica.

Igraj na utakmice Europske lige na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Atalanta ovo vidi kao idealnu priliku za osvajanje svog drugog trofeja u povijesti. Nikada nije bila prvak Italije i jedini trofej u njenoj riznici je osvojen Kup 1963. godine kada je na krilima Angela Domenghinija u finalu svladala Torino s 3:1.

Baš iz tog razloga što toliko dugo čeka na trofej, Atalanta je nedavno u finalu Coppa Italije puno toga uložila protiv Juventusa, Bergamo je živio za taj dvoboj i na kraju je razočaranje bilo veliko, Dušan Vlahović je rano pogodio za pobjedu.

No Atalanta ima još jednu priliku za prekid posta i za najveći uspjeh u njenoj povijesti što bi osvajanje Europske lige svakako bilo. Ovaj dan nazivaju još jednim povijesnim za Atalantu, ali na putu joj stoji iznimno visoka prepreka, momčad koja ove sezone nema niti jedan poraz i želi bez poraza završiti sezonu.

Bayer igra sjajno, Xabi Alonso posložio je igru savršeno prema profilu igrača koje posjeduje. Kada igraš dobro i imaš sjajan rezultat i vrhunsku atmosferu, onda i sreća bude na tvojoj strani. Imao je Bayer tako utakmica u kojima je plesao na rubu poraza, ali ga je izbjegavao u posljednjim trenucima. Dva puta ga je od poraza spašavao i Josip Stanišić.

U takvim uvjetima raste i samopouzdanje igrača, a ono je od velike važnosti kada se utakmica lomi i kada je tijesan rezultat. I u ovaj susret Apotekari ulaze sa željom da ostanu neporaženi, u fantastičnom su ritmu i uvjereni kako mogu do pobjede. Inače, Bayer već ima jedan europski trofej, 1988. godine osvojio je Kup Uefe svladavši u finalu Espanyol. Prvu utakmicu je izgubio s 3:0, a onda je istim rezultatom slavio u uzvratu te bio bolji na penale.

Što su rekli

Gian Piero Gasperini, trener Atalante: "Leverkusen je kompletna momčad, iznimno dobro organizirana. Vrlo su svestrani, mogu se dobro braniti i dobro iznova osvajati loptu. Nije slučajno da su ove sezone ostvarili ovakve rezultate. U finalu mali detalji mogu odlučiti, moramo ih respektirati i znati se dobro prilagoditi onom što nas očekuje."

Xabi Alonso, trener Bayera: "Znamo da Atalanta u posljednjih pet godina ima jasnu igru i identitet pod vodstvom trenera Gasperinija. Vrlo smo dobro upoznati s njenom igrom, ali smo svjesni da konstantno napreduje i raste. Igrali smo u Njemačkoj protiv sličnih protivnika i znamo što nas čeka. Bit će vrlo bitni psiha i mentalitet, imamo plan kako se postaviti."

Mjesto, vrijeme, sudac

Dublin, Dublin Arena, 21:00

Sudac: Istvan Kovacs (Rumunjska)

Nedostaju

Atalanta: Maarten de Roon (ozljeda)

Bayer Leverkusen: -

Prošli dvoboj

Atalanta i Bayer susreli su se 2022. godine u osmini finala ovog natjecanja i Atalanta je slavila u oba susreta. U Bergamu je bilo 3:2 uz dva gola Luisa Muriela, a u Leverkusenu je bilo 1:0, a strijelac je bio Jeremie Boga.

Prognoza

Teško je prognozirati pobjednika u ovom dvoboju iako je Bayer zbog fantastične forme u boljoj poziciji. No u jednoj utakmici je baš sve moguće.

FOTO: EPA/MICHELE MARAVIGLIA

Europska liga, nokaut faza

finale

Atalanta3:0Bayer Leverkusen

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Europska liga, nokaut faza

finale

Atalanta3:0Bayer Leverkusen

Izdvojeno

  • Čuvaj se francuske glave

    Piše: Branimir Korać

    Čuvaj se francuske glave

    Uz sve one lijepe trenutke koji su obilježili dosadašnja europska prvenstva, bilo je i onih ružnih. Prisjetit ćemo se dva vrlo eksponirana...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!