Košarka

Split nakon velike drame poveo u finalnoj seriji!

Petar Jenjić • petak, 24.05.2024.
Split nakon velike drame poveo u finalnoj seriji!
Foto: Šime Zelić/PIXSELL

Split je u prvoj finalnoj utakmici doigravanja za naslov prvaka Hrvatske došao do pobjede na Višnjiku protiv Zadra. Izuzetno napeta utakmica otišla je na stranu Žutih koji su odmah napravili "break"...

Odlična je bila prva finalna utakmica doigravanja za prvaka Hrvatske. Zadar je pet puta ove sezone svladao Split, Žuti su slavili samo jednom, ali su večeras odigrali odlično. Momčad Slavena Rimca slavila je rezultatom 78:85 i napravila "break".

Igraj na košarkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Kada se sve zbroji i oduzme, gosti su zasluženo došli do pobjede. Vodili su većim dijelom utakmice, Zadar se održavao u egalu, ali rijetko kada je bio u prednosti.

Zadar je krenuo s početnih 5:2, ali uslijedio je jako loš period domaće momčadi. Gosti su napravili seriju 12:0, a domaćinu nije pomogla ni minuta odmora kako bi se primirili i počeli nešto ubacivati u napadu. Još je neko vrijeme Split održavao dvoznamenkastu prednost.

Počeo se ubrzo Zadar buditi i s četiri vezana poena Luke Božića spustio se na šest koševa zaostatka nakon prvih deset minuta utakmice. Bilo je 20:26.

Definitivno je domaćin podignuo razinu igre i u 13. minuti tricom Marka Ramljaka preuzeo vodstvo od 32:31. Nisu branitelji naslova imali više od tri poena prednosi, a završnica prvog poluvremena ipak je pripala gostima koji su tricom Borisa Tišme imali vodstvo od 40:46.

Osim napadačkog skoka, gosti su odlično koristili i izgubljene lopte protivnika. Momčad Danijela Jusupa je poravnala preko Božića na 49:49, ali brzi poeni vratili su Split na vodstvo 52:60. Zadar se serijom 10:2 vratio u egal, ali su gosti uoči zadnjih deset minuta utakmice imali dva koša viška (60:62).

Zadrani su poravnali na 66:66 u 32. minuti, ali u sljedeće dvije minute nijedna ekipa nije postigla nijedan poen. Uslijedila je serija Splita od 6:0, ali do kraja je, kao i u većem dijelu utakmice, ostao rezultatski egal, iako je Split čuvao barem minimalnu prednost.

Split je u završnicu ušao s vodstvom 78:81, Zadar je imao čak tri uzastopna napada za smanjenje ili poravnanje, ali nijedan nije iskoristio. U posljednjem je Tišma blokirao Božića, Split je išao u kontru, Lewis Sullivan uhvatio skok u napadu nakon promašaja Tonija Perkovića i poentirao za 78:83, 13 sekundi prije kraja.

Goste je do pobjede predvodio Lewis Sullivan s 19 poena i 11 skokova, Mate Kalajžić dodao je 18 koševa i pet skokova, dok je Boris Tišma ubacio 15 poena, ali imao i pet blokada.

Luka Božić ubacio je 19 poena za Zadar i dodao šest skokova i pet asistencija, ali i šest izgubljenih lopti. Lovro Mazalin ubacio je 17 koševa.

Druga utakmica ponovno se igra na Višnjiku u nedjelju.

Premijer liga, finale:
Zadar - Split 78:85 (0-1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!