Nogomet

City i United u borbi za FA kup, ten Hagu se sprema otkaz bez obzira na rezultat

Branimir Korać • subota, 25.05.2024.
City i United u borbi za FA kup, ten Hagu se sprema otkaz bez obzira na rezultat
Foto: EPA

Veliki gradski derbi dogodit će se na Wembleyju gdje se sastaju velikani iz Manchester u borbi za trofej pobjednika FA kupa…

Premier liga je završena i još se traži samo pobjednik FA kupa. U finalu u Londonu sastaju se veliki gradski rivali Manchester City i Manchester United, a Joško Gvardiol i Mateo Kovačić pokušat će sa Cityjem nakon titule prvaka uzeti i trofej pobjednika FA Kupa.

Igraj na Manchester City - Manchester United na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ovo je posebno cijenjeno natjecanje, najstarije je nogometno natjecanje na svijetu i u Engleskoj među klubovima ima veliki značaj, puno veći nego primjerice Liga kup.

Povijesno gledano Manchester United je bio znatno uspješniji u ovom natjecanju. Primjerice ima 12 osvojenih trofeja pobjednika pri čemu je uspješniji samo Arsenal. Manchester City sedam puta je osvojio ovaj trofej i ukoliko ga osvoji osmi put, pridružit će se Chelseaju, Tottenhamu i Liverpoolu koji su odmah iza Uniteda.

Prije osam godina United je posljednji put osvojio ovo natjecanje i to finalnom pobjedom protiv Crystal Palacea s 2:1 u produžecima. Tada je briljirao Wayne Rooney, a strijelci su bili Juan Mata koji je izborio produžetke te Jesse Lingard, strijelac u 110. minuti.

City je pak branitelj naslova, a prošle godine osvojio je trofej slaveći upravo protiv Manchester Uniteda. Dvostruki strijelac za City bio je Ilkay Gundogan dok je Bruno Fernandes bio jedini strijelac za United.

Do ovog finala nisu jednostavno došli, City je u polufinalu morao uložiti puno truda protiv Chelseaja kojeg je svladao s 1:0, a Manchester United je tek nakon penala izbacio Coventry.

Što su rekli

Pep Guardiola, trener Manchester Cityja: "Mnogi su veliki klubovi kroz prošlost uzimali zdravo za gotovo pobjede misleći kako je lako pobjeđivati, a pogledajte ih sada. Nikada ne smijemo izgubiti taj mentalitet da smo uvijek na 100 posto. Samo nas pobjede i ta glad održavaju na vrhu. Da nismo pobjeđivali, bio bih u problemu, tako je sada ten Hag u problemima iako je napravio puno toga dobroga."

Eric ten Hag, trener Manchester Uniteda: "Da budem iskren, ova sezona je bila loša, ali moramo ostati pozitivni do kraja, u finalu smo FA kupa. Igramo protiv jedne od najboljih momčadi svijeta i želimo dobar rezultat, a to je osvojiti trofej."

Mjesto, vrijeme, sudac

London, Wembley, 16:00

Sudac: Andrew Madley

Nedostaju

Manchester City: Ederson (ozljeda)

Manchester United: Maguire, Malacia, Shaw (ozljede)

Prošli dvoboj

Ove sezone susreli su se dva puta u prvenstvu i u oba susreta slavio je Manchester City. Na Old Traffordu bilo je 3:0, a na Etihadu 3:1.

Prognoza

City je favorit i bliži osvajanju još jednog trofeja.

FOTO: EPA/ANDY RAIN

FA kup

finale

Manchester City1:2Manchester United

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

FA kup

finale

Manchester City1:2Manchester United

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!