FA kup, finale, 25.05.2024, 16:00 h
Manchester City
Manchester City 1:2 Manchester United
Manchester United

Gvardiolova greška koštala City, Manchester United osvojio svoj 13. FA kup

Mario Borko • subota, 25.05.2024.
Gvardiolova greška koštala City, Manchester United osvojio svoj 13. FA kup
Foto: EPA

U reprizi prošlogodišnjeg finala bolji su ovoga puta bili Crveni vragovi. Dva gola prednosti iz prvog dijela uspješno su obranili u drugom i tako su nakon osam godina ponovno osvojili najstarije nogometno natjecanje na svijetu...

U finalu FA kupa gledali smo reprizu od prošle godine, ali se ishod promijenio. Manchester United ovog je puta nadmudrio gradskog rivala Manchester City i s 2:1 spriječio Građane da dođu do dvostruke krune.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Početak utakmice bio je vrlo rezerviran, a naravno City je bio taj koji je dominirao u posjedu. United je svoje šanse čekao iz kontranapada, a do prvog gola došao je nakon komične greške u obrani Građana. Diogo Dalot poslao je dugu loptu prema Alejandru Garnachu koji se ušuljao iza obrane, ali Joško Gvardiol ga je u trci za loptu uspio sustići.

Ipak hrvatski branič nije primijetio da je Stefan Ortega izašao sa svojih vrata pa mu je odlučio glavom vratiti loptu. Amerikanac nije mogao doći do nje, a brzonogi Argentinac lako je poslao loptu u praznu mrežu. City se još nije uspio oporaviti od šoka, a već je bilo 2:0 za Crvene vragove.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Garnacho je opet dobio puno prostora, došao je s loptom do šesnaesterca i povratnim pasom pronašao Brunu Fernandesa. Portugalac je osjetio dolazak Kobbieja Mainooa i savršeno ga poslužio. Mladi Englez ostao je miran, uhvatio je Ortegu na krivoj nozi i zabio za velikih 2:0.

Pep Guardiola na poluvremenu je napravio dvije zamjene. Mateo Kovačić ostao je u svlačionici, a u igru je umjesto njega ušao Jeremy Doku. Građani su u drugom dijelu igrali “viktoriju“ prema vratima gradskog rivala, ali nisu uspijevali pronaći put do mreže.

Najbliže je pogotku došao Erling Haaland u 55. minuti kada je snažnim udarcem zatresao gredu. Cityju se pritisak isplatio prekasno. Doku je u 87. minuti pucao i lopta je nakon greške Andrea Onane završila u golu. Gledali smo sedam minuta sudačke nadoknade, ali United je preživio Fergie time i osvojio 13. FA kup u povijesti.

Puno se ovih dana pisalo možebitnom odlasku Erika Ten Haga, a ako su napisi u engleskim medijima bili točni, Nizozemac iz Manchestera odlazi s trofejem. Ovo je drugi trofej za Ten Haga, prošle sezone osvojio je EFL kup.

City je tako ostao bez dvostruke krune i ove će sezone utjehu pronaći u četvrtom uzastopnom naslovu pobjednika Premier lige.

Gvardiol je bez obzira na grešku odigrao solidnu utakmicu. Na terenu je proveo svih 90 minuta, a koliko je City bio nadmoćan najbolje sugerira podatak da je hrvatski reprezentativac imao čak pet ključnih dodavanja koja su dovela do udarca. Kovačić je bio žrtva negativnog rezultata u prvom dijelu pa je nakon 45 minuta ostao u svlačionici.

Sad je jasno da će posljednja utakmica ove sezone biti ujedno i prva u idućoj. Gradski rivali borit će se za Community Shield. United ima rekordan 21 trofej pobjednika superkupa, a City samo šest.

FOTO:EPA/TOLGA AKMEN

FA kup

finale

Manchester City1:2Manchester United

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!