Košarka

Real Madrid odlično krenuo pa stao, sjajni Panathinaikos opet na krovu Europe!

Petar Jenjić • nedjelja, 26.05.2024.
Real Madrid odlično krenuo pa stao, sjajni Panathinaikos opet na krovu Europe!
Foto: EPA

Košarkaši Panathinaikosa stigli su do sedmog naslova prvaka Europe u svojoj klupskoj povijesti. Danas su u finalu bili bolji od Real Madrida koji nije uspio obraniti naslov najbolje momčadi...

Sjajno je finale Eurolige iza nas. Real Madrid odlično je krenuo protiv Panathinaikosa, do poluvremena održavao prednost, ali ostatak dvoboja u potpunosti je pripao grčkoj momčadi koja je slavila rezultatom 95:80 i tako stigla do sedme titule prvaka Europe, prve od 2011. godine.

Igraj na košarkaške utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Trener grčke momčadi Ergin Ataman penje se na listi najuspješnijih europskih trenera, a nakon dvije uzastopne titule s Anadolu Efesom, stigao je do svoje ukupno treće u četiri godine. "Pao" je odradio sjajan posao i zasluženo slavio te ostavio Real Madrid bez 12. naslova.

Odlično napadački prvu četvrtinu odradio je Real Madrid koji je ubacio čak 36 poena tijekom tih deset minuta. Time je srušio rekord u finalima po broju koševa u prvoj četvrtini koji je postavio Maccabi još 2004. godine (31). 11 poena manje ubacila je grčka momčad.

Teško je bilo za očekivati da će Real nastaviti u istom ritmu i u drugoj dionici, bez obzira na njegovu kvalitetu. Tako je i bilo. Panathinaikos je do kraja prvog poluvremena uspio spustiti zaostatak na pet razlike (54:49).

Serijom 9:2 na otvaranju nastavka Grci su došli do prvog vodstva na susretu (56:58). Samo sedam poena ubacio je Real u trećoj četvrtini protiv sjajne obrane Panathinaikosa koji je funkcionirao besprijekorno. Uoči zadnjih deset minuta imali su tri koša viška (61:64).

Sjajno je igrao Kostas Sloukas koji je ubacio nekoliko važnih trica, a kada se nadovezao i Kendrick Nunn, priči za Real Madrid bio je kraj. Odlični Grci došli su do deset koševa viška (76:86), nešto više od dvije minute prije kraja. Real se na kraju u potpunosti raspao.

Sloukas je s 24 poena predvodio svoju momčad do pobjede bez ijednog promašaja iz igre (2/2 za dva, 4/4 za tricu, slobodna bacanja 8/9), dok je Kendrick Nunn dodao 21 koš, a Mathias Lessort 17 poena i šest skokova.

Real je predvodio Džanan Musa s 15 koševa i pet skokova. Mario Hezonja ubacio je osam poena (2/4 za dva, 1/7 za tricu, slobodna bacanja 1/1) te dodao osam skokova i dvije asistencije za nešto manje od 31 minute.

Dodajmo i to da je u utakmici za treće mjesto, Olympiakos bio bolji od Fenerbahčea rezultatom 87:84. Kostas Papanikolaou predvodio je pobjedničku momčad s 20 poena i šest skokova, dok je najbolji kod Fenera bio Dyshawn Pierre s 19 koševa i pet skokova.

Euroliga, za 3. mjesto:
Olympiakos - Fenerbahče 87:84

Euroliga, finale:
Real Madrid - Panathinaikos 80:95

FOTO: EPA/RONALD WITTEK

Euroliga, doigravanje

finale

Real Madrid80:95Panathinaikos

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euroliga, doigravanje

finale

Real Madrid80:95Panathinaikos

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!