Nogomet

Nitko ih nije volio, ali nekima su donijeli puno radosti

Petar Jenjić • petak, 07.06.2024.
Nitko ih nije volio, ali nekima su donijeli puno radosti
Foto: EPA

Tri europska prvenstva, od 1996. do 2004. godine, donijela su tri različita pobjednika. Njemačka, Francuska i Grčka imale su pomoć pravila zlatnog odnosno srebrnog gola na putu do vrha. Jako omraženih pravila koja su vrlo brzo otišlo u ropotarnicu povijesti...

I dok danas raspravljamo o odlukama VAR-a, dvojbenim zaleđima i penalima, u bližoj povijesti nogomet je imao neke druge probleme koji se iz ove perspektive ipak čine jako daleko.

Igraj na utakmice Eura 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Jedno od najgorih i najnepopularnijih nogometnih pravila definitivno je bio "zlatni gol". Neke su reprezentacije profitirale zbog njega, neke su bile bačene u tugu. Pravilo se koristilo u nekim natjecanjima kako bi se odredio pobjednik u produžecima. Ako bi jedna ekipa postigla gol u produžecima, ista bi automatski bila proglašena pobjednikom.

Kad se sve zbroji i oduzme, činilo se kao nepravedno pravilo posebno ako je pogodak postignut iz dvojbene pozicije pa je tako na snazi bilo svega nekoliko godina. Nekoliko pamtljivih godina i zanimljivih situacija na velikim natjecanjima. Danas smo, jasno, fokusirani na Europska prvenstva.

Žena uvijek zna najbolje

Sa svojih 28 godina prvi poziv za seniorsku reprezentaciju zaradio je tadašnji napadač Udinesea Oliver Bierhoff koji je prvo zabio dva gola u prijateljskoj utakmici protiv Danske, a zatim i jedan protiv Lihtenštajna, iako ga izbornik Berti Vogts prvotno nije želio povesti na veliko natjecanje, njegova supruga uvjerila ga je da je to igrač koji mora biti na popisu.

"Odužit će ti se", riječi su koje će odzvanjati u njemačkoj nogometnoj povijesti.

Njemačka je skupinu osvojila pobjedama protiv Češke (2:0) i Rusije (0:3), dok je dvoboj s Italijom završio bez pogodaka. U četvrtfinalu je izbacila Hrvatsku s 2:1, dok je u polufinalu izbacila domaćina Englesku nakon boljeg izvođenja penala. U finalnom susretu ponovno je čekala Češka.

Česi su na Wembleyju poveli preko Patrika Bergera iz penala nakon nešto manje od sat vremena igre, da bi u 69. minuti, umjesto Mehmeta Scholla, u igru ušao Bierhoff. Samo četiri minute kasnije dobro je reagirao na ubačaj Jürgena Klinsmanna i glavom poslao loptu u mrežu.

Rezultat se nije mijenjao i utakmica je otišla u produžetke. U 95. minuti Klinsmann je proigrao Bierhoffa koji je bio leđima okrenut od gola i čuvao ga je Miroslav Kadlec. Okrenuo se, opalio, lopta se od Michala Hornaka malo odbila i prevarila vratara te ušla u gol.

"Nikada prije nisam skinuo svoj dres, to je bila atipična priča za mene, ali sve je bilo gotovo. Cijeli proces koji je trajao danima i tjednima. Znao sam da nemam što izgubiti, da moram dati sve od sebe i uzeti svoju šansu", rekao je jednom prilikom njemački junak.

Francuska slavi

Europsko prvenstvo 2000. godine prvi je i zasada jedini Euro koji je protekao bez hrvatske nogometne reprezentacije. Od 19. lipnja do 2. srpnja igralo se u Belgiji i Nizozemskoj, po prvi puta u povijesti domaćinstvo su dijelile dvije države, a pravilo zlatnog gola i dalje je bilo na snazi.

Njime je najviše profitirala Francuska, tada aktualni svjetski prvak, koja je grupnu fazu zaključila na drugom mjestu sa šest bodova. Pobijedila je Dansku (3:0) i Češku (1:2), dok je u borbi za prvo mjesto izgubila od domaćina Nizozemske rezultatom 3:2, iako je dva puta bio u vodstvu tijekom susreta.

U četvrtfinalu je bilo napeto protiv Španjolske, ali Zinedine Zidane i Youri Djorkaeff zabijali su u pobjedi 2:1. U polufinalu je čekao jako dobro Portugal koji je bolje krenuo u utakmicu i poveo pogotkom Nuna Gomeza. Početkom drugog poluvremena Thierry Henry donio je poravnanje Francuskoj, a rezultat se nije mijenjao sve do produžetaka.

U 114. minuti udarac Sylvaina Wiltorda na putu prema golu rukom je zaustavio Abel Xavier. Sudac je bio neumoljiv, kazneni udarac za Francuze uz burne portugalske proteste. Siguran s 11 metara bio je Zidane koji je odveo reprezentaciju u finale protiv Italije.

Talijani su poveli preko Marca Delvecchija u 54. minuti i sve do zadnjih trenutaka susreta čuvali su prednost. Wiltord je pronašao put iza leđa Francesca Tolda, poravnao rezultat i doveo Francuze do produžetaka.

Dvoboj je odlučen u 103. minuti kada se odigrala zadnja minuta na tom Euru. Robert Pires ubacio je s lijeve strane za Davida Trezegueta koji iz poluvoleja s deset metara šalje loptu pod gredu.

Srebrni gol

Nakon jako velikih pritisaka igrača, trenera i navijača, UEFA je odlučila ukinuti pravilo "zlatnog gola" te umjesto njega uvesti "srebrni gol". To bi značilo da će se u slučaju produžetaka igrati jedan produžetak od 15 minuta. Ako nitko ne pobjedi u tom produžetku igrat će se još jedan, a onda će se pucati jedanaesterci.

Tako pogodak u produžetku nije znači odmah kraj jer se taj isti produžetak igrao do kraja. UEFA ga je najavila za sezonu 2003./04., kao i za Europsko prvenstvo u Portugalu. Zaživjelo je vrlo kratko. Iz pravila nogometne igre izbačeno je već u veljači 2004., a Euro je bilo zadnje natjecanje na kojem se primijenjivalo. Prije nego je potpuno ugašeno, samo je jedna utakmica na reprezentativnom nivou bila odlučena takvim ishodom.

Grčka je, kao jedno od najvećih iznenađenja u povijesti velikih natjecanja, time profitirala. Prvo je grupnu fazu prošla s drugog mjesta s četiri osvojena boda, dok je u četvrtfinalu sa svojih karakterističnih 1:0 izbacila Francusku pogotkom Angelosa Charisteasa.

U polufinalu je čekala Češka, a nakon 90 minuta igre nije bilo golova. Činilo se da ih neće biti ni u prvom produžetku, ali Trainos Dellas mislio je drugačije. Svoj prvi i jedini gol za reprezentaciju zabio je u prvoj minute nadoknade prvog produžetka, u najidealnijem mogućem trenutku. Produžetak je uskoro završio, a Grčka je mogla slaviti plasman u finale.

Nakon toga FIFA je vratila pravila produžetaka i penala. Najpravedniji mogući ishod.

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!