Nogomet

Eduardo: 'Portugal je bez ikakve sumnje favorit za osvajanje Eura'

Mario Borko • subota, 08.06.2024.
Eduardo: 'Portugal je bez ikakve sumnje favorit za osvajanje Eura'
Foto: Kristijan Komarica

Bivši vratar Dinama, Portugalac Eduardo, dao je zanimljivu izjavu da je njegova zemlja jedan od glavnih favorita za osvajanje nadolazećeg Europskog prvenstva i da se toga ne mora bojati...

Jedan od upečatljivih stranaca u Dinamovoj povijesti, Eduardo dos Reis Carvalho, dvije je godine proveo na Maksimiru prije nego što je prihvatio ponudu Chelsea i postao rezervni vratar dvostrukog prvaka Europe. Portugalac je u Modrom dresu skupio 97 nastupa, a Dinamo je 2016. s ponosom mogao istaknuti da u svojim redovima ima prvaka Europe.

Igraj na utakmice Eura 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Eduardo je u ljeto 2016. bio član reprezentacija Fernanda Santosa koja je iznenađujuće postala europski prvak, ali ove godine Portugal na prvenstvo u Njemačku putuje kao jedan od favorita, a s tim se slaže i umirovljeni vratar:

"Kandidati smo za titulu, bez ikakve sumnje. Nemamo nikakav problem s ulogom jednog od favorita za osvajanje Europskog prvenstva, kao što ga nismo imali niti mi kada smo ga osvojili. To daje odgovornost ekipi i igračima da budu predani ostvarenju cilja. Ova momčad ima sve što joj je potrebno pa će uz malo sreće ponoviti naš uspjeh."

Portugal je na prvenstvu smješten u skupini F s Češkom, Turskom i Gruzijom. Portugalci su veliki favoriti za prvo mjesto u skupini, a u nokaut fazi ždrijeb im se dodatno otvara. Najprije igraju protiv jedne trećeplasirane ekipe, a u četvrtfinalu protiv pobjednika u ogledu drugoplasiranih iz skupine D i E.

"Važno je razumjeti da je Europsko prvenstvo putovanje sastavljeno od raznih poteškoća i da pobjeda na samom početku ne znači da ćemo biti sretni na kraju. Imali smo, naime, takva iskustva u prošlosti, a 2016. dogodilo nam se suprotno. Znali smo kako se držati tada. Shvatili smo da teške trenutke možemo nadvladati samo kao ekipa. Prijašnje teškoće su nas ujedinile, dale su nam dodatnu snagu."

Portugalci su do sad osam puta nastupali na Euru, svaki puta su uspješno prolazili skupinu, tri puta su zapeli u polufinalu, a jednom su, na domaćem terenu, izgubili finale. Sve se okrenulo 2016. u Francuskoj, Portugalci su sa samo jednom pobjedom u 90 minuta osvojili naslov prvaka Europe, a u osmini finala su uz puno sreće izbacili Hrvatsku.

"Europsko prvenstvo 2016. ima posebno mjesto u srcima svih Portugalaca. Bio je to prvi trofej za našu zemlju koja je imala sjajnih igrača, često je bila blizu, ali nije uspijevala napraviti taj završni korak."

Portugal je 2019. osvojio i premijerno izdanje Lige nacija, a na Svjetskim prvenstvima dva put je zaustavljen u polufinalu (1966. i 2006.).

Hrvatska večeras od 18:45 igra prijateljsku utakmicu protiv Portugala, a Eduardo je jedan od svojih 36 nastupa u nacionalnom dresu upisao upravo protiv hrvatske reprezentacije. Bilo je to 2013. godine, također u prijateljskoj utakmici, a Portugalci su slavili s 1:0, pogotkom Cristiana Ronalda.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!