Nogomet

Portugal i Češku veže povijesno rivalstvo, danas se na Euru sastaju po četvrti put

Mario Borko • utorak, 18.06.2024.
Portugal i Češku veže povijesno rivalstvo, danas se na Euru sastaju po četvrti put
Foto: EPA

Prvi krug Europskog prvenstva zatvorit će večeras od 21:00 Portugal i Češka. Bit će to njihov četvrti međusobni susret na Euru, a do sad su uspješniji bili Portugalci...

Danas su na Europskom prvenstvu na rasporedu samo dvije utakmice. Prvi krug zaključit će od 21:00 Portugal i Češka. Glavno pitanje uoči susreta je hoće li Portugalce na svom šestom Euru od prve minute predvoditi kapetan Cristiano Ronaldo. Peterostruki osvajač Zlatne lopte je dva od svojih 14 golova na Euru postigao upravo protiv Čeha.

Igraj na Portugal - Češka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Portugalci su s novim izbornikom Robertom Martinezom prohujali kroz svoju kvalifikacijsku skupinu. Ostvarili su maksimalnih deset pobjeda uz gol razliku 36:2, a najbolji strijelac na tom putu bio je upravo Ronaldo. Sjajnu formu u reprezentaciji pronašao je i Bruno Fernandes koji je u kvalifikacijama postigao šest pogodaka uz sedam asistencija.

U pripremnim utakmicama Portugalci su ostvarivali promjenjive rezultate. Švedsku su “potopili“ s pet golova, a onda su pet dana kasnije izgubili s 2:0 od Slovenije. S obzirom na to da su reprezentacija koja posljednja otvara turnir odigrali su tri pripremne utakmice u lipnju. Nakon 4:2 pobjede protiv Finske, uslijedio je 1:2 poraz od Hrvatske.

Portugal je u toj utakmici bio malo rezerviran, a generalna proba protiv Irske je odrađena savršeno. Pobjeda 3:0 uz dva gola Ronalda otklonila je sve dvojbe oko forme reprezentacije prije odlaska na Euro. Portugalci su do sad svaki puta prošli skupinu, tri puta su zaustavljeni u polufinalu, jednom u finalu, a 2016. su otišli do kraja.

Na prošla tri velika natjecanja su podbacili, ali bez obzira na to, na Europsko prvenstvo dolaze kao jedni od najvećih favorita.

Česi su redovni sudionici europskih prvenstava. Od samostalnosti, imali su sedam prilika igrati na Svjetskom prvenstvu, a kvalificirali su se samo jednom, dok Euro još nisu propustili. Češka je imala dvije zlatne generacije koje su se u nekom dijelu i ispreplitale, a one su 1996. stigle do finala, a 2004. do polufinala.

Nakon toga Česi su dva put su zaustavljeni u grupi, a dva puta su stigli do četvrtfinala. U kvalifikacijama su imali sreće jer su bili smješteni u jednu od najslabijih skupina, a tamo su završili drugi s istim brojem bodova kao i prva Albanija. Prije toga ispali su iz Lige A, Lige Nacija, ali su pripremne utakmice za Euro odradili obećavajuće.

U ožujku su pobijedili Norvešku u gostima s 2:1, istim rezultatom su kod kuće nekoliko dana kasnije svladali Armeniju, a u lipnju su nastavili s pobjedama. Malti su “utrpali“ sedam golova, a Sjevernu Makedoniju su nadjačali s 2:1.

Zanimljivo, Češka je u siječnju izgubila izbornika. Jaroslav Šilhavy je nakon više od pet godina napustio klupu i preuzeo reprezentaciju Omana. Ivan Hašek zasad je stopostotan i tek preostaje vidjeti kako će izgledati njegova reprezentacija.

Česi bi trebali igrati s trojicom u zadnjoj liniji, a glavna će prijetnja biti Patrik Schick. Vrlo su iskusna reprezentacija koja protiv Portugala nema što za izgubiti i bit će sigurno čvrst protivnik.

Što su rekli

Roberto Martinez, izbornik Portugala: "Cristiano je jedini igrač koji je igrao na pet prvenstava, a sada će zaigrati i na šestom. Njegovo iskustvo je vrlo važno u svlačionici. Znamo da ćemo na turniru prolaziti kroz neke teške situacije i to je sjajna prilika da vidimo imamo li ili ne dovoljno kvalitete za prolaz. Nitko u reprezentaciju ne dolazi zbog svoga imena, Cristiano je naš najbolji strijelac, on je kroz godine promijenio svoj stil, ali brojke govore u njegovo ime.

Ivan Hašek, izbornik Češke: "Portugal nije samo favorit naše grupe nego i jedan od favorita za otići do kraja na prvenstvu. Portugalci su posljednjih godina pokazali iznimnu kvalitetu, a Ronaldo je superzvijezda koja sja već 20 godina."

Mjesto, vrijeme, sudac

Leipzig, Red Bull Arena, 21:00

Sudac: Marco Guida (Italija)

Prošli dvoboj

Portugal i Češka do sad su igrali pet puta i to svaki puta u sklopu nekog natjecanja. Tri susreta bila su na europskim prvenstvima, a dva u prošlom izdanju Lige nacija. Na Euru 1996. Češka je u četvrtfinalu slavila s 1:0, a Portugalci su se osvetili s kamatama. 2008. su u grupi pobijedili s 3:1, a 2012. u četvrtfinalu s 1:0. Ronaldo je bio strijelac u obje pobjede.

Posljednji susret odigran je prije nešto manje od dvije godine. Portugal jer u Pragu slavio s 4:0, a nekoliko mjeseci ranije u Lisabonu je pobijedio s 2:0.

Prognoza

Portugal je veliki favorit i trebao bi pobijediti. test

FOTO:EPA/RODRIGO ANTUNES

EP 2024, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Turska3:1Gruzija
Portugal2:1Češka
1Portugal 25:1+46
2Turska 23:4-13
3Češka 22:3-11
4Gruzija 22:4-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Turska3:1Gruzija
Portugal2:1Češka
1Portugal 25:1+46
2Turska 23:4-13
3Češka 22:3-11
4Gruzija 22:4-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!