Nogomet

Nesretni Slovenci, blijedi Englezi i dominantni Španjolci obilježili sedmi dan Eura

Mario Borko • četvrtak, 20.06.2024.
Nesretni Slovenci, blijedi Englezi i dominantni Španjolci obilježili sedmi dan Eura
Foto: EPA

Još jedan vrlo uzbudljiv i zanimljiv dan na Europskom prvenstvu je iza nas. Slovenija je bila na pragu prve pobjede, ali Srbi su se spasili u posljednjim sekundama. Blijedi Englezi su remizirali s Dancima, a Španjolska je pomogla Hrvatskoj...

Sedmog dana Europskog prvenstva u Njemačkoj vidjeli smo pet golova, a bilo bi ih i više da nije bilo raspoloženih vratara i da se okvir gola nije ispriječio pet puta.

Tako blizu, a tako daleko

Momčad Matjaža Keka iznenadila je cijelu u Europu u prvom kolu sjajnom predstavom protiv Danske. Pratitelji nogometa u Hrvatskoj nisu bili toliko iznenađeni s obzirom na to da su vrlo dobro upoznati s likom i dijelom slovenskog izbornika, ali čini se da Srbe to nije zabrinulo pa su zamalo već danas “izletjeli“ s turnira.

Slovenci su u utakmicu ušli uraganski, Srbija je bila u šoku, ali uspjela je izdržati prvi nalet. Orlovi su individualno kvalitetnija ekipa i stvorili su svoje prilike, a vrlo sadržajno prvo poluvrijeme samo je čudom završilo bez golova.

Izabranici Dragana Stojkovića bolje su otvorili drugi dio, ali Slovenija nije odstupala od svoje igre i to joj se u 69. minuti vratilo. Igrač utakmice Žan Karničnik sjajno je povukao kontru, pratio razvoj akcije i završio je pogotkom.

Na Allianz Areni vladala je odlična atmosfera, a Slovenci su nakon vodećeg pogotka zagospodarili i na tribinama. Srbija je sve karte dala u napad, ali u 95. minuti preostao joj je samo posljednji udarac iz kuta na utakmici. Ivan Ilić je ubacio, a džoker s klupe Luka Jović spasio svoju reprezentaciju.

Slovenija je do posljednjih sekunda bila u drugom krugu i činilo se da će u svom četvrtom pokušaju na velikom natjecanju napokon dogurati do nokaut faze, ali kako je rekao i sam Kek: “To je nogomet“. Slovenci će tako morati u posljednjem kolu pobijediti favorita skupine Englesku ili se nadati nekom ludom raspletu

Srbija s druge strane mora pobijediti Dansku i to će j3 odvesti u drugi krug velikog natjecanja nakon 24 godine čekanja.

Repriza polufinala s jednakim ishodom nakon 90 minuta

Danska i Engleska su se prije tri godine sastale u polufinalu Eura. Nakon prvih 90 minuta, završilo je 1:1, a u produžetcima su, nakon vrlo dvojbenog kaznenog udarca, slavili Englezi. Današnji rezultat bio je identičan onom s prošlog Europskog prvenstva, a bodom mogu biti zadovoljniji izabranici Garetha Southgatea

Rijetko koji engleski navijač ili novinar bi se složio s ovom konstatacijom, ali Englezi su praktički osigurali drugi krug i to je na turniru najvažnije. Još jedna vrlo blijeda partija Gordi Albiona koji je slavio u samo dvije od posljednjih sedam utakmica.

Jordan Pickford bio je najraspoloženiji kod Engleza sa šest obrana, ali bio je nemoćan u 34. minuti kada je Morten Hjulmand dalekometnim udarcem od vratnice pogodio za izjednačenje. Harry Kane bio je na velikom udaru kritika nakon Srbije, a one su se nastavile i nakon današnje utakmice.

Kapetan engleske reprezentacije zabio je svoj prvi gol na Euru u 18. minuti, nakon sjajne obrambene reakcije Kylea Walkera. Danski tragičar bio je Victor Kristiansen, a eksperiment Trenta Alexandera-Arnolda u veznoj liniji ponovno se pokazao kao potpuni promašaj engleskog izbornika.

Danska je bila bliža pobjedi, ali može biti zadovoljna s bodom protiv prvog favorita Eura. Danci u zadnjem kolu moraju pobijediti Srbiju, ali poraze li Englezi, kao što je očekivano, Sloveniju, bit će im dovoljan i bod.

Donnarumma spasio Italiju blamaže, Hrvatska pobjedom može do drugog mjesta

Utakmica koja se s najviše zanimanja pratila u Hrvatskoj bila je ona između Italije i Španjolske. Vatreni su na ovom turniru potpuno neprepoznatljivi, a glavni uzrok je težak poraz od Furije u prvom kolu. Možda je ova uvjerljiva predstava Španjolaca protiv Talijana posredno utjecala i na samopouzdanje hrvatskih reprezentativaca koji se u posljednjem kolu nemaju čega bojati.

Nije Hrvatska toliko loša, Španjolska je jednostavno, nakon nepuna dva kola, trenutno najbolja reprezentacija na prvenstvu. Španjolci su se poigrali s Talijanima i da nije bilo Gianluigija Donnarumme mogli su ih unakaziti. Vratar PSG-a imao je osam obrana, dok je primjerice Dominik Livaković imao samo dvije.

Italija je odolijevala španjolskim napadima do 55. minute, a onda je Riccardo Calafiori skrenuo loptu u vlastitu mrežu. Ponovno je kod gola svoje prste imao kapetan Alvaro Morata. Azzuri su pred sam kraj uspjeli pritisnuti La Roju, ali bili su bliži tome da prime drugi, nego da zabiju izjednačujući pogodak.

Španjolci su se tako revanširali za poraz u polufinalu prošlog Eura i protiv Albanije mogu odmarati udarne igle za osminu finala.

Italija ima tri boda, gol razliku nula i protiv Hrvatske ne smije izgubiti. Na prethodna dva prvenstva u ovom formatu, tri boda i negativna gol razlika nisu bili dovoljni za prolazak s trećeg mjesta. Samopouzdanje u taboru Vatrenih je sigurno poraslo, a utakmica u Leipzigu bit će od ogromnog značaja za obje reprezentacije.

Sportnetovih 11

Donnarumma; Karničnik – Le Normand – Bijol – Cucurella; Ruiz – Hojbjerg – Hjulmand; Yamal – Jović - Williams

Tragičar dana

Današnji izbor je vrlo lagan. Victor Kristiansen imao bi nešto za reći, ali Riccardo Calafiori svojim je autogolom izravno utjecao na poraz Italije od Španjolske od 1:0.

Igrač dana

Slovenija nije uspjela izboriti drugi krug, presudile su posljednje sekunde, ali Žan Karničnik zaslužio je titulu igrača dana. Strijelac pogotka za slovensku reprezentaciju bio je sjajan, a glavni konkurenti bili su mu Fabian Ruiz i Pierre-Emile Hojbjerg.

O tome se priča

Engleska je odigrala još jednu vrlo blijedu partiju, a engleski mediji to su, kao i uvijek, jedva dočekali.

Broj dana

99, toliko su iznosile šanse Slovenije za ulazak u drugi krug u 95. minuti pri vodstvu 1:0 protiv Srbije. Nakon toga pale su na 49 posto, ali zato Engleska i Švicarska imaju 99 posto šansi da će igrati u osmini finala.

S društvenih mreža

Kylian Mbappé slomio je nos u utakmici protiv Austrije, a danas se s maskom pojavio na treningu francuske reprezentacije i tako zapalio društvene mreže.

Četvrtak na Euru

Sutrašnji program od 15:00 otvaraju Slovačka i Ukrajina. Naizgled ne tako atraktivna utakmica mogla bi biti vrlo zanimljiva, a Slovaci u nju ulaze nakon velike pobjede protiv Belgije. Ukrajina je iznenađujuće izgubila od Rumunjske i ovo joj je zadnja slamka spasa.

Od 18 sati na teren će Poljska i Austrija. Obje reprezentacije imaju nula bodova i netko će od njih možda već sutra ispasti s Eura.

Večernji termin rezerviran je za sudar velikana. Francuska i Nizozemska zajedno su igrali i u kvalifikacijama, a u oba navrata uspješniji su bili Francuzi. test FOTO:EPA/FRIEDEMANN VOGEL

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!