Nogomet

Postonjski: 'Ako Hrvatska nametne onaj svoj tempo iz Katara i Lige nacija, imat će velike šanse'

Branimir Korać • subota, 22.06.2024.
Postonjski: 'Ako Hrvatska nametne onaj svoj tempo iz Katara i Lige nacija, imat će velike šanse'
Foto: Marko Jurinec/HINA

Pred Hrvatskom je utakmica odluke, morat će svladati Italiju za prolaz u osminu finala Europskog prvenstva. Igor Postonjski, jedan od od nezamjenjivih u prvih 11 Varaždina, za Sportnet najavljuje taj dvoboj, ali i govori općenito o dosadašnjaim i budućim susretima ovog Europskog prvenstva...

Sve će se na kraju svesti an tu jednu utakmicu, Hrvatska i Italija svjesne su važnosti i što ona nosi. Bit će to borba za drugo mjesto u skupini, Hrvatska mora do pobjeda. U dosadašnje dvije utakmice i Hrvatska i Italija pokazale su kako nisu na svom vrhuncu i imaju još puno prostora za dizanje.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Mučimo se i mi i oni, ako se možemo loviti za nešto pozitivno onda je to taj prvi bod kao poticaj za uzeti tri boda i proći kao drugi dalje. Za Italiju mislim da će joj ovdje biti kraj, tome se jedinom nadam i u to vjerujem", kaže Postonjski.

Italija je dosta loše izgledala protiv Španjolske, praktički nije mogla izaći iz tog njihovog pritiska sve do pred kraj kada je Španjolska već promiješala postavu.

"U prvom dijelu su imali možda jedan ili dva izlaska, prvi udarac u 40 i nekoj minuti, Španjolska ih je baš nadigrala u svim segmentima igre. Od otvaranja preko vratara Simona pa do presinga u kojem su s Moratom stvarno ubojiti. Talijani jednostavno nisu imali rješenja za takvu igru. Nadam se da ćemo i mi biti na tom tragu, stvarno imamo kvalitetu, nisu naši dečki zaboravili igrati nogomet, to je čisto do glave, ali imamo dosta iskusnih igrača koji znaju reagirati."

Što možemo očekivati u ponedjeljak, oprezniju ili otvoreniju utakmicu? Hrvatska je protiv Albanije pokazala u onom razdoblju drugog dijela da može i opasno pritisnuti protivnika pa je onda protiv nje jako teško igrati.

"Nadam se da ćemo biti na tom tragu, ali tu je i ta važnost utakmice i to će vjerojatno biti veliko nadmudrivanje od strane Dalića i Spallettija tako da sumnjam da će biti otvoreno. Mislim da nam to ne bi niti odgovaralo jer su oni življi i brži od nas, trebamo utakmicu uvesti u onaj tempo koji nam odgovara, onaj iz Lige nacija i s prošlog SP-a. Ako to uspijemo, imat ćemo velike šanse."

Talijani mogu biti jako opasni, imaju tog vrlo živog i neugodnog Dimarca na lijevoj strani, dobru sredinu, problem je što nemaju igru s kojom bi iskoristili Scamaccu koji u Serie A izgleda sjajno.

"Cijela ekipa im je dobro izbalansirana osim tog špica koji im se ne uklapa u ekipu i tu vjerojatno počinje taj dio problema s realizacijom No bit će problema s Chiesom, Pellegrinijem, treba se čuvati ulaska iz drugog plana Dimarca, ako to uspijemo zatvoriti i neutraliziramo Barellu i Jorginha koji metronomski točno mijenja stranu, bit će to veliki plus za nas."

Svi oko reprezentacije su svjesni da je Hrvatska dosad podbacila i to bi mogao biti samo motiv više uoči te posljednje utakmice.

"Naučili su nas na vrhunske rezultate i utakmice. Naravno da se dogodi neka i pad, ali pobjedom protiv Italije otvara se put prema završnici i ako dobijemo Italiju imamo velike šanse za put daleko. Treba težiti tom drugom mjestu jer i ako uđemo kroz neki ludi scenarij s dva boda, to će biti dalje jako teško jer nas čeka puno jači protivnik."

Jučerašnji program, Ukrajina je proigrala i zaigrala onako kako se od nje i očekivalo.

"Stvarali su prilike, strašno su individualno jaki, preko Mudrika, Jarmolenka, Dovbik je strašan špic. Čudi me da su u prvom dijelu onako izgledali, ali vratili su se na pravi put i dobili Slovačku, u toj skupini je sada baš sve otvoreno."

Austrijanci su dobili Poljsku, puno energičniji, brži, bolji, Poljska bez pravog Lewandowskog nije ta kvaliteta.

"Poljsku vjerojatno čeka smjena generacije, Lewandowski ih je vukao i čim nema njega osjeti se da nedostaje ta njegova prisutnost. Moram pohvaliti Austriju, kakav nogomet igraju, oni i Gruzija, pokazali su već protiv Francuske da ima tu nečega i evo sad su dobili Poljake lagano. Ne bi me čudilo da kasnije napravi probleme nekom velikom."

Nizozemska i Francuska najavljivali su spektakl, ali se to nekako ispuhalo. Griezmann ima dosta problema s realizacijom u posljednje vrijeme, neće ga gol.

"Neće ga gol, ali njega jedan bilo kakav gol može podići u nebesa i vjerujem da će vrlo brzo doći na radnu temperaturu. Igrali su bez Mbappea i ako on bude pravi, onda je Francuska jedan od glavnih favorita za osvajanje titule."

Danas Gruzija i Češka, unatoč porazu Gruzija je jedno od najpozitivnijih iznenađenja prvog kola.

"Gruzija je protiv Turske bila stvarno vrhunska, oduševila je vrhunskom igrom, ali na kraju je Turska dobila s dva eurogola, treći je praktički došao iz gruzijskog napada na sve ili ništa. Danas od Gruzije očekujem identičan nogomet, a opet Češka je ta koja isto ima svoje šanse. Po viđenom Gruzija je lagani favorit. Češka je ekipa koja se dobro brani, namučila je Portugal uostalom do samog kraja, ali nešto joj fali prema naprijed."

Portugal i Turska, pobjedom su krenuli i jedni i drugi, ali od Portugala se očekivalo više.

"Imao je Portugal posjed, ali sve je to bilo nekako jalovo. Ronaldo je imao jednu ili dvije šanse, ali sve je bilo nekako mlako. Danas se iskreno nadam jednoj otvorenoj utakmici u kojoj i jedni i drugi teže nogometu i žele se nadigravati, nadam se da će biti puno golova, a kako preferiram Ronalda, nadam se tri boda za Portugal."

Susret koji će pokazati jesu li Rumunji toliko dobri ili je Ukrajina bila toliko loša. Čeka ih Belgija koja je bila puno bolja protiv Slovačke, ali sreća ju je napustila.

"Belgija ovdje jednostavno mora do pobjede kako bi vratila sve na početak u ovoj grupi. Rumunjski nogomet sam počeo malo više pratiti ove sezone, stvarno su napredovali, imaju dobre igrače, dobru ligu, igra se dobar nogomet. No s druge strane je Belgija koja ima strašnu ekipu i mora se resetirati. Ako dobije, onda je sve opet u njihovim nogama tako da je očekujem na prvom mjestu u grupi."

Mali povratak na domaći nogomet, prošla sezona bila je dobra, što očekujete od iduće sezone?

"Prošla sezona je bila stvarno dobra, bilo je pohvala sa svih strana. Nadam se da ćemo se dobro spremiti, imati svi dobru sezonu, da će uprava dovesti dobra pojačanja, neki su već došli, neki će doći tijekom priprema. Očekujem dobru ekipu i da prikažemo dobar nogomet, trener Šafarić i njegov stožer rade stvarno vrhunski posao. Pokazali smo i da možemo igrati i na Poljudu i Maksimiru te nas očekujem na tom tragu i naredne sezone. Ako smo prošle godine bili šesti da skočimo makar na peto mjesto, a ako bude prilike naravno i da se probamo uključiti i za nešto više."

Sve najave govore da bi SuperSport HNL trebao iduće sezone biti još jači i kvalitetniji.

"Osijek je predstavio trenera, Hajduk je doveo veliko Gennara Gattusa, čekam Rijeku da vidim što će oni napraviti, hoće li prodavati ili ostaviti ekipu na okupu, Dinamo će sigurno dovesti 3-4 dobra igrača i sigurno će se zahuktati još više nego prošle godine. Bilo bi dobro da se i mi manji još više primaknemo njima i stavimo ih pod pritisak i uključimo se u borbu za Europu. Prošle sezone Lokomotiva je bila odlična, mi smo bili na tom tragu makar i tu nam je na kraju nedostajalo tih 10-15 bodova koje smo bez veze gubili u završnicama utakmica. Ima materijala, ali opet pitanje je prijelaznog roka, koliko će igrača otići, a koliko će doći." test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!