Nogomet

Dan odluke: Hrvatska protiv Italije igra za osminu finala Europskog prvenstva

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 24.06.2024.
Dan odluke: Hrvatska protiv Italije igra za osminu finala Europskog prvenstva
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Dan istine za hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Nakon skromnijih izdanja u prva dva kola protiv Španjolske i Albanije, Hrvatska u trećem kolu igra protiv Italije u izravnoj borbi za prolaz u osminu finala...

Bez obzira na samo jedan bod u prva dva kola skupine B Europskog prvenstva, ne napušta optimizam hrvatsku reprezentaciju i sve oko nje. Osjeti se da Hrvatska ima još puno prostora za podizanje igre i da još nije pokazala sve što može. Italija je težak i dobar protivnik, ali protivnik s kojim Hrvatska može igrati.

Igraj na Hrvatska - Italija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U prvom kolu Hrvatska je igrala protiv Španjolske i upisala je poraz 3:0, golovi su dolazili nakon serije pogrešaka, ali imala je Hrvatska svojih prilika i isto tako mogla je smanjiti zaostatak te nije prema prikazanom na travnjaku zaslužila tako visok poraz.

Italija je imala baš suprotnu priču protiv Španjolske. Ona je poražena s 1:0, ali u potpunosti je nadigrana, Španjolska je stvorila puno više prilika nego protiv Hrvatske dok s druge strane, za razliku od Dalićevih izabranika, Talijani praktički nisu zaprijetili.

Upravo ta utakmica dodatno je napunila Hrvatsku samopouzdanjem, osjetila je da može igrati protiv Italije, vidjelo se da Spallettijeva momčad ima svoje probleme koje će Hrvatska pokušati iskoristiti. Čak i prva utakmica Italije protiv Albanije nije bila bajna, istina je da je Italija tu slavila, za razliku od Hrvatske, ali nije imala lagan posao, stvarala je Albanija i njoj probleme.

Hrvatska je i protiv Španjolske i protiv Albanije odradila vrlo loše prvo poluvrijeme, u nastavku je izgledala puno bolje i protiv Italije si ne smije dopustiti sličan rasplet. Moglo bi biti kobno da još jednom kasno ulazi u utakmicu, od početka će morati biti na visokoj razini.

Posebno je važno da ne dozvoli Talijanima da kao Španjolska i Albanija prva dođe do pogotka, puno energije i fizičke i psihičke Hrvatska je izgubila protiv Albanije da dođe do preokreta dok je protiv Španjolske taj prvi pogodak doveo do šoka nakon kojeg je vrlo brzo stigao i drugi pa i treći.

Što su rekli

Zlatko Dalić, izbornik Hrvatske: "Još jedna povijesna utakmica za nas. Uvijek su teške. Spremni smo i nadam se da će na kraju sve dobro ispasti. Svi su zdravi osim Vide koji se ozlijedio na treningu prije dva dana. Njega nećemo imati u kadru. Svjesni smo situacije u kojoj jesmo. Nokaut faza za nas je došla već u skupini samo što nemamo produžetke. Potrebna nam je pobjeda, moramo osvojiti sva tri boda i to je za nas jedina opcija. Sve drugo nas šalje kući. Ne želimo tako brzo ići kući, ali u prve dvije utakmice nismo postigli potreban rezultat. Uvijek smo bili pravi kad je bilo najbitnije. Pobijedili smo Rusiju u kvalifikacijama, Škotsku na Euru i remizirali smo s Belgijom pa se nadam da ćemo to ponoviti i protiv Italija."

Luciano Spalletti, izbornik Italije: "Igrači su dobro reagirali nakon poraza, naravno, nisam zadovoljan s utakmicom protiv Španjolske. Znamo da nešto moramo promijeniti, kada se igra na ovako velikom natjecanju protivnici su uvijek kvalitetni. Očekuje se da smo nešto naučili od poraza. Donijeli smo neke odluke jer znamo da imamo dobre igrače. Spremni su i željni uspjeha. Razgovarali smo, analizirali smo utakmicu. Znamo da smo dobra momčad, dobra smo grupa. Dečki se savršeno ponašaju, spremni su odraditi sve zahtjeve. Imamo pobjednički mentalitet, iako su mladi, neki su i prvi put na ovako velikom turniru, imaju dobar mentalitet. Međutim, mnogo toga smo rekli na presicama, sve ćemo pokazati na terenu."

Mjesto, vrijeme, sudac

Leipzig, Red Bull Arena, 21:00

Sudac: Danny Makkelie (Nizozemska)

Nedostaju

Hrvatska: Nikola Vlašić, Domagoj Vida (ozljede)

Italija: Federico Dimarco (ozljeda)

Prošli dvoboj

Hrvatska ima jako dobar skor s Italijom od koje još nikada nije izgubila. Posljednji put susreli su se u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016. godine, a oba susreta okončana su 1:1.

Prognoza

Pobjeda Hrvatske. Moramo vjerovati jer znamo da je Hrvatska bolja od dosad prikazanog. test

EP 2024, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Albanija0:1Španjolska
Hrvatska1:1Italija
1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Albanija0:1Španjolska
Hrvatska1:1Italija
1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!