Nogomet

Nije slučajno: Hrvatska je u godinu dana tri puta pobjedu ispustila u sudačkoj nadoknadi!

Mario Borko • utorak, 25.06.2024.
Nije slučajno: Hrvatska je u godinu dana tri puta pobjedu ispustila u sudačkoj nadoknadi!
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Jutro nakon jednog od najbolnijih poraza hrvatske reprezentacije dojmovi se još uvijek sliježu. Vatreni su nakon dvije skromne partije još jednom ispali heroji nacije, a status Leifa Sundella stekao je Danny Makkelie koji je neobjašnjivo utakmicu produžio osam minuta...

Nogomet je emocija, a to su najbolje jučer mogli osjetiti hrvatski navijači. Od ekstaze ih je djelilo pedesetak sekundi, a do očaja ih je doveo pogodak iz posljednjeg napada na utakmici. Hrvatska je u nevjerojatnom raspletu u 98. minuti ispustila pobjedu protiv Italije i najvjerojatnije će danas ispasti s Eura.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Danny Makkelie vjerojatno neće više suditi na ovom turniru. Čisti jedanaesterac na koji je imao savršen pogled nije dosudio nego se umjesto toga uhvatio za slušalicu, a iako su hrvatski igrači imali vrlo pošten pristup što se tiče krađe vremena i što je VAR provjera trajala tek jednu minutu, Nizozemac je Talijanima dao osam minuta da potvrde svoj plasman u osminu finala.

Bez sumnje, Nizozemac se pridružio omraženom trojcu Leifu Sundellu, Wolfgangu Starku i Nestoru Pitani čije će ime hrvatski navijači zauvijek pamtiti. Ipak, uzroke poraza treba tražiti u sebi. Mnogo ih je, ali primiti četiri gola u zadnjim sekundama kada imaš minimalno vodstvo i to četiri puta u malo više od godinu dana, puno je previše.

Wales kao upozorenje

Da Hrvatska ima problema s mirnim privođenjem kraju utakmice vidjelo se protiv Walesa na Poljudu. Vatreni su bili puno bolji cijelu utakmicu, a onda su si u samoj završnici stvorili paniku. Najprije su preživjeli jedan ubačaj iz auta, a onda su u 93. minuti dozvolili da im se dogodi ista stvar.

Nathan Broadhead ostao je potpuno sam na drugoj stativi i Hrvatska je u kvalifikacije, umjesto s tri boda, krenula mršavim remijem protiv slabog protivnika koji je jedino tako mogao ugroziti Vatrene. Iako su do posljednjih minuta bili potpuno sterilni u samoj su završnici uspjeli stvoriti dvije šanse i “ukrasti“ bodove.

Hrvatska se oporavila i nekoliko dana kasnije pobijedila u Turskoj, ali vrlo brzo je pokazala da nije ništa naučila.

Petkovićeva majstorija nije se ni trebala dogoditi

Treća medalja u eri Zlatka Dalića stigla je u Ligi nacija. Omraženo natjecanje u kojem je Hrvatska doživjela najteži poraz u povijesti (6:1 od Španjolske) pretvorilo se u još jednu bajku, a Hrvati su 14. lipnja u Rotterdamu nadjačali, domaćine Final Foura Nizozemce, kako na terenu tako i na tribinama.

Hrvatska je kao i mnogo puta u velikim utakmicama pala u rezultatski minus, ali vratila se u drugom dijelu i pogotcima Andreja Kramarića i Marija Pašalića bila nadomak finalu. Istvan Kovacs tada je pokazao šest minuta sudačke nadoknade, a nakon velike gužve, panike i odbijanja Nizozemska je stigla do izjednačenja.

Noa Lang neobranjivo je pogodio nakon što hrvatski braniči u tri navrata nisu uspjeli raščistiti gužvu pred vratima Dominika Livakovića i Hrvatska je opet morala igrati produžetke. Tamo je Bruno Petković zabio jedan od golova karijere, ali do toga uopće nije trebalo doći.

Nakon toga Vatreni su se i protiv Armenije doveli u situaciju da do posljednjih sekunda strepe hoće li se kvalificirati, ali tada je utakmica mirno privedena kraju.

Euro i posljednje sekunde

Hrvatska ima tri medalje sa svjetskih prvenstava. Gol Marija Mandžukića Englezima ima posebno mjesto u srcima svih hrvatskih navijača, ali oko drugog najdražeg trenutka na mundijalima teško bi se dobio nacionalni konsenzus. Na Eurima konsenzus oko nezaboravnog trenutka postoji, a on nažalost nije sretan.

Tragedije su obilježile hrvatske nastupe na Eurima, a Turska je ta koja zauvijek najviše boli. Oni koji se to sjećaju mogli su isto proživjeti u ponedjeljak protiv Talijana. Turci su u četvrtfinalu Eura gol za izjednačenje postigli u 122. minuti, Albanci u 95., a Talijani u 98.

Bez obzira na golove protiv Walesa i Nizozemske, Dalić i njegova momčad nisu ništa naučili. Protiv Albanije je bila specifična utakmica u kojoj je Hrvatska proživljavala krizu identiteta i propitkivala vjeru vlastite sposobnosti, ali dojam je da se taj susret mogao puno mirnije privesti kraju.

Albanci su u nadoknadi stvorili kaos, a Vatreni su to, umjesto da umire igru, prihvatili i na kraju izvukli deblji kraj.

Protiv Italije kriza je trajala od zabijenog gola pa do 70. minute, a onda je djelovalo kao da su se i Talijani pomirili s porazom. Hrvatska je kontrolirala igru i nije dopuštala Azzurima da joj ozbiljno zaprijete.

Dalić je ovoga puta zatvorio utakmicu s pet igrača u obrani, svježim veznjacima, ali opet nije uspio. Previše prostora u sredini, naivno ispadanje i iskakanje iz zadnje linije dalo je protivniku priliku u posljednjim sekundama, a on ju je ponovno znalački iskoristio.

'Dikod uđe, dikod ne uđe'

U prvoj polovici Dalićevog mandata problem su bili prekidi. Oni se još uvijek grčevito i ne baš najbolje brane, ali novi problem postale su sudačke nadoknade koje će hrvatski navijači sanjati, najmanje do idućeg prvenstva.

Nogomet je roller coaster i ne treba zaboraviti da je Hrvatska na prošlom Euru izborila produžetke pogotkom Pašalića u sudačkoj nadoknadi, niti da je Romelu Lukaku častio promašajima u posljednjoj utakmici grupne faze u Katru.

Bilo kako bilo, vremena i prostora za analizu ima. Hrvatska će na jesen vjerojatno izgledati drugačije, puno je tu upitnika oko toga tko će se oprostiti, ali možda će dio ove nove generacije koji je već ovdje od Italije napraviti svoju Tursku i negdje u budućnosti naplatiti izgubljeno s kamatama. test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!