Nogomet

Kek i Slovenija protiv Engleza imaju priliku nakon 14 godina isprati stare rane

Mario Borko • utorak, 25.06.2024.
Kek i Slovenija protiv Engleza imaju priliku nakon 14 godina isprati stare rane
Foto: EPA

Večeras od 21:00 igraju se dvije utakmice u skupini C. Englezi će protiv Slovenije tražiti potvrdu prvog mjesta u skupini, ali to moraju napraviti sa stilom. Navijači na Otoku sve su nezadovoljniji, mediji nemilosrdniji i Southgateova družina se mora trgnuti...

Kao i prije 14 godina u Južnoafričkoj Republici u posljednjem kolu grupne faze sastaju se Englezi i Slovenci. Engleska je u taj susret ušla s dva boda, a Slovenija ih je imala četiri. Gordi Albion uspio je ostvariti minimalnu pobjedu i izboriti osminu finala, a Matjaž Kek nada se da će ovoga puta biti drugačije.

Igraj na Engleska - Slovenija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Englezi na svako veliko natjecanje odlaze kao jedni od favorita, a na dva od tri prethodna to su donekle i opravdali. Igrali su polufinale Svjetskog prvenstva 2018., finale Europskog prvenstva 2020, a u Katru su zaustavljeni u četvrtfinalu od Francuske. U Njemačku su stigli kao prvi favoriti, ali u prve dvije utakmice ničime nisu pokazali da im treba vjerovati.

Velike reprezentacije često u grupi bruse formu i namještaju nišanske sprave za ostatak turnira, ali minimalna pobjeda protiv Srbije i remi s Danskom nikako ne mogu zadovoljiti zahtjevnu englesku javnost. Više od četiri boda, brine igra koju je momčad Garetha Southgatea prikazala.

Engleska kao da igra do postignutog gola, u obje utakmice je povela i nakon toga neobjašnjivo stala. Rezerve postoje, a njih će pod hitno trebati pronaći jer prvo mjesto u skupini nudi puno povoljniji ždrijeb, a ono je trenutno pod znakom pitanja. Southgateu i njegovim izabranicima osim pobjede potrebna je i dominanta predstava koju će kao poruku poslati u domovinu uoči drugog kruga.

U zadnjih sedam utakmica Gordi Albion pobijedio je samo dva puta i to protiv Bosne i Hercegovine te Srbije. Očito reprezentacije bivše Jugoslavije trenutno odgovaraju Englezima, ali u tom nizu zaustavila ih je Sjeverna Makedonija pa zašto ne bi i Slovenija.

Slovenci su na turnir stigli kao autsajder, ali poznavatelji rada i dijela bivšeg trenera Rijeke znali su da je njegova momčad kadra napraviti pomutnju u skupini C. Slovenija je upravo to i napravila, a sada u posljednjem kolu protiv Engleza sve drži u svojim rukama. Kada je Kek vodio reprezentaciju prije 14 godina, na njenom posljednjem velikom natjecanju, nije se preko Engleza uspio dokopati druge faze, ali ovdje će mu možda i minimalan poraz biti dovoljan.

Kombinacije su brojne, u njima sudjeluje i Hrvatska koja se nada rapsodiji Engleske i uvjerljivoj pobjedi s tri ili više razlike. Slovencima je za prolaz skupine dovoljan poraz manji od tri razlike ako Danska pobijedi Srbiju, a ako Srbi svladaju Dance ili završi neriješeno onda nastupa gol razlika u grupi, a tu je Slovenija kao i Danska trenutno na nuli, dok Srbi imaju minus jedan.

Kek se sigurno neće baviti kalkulacijama nego onim što najbolje zna, a to je priprema utakmice. Slovenci su i protiv Danaca i protiv Srba zaslužili više. Danska je vodila s 1:0 i na kraju zadržala bod nakon što je Slovenija izjednačila, a Srbija se poraza spasila u posljednjim sekundama.

Slovenija nije imala sreće, ni sada, ni prije 14 godina kada je ispustila dva gola prednosti protiv Sjedinjenih Američkih Država, a Amerikanci su Alžirce srušili u posljednjim sekundama i tako izbacili Slovence s turnira. Vrijeme je da se fortuna malo okrene na stranu sjevernih susjeda koji tradicionalno protiv Engleza skupo prodaju kožu, ali ih još nikada nisu uspjeli pobijediti.

Što su rekli

Declan Rice, veznjak Engleske: "Pred nama je prilika da osvojimo grupu i uzdignemo se nakon ne baš najboljeg rezultata u prošlom kolu. To je ljepota nogometa što iznova dobivaš šansu pokazati što znaš. Moramo zaboraviti prošlu utakmicu i krenut dalje u pozitivnom tonu. Gledao sam Sloveniju u prve dvije utakmice i zaista su bili sjajni. Imaju puno fizički moćnih igrača, a Benjamina Šeška s razlogom traže veliki klubovi. Očekuje nas teška utakmica, oni nas žele pobijediti i šokirati svijet."

Matjaž Kek, izbornik Slovenije: "Za ovu reprezentaciju ovo će biti najveći izazov do sada. Siguran sam da nas u budućnosti čeka puno ovako velikih utakmica, ali sada se moramo smiriti i pripremiti za ovo što nas čeka. Za Englesku se pripremamo kao i za svaku drugu utakmicu. Svi su igrači trenirali i svi su spremni za utakmicu."

Mjesto, vrijeme, sudac

Köln, RheinEnergieStadion, 21:00

Sudac: Clement Turpin

Prošli dvoboj

Slovenija i Engleska do sad su se susrele šest puta. Englezi imaju pet pobjeda, a jedan je susret u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji završio 0:0. Slovenci su četiri puta minimalno poraženi, a samo jednom Gordi Albion je slavio s dva pogotka prednosti, 3:1.

Prognoza

Engleska bi trebala pobijediti, ali Slovenci će sigurno skupo prodati svoju kožu. test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!