Nogomet

Česima igra samo pobjeda, a Tursku bi mogao koštati težak poraz protiv Portugala

Mario Borko • srijeda, 26.06.2024.
Česima igra samo pobjeda, a Tursku bi mogao koštati težak poraz protiv Portugala
Foto: EPA

Od 21:00 utakmice grupne faze završavaju s dvije utakmice u skupini F. Češka i Turska međusobnim dvobojom vjerojatno odlučuju o drugom mjestu, a Turci su s tri boda u situaciji da im je za prolazak skupine dovoljan bod...

Zadnja kola u skupinama uvijek donose dramu, a posebno na natjecanju s 24 reprezentacije na kojem prolaze i trećeplasirane ekipe. Kombinacija je uvijek mnogo, a igrati zadnju utakmicu na takvom turniru velika je prednost. Češka i Turska danas imaju takvu privilegiju, ali rezultati ostalih skupina nisu se raspleli na način na kakav su oni željeli i sad i jedni i drugi moraju stremiti ka pobjedi.

Igraj na Češka - Turska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Turci su u dosta povoljnijem položaju. Njih remi sigurno vodi u drugi krug, a u slučaju da Portugal očekivano pobijedi Gruziju, dalje ih vodi i poraz manji od tri razlike. Česi su se s druge strane nadali da će Engleska i Danska pobijediti i da će im za prolazak skupine u slučaju da Portugal ne izgubi biti dovoljan i bod.

To se nije dogodilo i za Čehe više nema kombinacija, oni jednostavno moraju pobijediti i to je jedini rezultat koji ih vodi dalje. Protiv Gruzije su zaslužili sva tri boda, ali Giorgi Mamardashvili odradio je golmansku predstavu turnira s 11 obrana. Češka je protiv Portugala imala vodstvo, a izgubila je pogotkom u sudačkoj nadoknadi.

Njihova situacija pomalo podsjeća na Hrvatsku, ali Češka ipak ima nešto lakši zadatak protiv Turske koja ničim, osim podrškom na tribinama, nije pokazala da se radi o ozbiljnoj reprezentaciji. Ivan Hašek preuzeo je reprezentaciju u siječnju, a pokazao je da je itekako sposoban kvalitetno pripremiti svoju ekipu, no večeras nema pravo na pogrešku.

Patrik Schick bio je jedna od glavnih priča prošlog Eura. Gruziji je uspio zabiti svoj već šesti gol na kontinentalnoj smotri i protiv Turske bi trebao biti čovjek odluke. Njegov nastup je pod znakom pitanja, ali izvjesno je da će stisnuti zube. Turci su Češku već dva puta izbacili s turnira, 2008. to su učinili preokretom u posljednjim sekundama i Česi sada imaju priliku zaliječiti stare rane.

Turci su na ovo prvenstvo stigli s ogromnim ambicijama. Prvenstvo se održava u njihovoj “drugoj domovini“ i podrška s tribina je zaista impresivna. Njihova temperamentnost i velika želja često ih zna koštati što se najbolje vidjelo u utakmici protiv Portugala gdje su potpuno izgorjeli.

Vincenzo Montella imao je sjajan start na klupi slavljem u Osijeku, ali nakon tri uvodne pobjede u idućih sedam utakmica ostvario je samo jednu i to protiv Gruzije na otvaranju turnira. Bila je to sve, samo ne kvalitetna izvedba turske reprezentacije. Mert Müldür i Arda Güler spektakularnim su pogotcima donijeli prednost Turskoj, a Gruzijci su im pobjedu poklonili serijom promašaja.

Protiv Portugala Turci su se sami pobijedili. Zabili su jedan od najkomičnijih autogola u povijesti prvenstava, a u drugom dijelu dozvolili su Portugalu da im zabije i treći pogodaka i tako njihovu gol razliku prebaci u minus. Tri boda su na ovom prvenstvu gotovo siguran prolazak skupine, ali Turci svejedno mogu ispasti.

Ako izgube protiv Češke, a Gruzija iznenadi rasterećeni Portugal, Turci bi otišli kući. Češka će protiv njih sigurno ganjati pobjedu, a Turci će morati pomno pratiti rezultat druge utakmice i možda se zadovoljiti minimalnih porazom od Čeha kako bi nakon 16 godina vidjeli nokaut fazu na velikom natjecanju.

Što su rekli

Ivan Hašek, izbornik Češke: "Vjerujem u svoju momčad. Sjajan smo kolektiv i vjerujem da ćemo to pokazati na terenu. Za mene kao trenera ovo je najvažnija utakmica, želimo se kvalificirati, a za to moramo pobijediti. Došli smo ovdje s jednim ciljem, a to je da budemo među 16 najboljih reprezentacija. Ako u tome ne uspijemo, mogu reći da smo podbacili."

Vincenzo Montella, izbornik Turske: "Samo ću reći kritičarima da ako vole svoju zemlju neka joj u ovakvim trenucima budu podrška. Ova momčad svim srcem igra za svoju domovinu i potrebna nam je podrška navijača. Imamo sjajnu atmosferu u momčadi bez obzira na klupska rivalstva. Želimo pobijediti utakmicu jer se ne želimo dovesti u situaciju da ovisimo o nekom drugom."

Mjesto, vrijeme, sudac

Hamburg, Volksparkstadion, 21:00

Sudac: Istvan Kovacs (Rumunjska)

Nedostaju

Češka: -

Turska: Abdülkerim Bardakci

Prošli dvoboj

Bit će ovo 12. ogled ovih dviju reprezentacija. Dosadašnji omjer je potpuno izjednačen, svaka reprezentacija ima po pet pobjeda, a samo jednom je završilo neriješeno. Posljednji puta Češka i Turska igrale su u studenom 2022., a Turci su slavili s 2:1.

Na Euru 2008 Turska je u izravnom ogledu za prolazak skupine gubila 1:2. Česima je bio potreban bod, ali su u 87. i 89. minuti primili dva gola i tako poslali Tursku na ogled s Hrvatskom u Beč. Osam godine kasnije, Turska je u grupi bila bolja s 2:0, ali obje reprezentacije su s tim rezultatom završile svoj nastup u Francuskoj.

Prognoza

Favorita nema, šanse su 50:50, ali Češka je bolja, organiziranija i trebala bi pobijediti. test

FOTO: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

EP 2024, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Gruzija2:0Portugal
Češka2:1Turska
1Portugal 35:3+26
2Češka 34:404
3Gruzija 34:404
4Turska 34:6-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Gruzija2:0Portugal
Češka2:1Turska
1Portugal 35:3+26
2Češka 34:404
3Gruzija 34:404
4Turska 34:6-23

Izdvojeno

  • Kdor ne skače, ni Sloven'c

    Piše: Petar Jenjić

    Kdor ne skače, ni Sloven'c

    Iza nas je još jedan dan na Europskom prvenstvu u kojima su završile još dvije skupine. Priča dana definitivno je Slovenija koja je prvi...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!