Nogomet

Nesuđena osmina finala za Vatrene, Talijani nastavljaju obranu naslova

Petar Jenjić • subota, 29.06.2024.
Nesuđena osmina finala za Vatrene, Talijani nastavljaju obranu naslova
Foto: Damir Senčar/HINA

Večeras je na raspredu početak osmine finala Europskog prvenstva, a prva utakmica igrat će se na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Snage će odmjeriti Švicarska i Italija...

Nakon dva dana pauze, vraćaju nam se uzbuđenja s Europskog prvenstva u punome sjaju. Večeras se igraju dvije utakmice osmine finala, a prva od njih kreće od 18 sati na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Snage će odmjeriti Švicarska i Italija s početkom u 18 sati, a njihov će dvoboj suditi Poljak Szymon Marciniak.

Igraj na Švicarska - Italija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Hrvatsku je prije pet dana u crno zavio Mattia Zaccagni. Igrač Lazija sjajno je pogodio u 98. minuti utakmice protiv Vatrenih, donio svojoj reprezentaciji bod i doveo na drugo mjesto u skupini B Europskog prvenstva. Time su Azzuri izborili svoje mjesto u drugoj fazi natjecanja.

Slaganje ražnja dok je zec još u šumi nekad se zaista pokaže pogrešnim, ali zaista smo se nadali da će večeras u ovom terminu svoju utakmicu igrati Hrvatska. Međutim, Talijani su zauzeli to mjesto i tako će nastaviti put prema obrani naslova prvaka otprije tri godine.

Međutim, Talijani nisu briljirali u skupini, a toga je svjestan i izbornik Luciano Spalletti. Protiv Albanije su primili najbrži gol u povijesti Europskih prvenstava pa s dva brza gola uspjeli preokrenuti i doći do pobjede. Svoje šanse imali su i Albanci, no rezultat se više nije mijenjao.

Utakmica protiv Španjolske bila je potpuno jednosmjerna u korist Furije koja svom protivniku, unatoč pobjedi od 1:0, nije ostavila ni promil šanse i potpuno dominantno i zasluženo odnijela tri boda te tako potvrdila prolazak skupine. O izvedbi Talijana u utakmici protiv Hrvatske, već smo dovoljno pisali. Nije nezaslužen bod, ali ni tu nisu oduševili.

S druge strane terena nalazi se jedna od konstantnijih reprezentacija što se tiče prolazaka skupine zadnjih desetak godina. Švicarska je na zadnja tri Svjetska prvenstva izborila osminu finala, kao i na prethodna dva Europska prvenstva, dok je na prošlom izborila i četvrtfinale pobjedom protiv favorizirane Francuske.

U grupnoj fazi odigrala je vrlo dobro, posebno u prvom kolu protiv Mađarske kada je dominantno došla do pobjede od 3:1. Protiv Škotske odigrala je 1:1 uz dva poništena gola nakon pregleda VAR-a, dok je protiv Njemačke imala pobjedu sve do 92. minute kada je zabio Niclas Fullkrug i donio Elfu prvu poziciju.

Put ih je zato nanio prema Talijanima s kojima su igrali u grupnoj fazi prošlog Eura kada su Azzurri slavili 3:0. Nakon toga bili su u istoj skupini kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru, a obje utakmice završile su bez pobjednika (0:0, 1:1).

Što su rekli

Murat Yakin, izbornik Švicarske: "Imali smo dobar tjedan, dobro smo trenirali prije ove utakmice. Veselimo se igrati protiv velike reprezentacije kao što je Italija i sretno smo što su svi na raspolaganju. Italija je dom nogometne taktike i jako mi se sviđa kako rade. Brane se kao momčad, kao cjelina. Spremni smo na sve, ali na kraju moramo se usredotočiti na vlastiti sistem, da ćemo kontrolirati protivnika i, nadamo se, iznenaditi ga."

Luciano Spalletti, izbornik Italije: "Morat ćemo napraviti više nego smo napravili do sada. Ždrijeb nas je stavio u tešku grupu, igrači su se mučili, a sada očekujem da će biti malo opušteniji jer je osmina finala. Vrijeme je sada, u sljedeću fazu možemo doći samo ako pobijedimo. Nismo do sada pokazali sav svoj potencijal do sada, osim u nekim trenucima. Zaslužili smo proći, čak i kada se radi o golu u zadnjim trenucima, ali moramo biti bolji."

Mjesto, vrijeme, suci

Olimpijski stadion, Berlin, 18:00

Sudac: Szymon Marciniak (Poljska)

Nedostaju

Švicarska: Widmer (kartoni)

Italija: Dimarco (ozljeda), Calafiori (kartoni) Bastoni (pod upitnikom)

Zadnji susret

U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvu u Kataru, utakmica u Rimu završila je 1:1 uz golove Silvana Widmera i Giovannija Di Lorenza.

Prognoza

Italija nas nije oduševila do sada, a ne vjerujemo da će i danas. Dalje prolaze Švicarci. test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • I to je nogomet

    Piše: Branimir Korać

    I to je nogomet

    Bijes i razočaranje izmjenjivali su se nakon pogotka Zaccagnija koji je Hrvatsku vjerojatno ostavio bez osmine finala Europskog prvenstva...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!