Nogomet

Njemačka ne želi razočarati navijače, Danska vreba iznenađenje

Petar Jenjić • subota, 29.06.2024.
Njemačka ne želi razočarati navijače, Danska vreba iznenađenje
Foto: EPA

Druga utakmica osmine finala Europskog prvenstva igra se večeras u Dortmundu. Domaćin Njemačka za protivnika ima Dansku koja je drugi uzastopni Euro prošla dalje s tri boda...

Nakon Švicarske i Italije u Berlinu, večeras ćemo pratiti još jednu utakmicu osmine finala Europskog prvenstva. Od 21 sat će u Dortmundu igrati domaćin Njemačka protiv reprezentacije Danske, a njihov će dvoboj suditi Englez Michael Oliver.

Igraj na Njemačka - Danska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Njemačka je sjajno otvorila nastup na ovom Euru, visokom i rutinskom 5:1 pobjedom protiv Škotske. Naravno, nije odmoglo ni isključenje škotskog igrača zbog oštrog starta unutar kaznenog prostora. Pet različitih igrača upisalo se u strijelce, a čak je i onaj škotski zabio njemački reprezentativac, Antonio Rüdiger.

Danska je drugi uzastopni Euro prošla u osminu finala s tri osvojena boda. Za razliku od prošlog kada je upisala pobjedu i dva poraza, a zatim došla do polufinala, na ovom je u grupnoj fazi upisala sva tri remija. Nije pretjerano oduševila, ali nije ni pretjerano razočarala u jednoj od ipak najdosadnijih skupina ovog Eura.

Odlično su igrali protiv Slovenije, vodili nakon prvog poluvremena golom Christiana Eriksena, ali su posustali u nastavku i Slovenci su došli do poravnanja. Za razliku od prvog kola, u drugom su im protivnici, Englezi, prvi stigli do vodstva, no Morten Hjulmand zabio je za poravnanje. Zadnje kolo protiv Srbije nije bilo golova, a protivniku su dozvolili jedan udarac u okvir.

Nešto manje dominantno bilo je drugo kolo protiv Mađarske. Slavila je momčad Juliana Nagelsmanna s 2:0, iako su Mađari definitivno imali svoje šanse, a poništen im je i jedan pogodak. Posljednje kolo donijelo je izravan dvoboj za prvo mjesto protiv Švicarske. Elfu je bio dovoljan i bod, a do njega je došao teže od očekivanog, golom u sudačkoj nadoknadi drugog poluvremena. Junak Njemačke bio je Niclas Füllkrug.

Na velikom natjecanju ove dvije reprezentacije zadnji su put igrale 2012. godine kada je Njemačka slavila s 2:1. Otada pa do danas odigrali su dvije prijateljske utakmice, posljednju prije nešto više od tri godine. Obje su završile bez pobjednika, 1:1.

U kadru Danske neće biti Morten Hjulmand zbog žutih kartona, dok su zadnje treninge preskočili Christian Eriksen i Thomas Delaney zbog probavnih problema, ali trebali bi biti spremni za večeras. Isto kao i s druge strane Antonio Rüdiger koji je imao manjih problema s ozljedom, ali trebao bi biti u startnih 11. Zbog žutih kartona nema Jonathana Taha.

Što su rekli

Julian Nagelsmann, izbornik Njemačke: "Stadion u Dortmundu obično je vrlo glasan, iskusio sam to puno puta kao suparnički trener. Nadam se da će slično navijanje biti sutra. Grupna je faza bila vrlo zanimljiva. Prva utakmica prošla je bolje nego smo očekivali, onda je bilo komplicirano protiv Mađarske te na kraju protiv Švicarske gdje smo se mučili zabiti za izjednačenje. Morali smo se nositi s različitim tipom protivnika, važno je naučiti se prilagoditi teškim situacijama."

Kasper Hjulmand, izbornik Danske: "Još na početku natjecanja smatrao sam da je Njemačka jedan od favorita za osvajanje i šteta je što sutra igraju baš protiv nas. Imaju kvalitetu, talent i dobro su odradili skupinu, ali morat će biti jako, jako dobri kako bi nas pobijedili. Važno je vjerovati u sebe i snagu koju imamo. Igrali smo puno utakmica protiv jakih ekipa u zadnjih nekoliko godina i uvijek smo bili kompetitivni."

Mjesto, vrijeme, suci

Westfalenstadion, Dortmund, 21:00

Sudac: Michael Oliver (Engleska)

Nedostaju

Njemačka: Tah (kartoni)

Danska: M. Hjulmand (kartoni), Eriksen, Delaney (pod upitnikom)

Zadnji susret

Početkom lipnja 2021. godine Njemačka i Danska su odigrale prijateljsku utakmicu koja je završila 1:1. Zadnju natjecateljsku odigrali su još 2012. na Euru kada je Njemačka slavila s 2:1.

Prognoza

Njemačka će večeras opravdati status favorita i doći do pobjede. Očekujemo i više od dva pogotka na susretu. test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!