Nogomet

Gruzija je hit, Mamardašvili je na putu da postane rekorder, a blizu mu je jedan Hrvat

Mario Borko • subota, 29.06.2024.
Gruzija je hit, Mamardašvili je na putu da postane rekorder, a blizu mu je jedan Hrvat
Foto: EPA

Kreće nokaut faza Europskog prvenstva, a vjerojatno najveće iznenađenje dosadašnjeg djela turnira je pobjeda Gruzije nad Portugalom i njen ulazak u osminu finala u debiju na velikom natjecanju. Naravno, iza takvog uspjeha stoji cijela momčad, ali prvi među jednakima su Giorgi Mamardašvili i Georges Mikautadze...

Ovo je treće Europsko prvenstvo na kojem nastupaju 24 reprezentacije. To proširenje dovelo je do toga da se na Euru natječe gotovo polovica Europe, a iako je kvaliteta generalno smanjena, “manje“ reprezentacije imaju priliku osjetiti turnirsko natjecanje i na malom uzorku utakmica ostvariti zapažen rezultat.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Najbolji primjer toga bila je reprezentacija Walesa 2016. u Francuskoj. Bio je to njen prvi nastup na Euru i odmah je stigla do polufinala. Island je također bio debitant na prvom prvenstvu s 24 ekipe i stigao je do četvrtfinala, a na putu je izbacio Englesku. Prije tri godine nije bilo takvih iznenađenja, ali Ukrajina je na svom tek trećem nastupu stigla do najboljih osam.

Aktualni Euro donio je brojna iznenađenja. Hrvatska je ispala u skupini, Austrija je završila prva ispred Francuske i Nizozemske, Slovenija je prošla grupu, ali ništa se ne može mjeriti s uspjehom koji je postigla reprezentacija Gruzije.

Mala, ali ponosna

Gruzija je veličinom usporediva s Hrvatskom. Površinom je nešto veća, ali stanovništvom je gotovo jednaka. Gruzijaca u domovini nema ni četiri milijuna, ali radi se o sportskoj naciji. Prvi nastup na Olimpijskim igrama Gruzija je imala 1996. u Atlanti, a od tada je osvojila čak 40 olimpijskih odličja (Hrvatska ima 52). Gruzijci dominiraju u džudu i hrvanju, a istaknute rezultate imaju i u dizanju utega.

Od ove godine svi će ih pamtiti i po nogometu. Godinama je najpoznatiji igrač bio Kakha Kaladze koji je bio dio možda i najjačeg Milana u povijesti, a o njegovoj veličini i značaju svjedoči činjenica da danas obnaša funkciju gradonačelnika glavnog grada Tbilisija.

Gruzija je u nogometu uvijek bila reprezentacija trećeg ili četvrtog ešalona, ali gostovanja u Tbilisiju nikada nisu bila ugodna. Najbolje je to osjetila Hrvatska Slavena Bilića koja je u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2012. tamo izgubila s 1:0. Bio je to težak poraz za reprezentaciju koja je propustila Svjetsko prvenstvo 2010. i tim je porazom kompromitirala svoje izglede za odlazak u Poljsku i Ukrajinu.

Vatreni su i drugoj utakmici na Poljudu bili u zaostatku do posljednjih 15 minuta, ali Mario Mandžukić, Eduardo Da Silva i Nikola Kalinić spasili su stvar. Gruzijci su 2016. u prijateljskom ogledu pobijedili Španjolce, a do sad su remizirali i s Francuzima i Talijanima. Na Euro su stigli preko dodatnih kvalifikacija, a u njima su izbacili Luksemburg i Grčku nakon jedanaesteraca.

Najbolji golman i najbolji strijelac

Georges Mikautadze igrač je Ajaxa koji je proljetni dio prvenstva proveo na posudbi u Metzu. Napadač je prije dvije sezone zabio 23 gola u Ligue 2, a u Ajaxu se, kao ni Josip Šutalo ni Borna Sosa, nije najbolje snašao. Vratio se u Metz, zabio je 13 golova u 20 utakmica u Ligue 1 i u naponu snage došao na Euro.

Sjajnu formu nastavio je i u Njemačkoj, zabio je tri gola i odveo Gruziju u drugi krug. Trenutno je najbolji strijelac prvenstva, a protiv Španjolske će imati priliku pojačati svoj golgeterski učinak.

Ipak, čovjek broj jedan za Gruziju na ovom turniru je Giorgi Mamardašvili. 23- godišnji vratar Valencije stigao je u Španjolsku prije dvije godine. Najprije je to bila posudba iz Dinamo Tbilisija, a Šišmiši su odlučili otkupiti njegovo ugovor za 850 tisuća eura. To se pokazao kao pun pogodak, a hit ovog Eura već danas vrijedi 28 milijuna eura.

Mamardašvili je bio jedan od najboljih vratara LaLige. Statistički gledano, svojim je obranama spasio je 9.26 golova, a prvi idući vratar spasio je 6.61. Dakle, ovaj Euro samo je nastavak njegove briljantne forme, a Gruzijac je na putu da njegov učinak bude najbolji u povijesti europskih prvenstava.

“I na strani i kod kuće“

Mamardašvili trenutno bilježi sedam obrana po utakmici. Prvi idući je Rumunj Florin Nita koji je na 4.3 obrane po utakmici. Taj podatak natjerao nas je da pogledamo u povijesne knjige i došli smo do podatka da je samo jedan vratar od 1980., od kad se Euro igra od grupne faze, bilježio toliko obrana.

Latvija je svoj jedini nastup na velikom natjecanju imala 2004. godine, a obilježio ga je vratar Aleksandrs Kolinko. U skupni s Češkom, Njemačkom i Nizozemskom, Latvijci su osvojili jedan bod, a najzaslužniji bio je Kolinko koji je u prosjeku imao sedam obrana po utakmici. To je do ovog prvenstva bio rekord. Kolinko je za razliku od Mamardašvilija primio jedan gol više (5), a i njegova momčad zapela je u skupini.

Dojmljiv turnir imao je 2008. Igor Akinfeev. Njegova Rusija stigla je do polufinala, a vratar CSKA Moskve briljirao je sa 6.4 obrane po utakmici. Češka je na tom turniru ispala u skupini s dva gola u posljednje tri minute, a Petr Čech završio je turnir s 18 obrana u tri utakmice.

Rustu Recber ostao je zapamćen u Hrvatskoj po tome što je 2008. obranio jedanaesterac Mladenu Petriću i tako izbacio Vatrene s Eura, ali osam godina ranije s 5.8 obrana bio je daleko najbolji vratar na prvenstvu. Turska je zaustavljena u četvrtfinalu protiv Portugalaca.

1996. Marco Pascolo bilježio je šest obrana po utakmici, ali njegova Švicarska završila je turnir u skupini sa samo jednim osvojenim bodom. Peter Schmeichel 1992. je s 5.4 obrane po utakmici vodio Dansku do jednog povijesnog naslova prvak Europe, a vratar, koji je najveći trag ostavio u Manchester Unitedu, jedini je koji je na dva Eura imao najviše obrana. 1988. bio je vratar turnira s 3.5 obrane po utakmici.

Hrvatska je i 2012. bila u grupi sa Španjolskom i Italijom, a tada je Stipe Pletikosa bilježio 4.3 obrane po utakmici. Najbolji vratar turnira bio je također s nama u skupini, Shay Given je u dresu Irske turnir završio s 5.7 obrana po utakmici.

Slika 1 od 1.
Foto: Martina Japundžić

Najdojmljiviji nastup hrvatskog vratara zbio se 2004. godine. Tomislav Butina na gol je uskočio kao rezerva, a u tri je utakmice skupio 18 obrana. Samo ga je Kolinko uspio nadmašiti, a ukupno je još samo pet vratara Euro završilo s prosjekom od šest obrana po utakmici.

Mamardashvili i Gruzija u osmini finala igraju protiv Španjolske. Furija je u dosadašnjem djelu turnira pokazala najviše, a formula za Gruzijce u toj utakmici je vrlo jednostavna. Mamardashvili mora biti na svom prosjeku, a Mikautadze i Hviča Kvarachelija moraju pokazati djelić svoje magije. test

EPA/ROBERT GHEMENT

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!