Nogomet

Kako su Šeško i Ronaldo zamijenili ulogu tragičara

Branimir Korać • utorak, 02.07.2024.
Kako su Šeško i Ronaldo zamijenili ulogu tragičara
Foto: EPA

Slovenija i Belgija oprostile su se od Europskog prvenstva iako ih nije puno dijelilo do plasmana u četvrtfinale. Međutim ovog ponedjeljka slavili su Francuzi i Portugalci…

Povijesni dan za Sloveniju, prvi nastup u nokaut fazi velikog natjecanja, ali bajka je došla svome kraju. Pamtit će Slovenci Dioga Costu koji im je obranio sva tri udarca s 11 metara, ali pamtit će i fantastičnu priliku Benjamina Šeška koji je bio sam pred Costom i držao u rukama ključeve prolaza.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Naravno da će na kraju biti razočarani, ali ovo je najveći uspjeh slovenskog nogometa i stvari će ubrzo sjesti na svoje mjesto. Možda već danas kada se Slovenci vrate kući gdje će ih dočekati i oni koji nisu mogli na Euro, ali su danima bili uz njih kod kuće.

Tko zna, raspoloženje bi bilo vjerojatno drugačije da je Šeško zabio u situaciji jedan na jedan s Diogom Costom, čak sam udarac nije bio loše izveden, ali nije bio dovoljno precizan i vratar Portugala nogom je obranio taj pokušaj.

Kek i cijela Slovenija mogu biti ponosni, igrači koji uglavnom nisu niti blizu te visoke europske klase na kojoj se individualno nalaze Portugalci, bili su ravnopravni, imali su svoje prilike i prijetili pogotkom i to zato što su bili srčani, borbeni, prava momčad.

Pitanje je koliko mogu biti ponosni Belgijci koji se vračaju iz Njemačke puno prije nego su očekivali. Međutim ovo je bila karma, sami su si krivi. Nisu igrali dobro i nisu imali hrabrosti.

Mogu se slobodno svaki put vratiti prema posljednjem kolu u skupini i susretu protiv Ukrajine. Znali su da Slovačka i Rumunjska igraju neodlučeno, znali su da im bilo kakva pobjeda donosi prvo mjesto i lakši put u nokaut fazi, ali možemo slobodno reći kako su šokirali nogometni svijet načinom igre u završnici tog susreta gdje nisu niti pokušali doći do pobjede.

Belgijci su razmišljali u stilu bolje bilo kakav prolaz nego da primimo gol i ostanemo bez osmine finala. Bez obzira što je Belgija individualno kvalitetnija od Ukrajine i bez obzira što joj je Ukrajina ostavljala puno prostora.

Svi su bili u čudu kada su Belgijci u 90., minuti stajali uz aut liniju i samo čuvali posjed, činilo se kao da su u vodstvu i čuvaju pobjedu, međutim ne, znalo se da s remijem biraju puno teži put i Francusku. No nije to bila nikakva hrabrost i njihova vjera da su jači i da prolaze, Jednostavno je prevladao strah da će primiti gol i odlučili su se za ziheraštvo.

U konačnici Portugal i Francuska idu dalje, dvije kvalitetnije momčadi na papiru, ali momčadi koje nisu nešto posebno oduševile.

Sportnetovih 11

Diogo Costa - Jules Kounde, Ruben Dias, Jaka Bijol, Nuno Mendes - Timi Maks Elšnik, Joao Palhinha, Aurelien Tchouameni, Rafael Leao - Antoine Griezmann, Benjamin Šeško

Tragičar dana

Benjamin Šeško. Imao je sve kao na dlanu, Pepe je pogriješio, Šeško s loptom krenuo prema golu, ali Diogo Cosdta obranio mu je čisti zicer. Napadač njegove klase to mora zabiti.

Junak dana

Diogo Costa. Čovjek je obranio Šešku čisti zicer, a onda je skinuo i sva tri slovenska pokušaja u raspucavanju. Sve tri obrane bile su vrhunske, fantastično je pogodio stranu u koju će lopta ići i nosi najveće zasluge za prolaz Portugala.

Broj dana

3 - Diogo Costa je prvi vratar koji je obranio tri penala u raspucavanju i ujedno prvi vratar koji nije primio niti jedan gol u raspucavanju.

O tome se priča

Ronaldove suze. Dosuđen je kazneni udarac za Portugal pred kraj prvog produžetka, loptu je uzeo Ronaldo, ali Oblak je fantastično obranio. Tijekom stanke Ronaldo je neutješno plakao znajući da je doveo Portugal u tešku poziciju.

S društvenih mreža

Utorak na Euru

Danas ćemo saznati posljednja dva četvrtfinalista. U prvom susretu današnjeg programa sastaju se Rumunjska i Nizozemska, a nakon njih igraju Turska i Austrija. test

FOTO: EPA/MIGUEL A. LOPES

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!