Nogomet

Nizozemci odradili posao, Turci slave Demirala i Günoka

Petar Jenjić • utorak, 02.07.2024.
Nizozemci odradili posao, Turci slave Demirala i Günoka
Foto: EPA

Odigrane su posljednje dvije utakmice osmine finala Europskog prvenstva. Do pobjeda su došle Nizozemska i Turska koje su bile bolje od Rumunjske odnosno Austrije...

Nizozemci odradili posao...

Prvi put od 2008. godine Nizozemska se vratila u četvrtfinale Europskog prvenstva. Rumunjska je bila protivnik Oranjama u osmini finala i osim uvodnih minuta, nije se pokazala kao dostojan protivnik. Ipak, oni su svoje napravili prolaskom skupine i ne bi trebali previše žaliti.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Rumunji su krenuli agilnije i agresivnije te možemo reći da su gospodarili terenom prvih 15-ak minuta. Oranje su se teško sastajale s loptom. Međutim, Nizozemci su uzvratili na najbolji mogući način. Florin Nita u srijedu će napuniti 37 godina, a svoj rođendan neće baš pamtiti po svojoj najboljoj reakciji u 20. minuti.

Cody Gakpo igra jako dobro Europsko prvenstvo, a u 20. minuti izborio se za prostor, ušao u protivnički šesnaesterac i pucao iskosa u bliži kut. Nita je mogao i bolje reagirati, iako je udarac bio vrlo snažan. Rumunje je primljeni pogodak potpuno presjekao i nakon toga njihov protivnik je dominirao terenom.

Zanimljivo, Gakpu je to bio 12. pogodak za reprezentaciju, a čak šest zabio je na velikim natjecanjima, bilo Europskim, bilo Svjetskim prvenstvima. Samo je Johnny Rep imao bolji postotak nastupa i pogodaka na velikim natjecanjima, osam od 12. Održavali su Nizozemci stečenu prednost do kraja poluvremena.

I u drugom poluvremenu nastavili su Nizozemci tamo gdje su stali u prvom. Tako su jednom pogodili i okvir gola, a Gakpo je bio malo ispred protivničke obrane kada se činilo da je zabio svoj drugi pogodak na susretu. Svoju dominaciju okrunili su u 83. minuti kada je zabio Donyell Malen. Isti igrač je u sudačkoj nadoknadi krenuo u kontru i sam je realizirao za konačnih 3:0.

Na kraju krajeva, Nizozemska je zasluženo došla do pobjede i prošla u četvrtfinale natjecanja. Slavit će se večeras u Münchenu, istom onom u kojem su Oranje uzele naslov europskog prvaka 1988. godine.

Turci u deliriju...

Turska je u početnoj postavi imala Ardu Gülera i Kenana Yildiza. To je prvi slučaj da su dva U-20 igrača nastupila u početnoj postavi jedne reprezentacije u knock-out fazi velikog natjecanja još od Mađarske protiv Danske na Europskom prvenstvu 1964. godine.

Samo 57 sekundi trebalo je Turcima kako bi došli do vodećeg pogotka i jako iznenadili protivnika. Nekakva preslika prvih pola sata, a samim time i početka utakmice, bila je da ni jedni ni drugi ne brane najbolje prekide. Prvi su to večeras pokazali Austrijanci.

Tako su si skoro ugurali loptu u mrežu, a kad oni nisu u tome "uspjeli", to je pošlo za nogom Merihu Demiralu koji je pospremio odbijanac u gol. Sjajan je bio početak utakmice, letjelo se na obje strane, a polovicom prvog dijela Turci su se oslobodili pritiska. Nakon toga obrane su se konsolidirale, a promjene rezultata nije bilo.

I onda su u nastavku Turci ponovno nakon kornera došli do pogotka. Ponovno je na pravom mjestu u pravo vrijeme bio Demiral koji je pospremio loptu u mrežu. U 47 prethodnih nastupa za reprezentaciju postigao je sve skupa dva gola, jedan Gibraltaru, jedan Farskim Otocima. Ovi su, dakako, bili puno bitniji.

Teško je bilo za očekivati da će Austrijanci ostati bez pogotka, a to je bilo, vjerovali ili ne - nakon kornera. Ovoga puta na pravom mjestu bio je Michael Gregoritsch i zatresao turski gol za smanjenje zaostatka. Pokušavali su Austrijanci, imali su i Turci jednu kontru, no nije bilo promjene.

Na isteku zadnje minute sudačke nadoknade svima je na trenutak zastao dah. Pucao je Christoph Baumgartner glavom, ali čudesno je to izvukao Mert Günok i donio svojoj reprezentaciji plasman u četvrtfinale.

Sportnetovih 11

Günok; Kadioglu, de Vrij, Dumfries, Demiral; Simons, Ayhan, Gakpo, Güler; Malen, Gregoritsch.

Junak dana

Jako težak izbor, ali ipak ćemo izdvojiti vratara Mert Günoka. Činilo se da je Christoph Baumgartner izjednačio u 94. minuti, ali svjetska obrana spasila je Tursku.

Tragičar dana

Christoph Baumgartner dobro je pucao glavom, ali sjajni turski vratar jednostavno je bio bolji u toj situaciji.

Broj dana

19 - Toliko godina ima Arda Güler koji je došao na drugo mjesto liste najmlađih asistenata u povijesti Europskih prvenstava. Za 18 dana nadvladao je Cristiana Ronalda (19 godina 146 dana), dok je na prvom mjestu neprikosnoven Lamine Yamal.

O tome se priča

Briljantna obrana turskog vratara.

S društvenih mreža

Srijeda na Euru

Srijeda donosi prazan hod i malo odmora od nogometnih uzbuđenja. S utakmicama četvrtfinala vraćamo se u petak. test

FOTO: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!