Nogomet

Englezi na 'ne engleski' način, Nizozemci u polufinalu nakon 20 godina

Mario Borko • nedjelja, 07.07.2024.
Englezi na 'ne engleski' način, Nizozemci u polufinalu nakon 20 godina
Foto: EPA

Subota na Europskom prvenstvu bila je uzbudljiva, a na kraju su se polufinala dokopali favoriti. Englezi opet nisu oduševili i provukli su se na jedanaesterce, a Nizozemci su ukrotili “tursko ludilo“ i šesti puta izborili polufinale Eura...

Nakon što su se kompletirali parovi nokaut faze Europskog prvenstva bilo je jasno da je jedna strana ždrijeba prepuna favorita koji će međusobno odlučivati o jednom mjestu koje vodi u finale, a drugi dio ima dvije reprezentacije koje iskaču. Engleska i Nizozemska prošle su sve izazove i sučelit će se u polufinalu kako je to bilo i predviđeno.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Švicarci ostaju prosječni, a Englezi ruše granice

Vjerojatno najlošiju utakmicu četvrtfinala Europskog prvenstva odigrale su Engleska i Švicarska. Svi su očekivali da će Englezi napokon pokazati svoju kvalitetu i odigrati dobru utakmicu, ali oni su nastavili sa svojim neuvjerljivim partijama koje ih i dalje drže u turniru.

Švicarci su bili bolja momčad, imali su više prilika i u produžetku ih je od pobjede dijelio samo okvir gola. Izabranici Murata Yakina djelovali su kao da su spremni napokon napraviti iskorak, ali ponovno su dokazali da nisu reprezentacija za velike stvari.

I prije četiri godine zapeli su među osam, a tada ih je na jedanaesterce izbacila Španjolska. Švicarska nije uspjela izbaciti drugog favorita za redom i putuje kući nakon još jednog turnira na kojem je prošla grupnu fazu, ali do borbe za medalje nije došla.

Bukayo Saka igrao je loš turni. Protiv Slovačke je čak završio na lijevom beku, a ovog puta je igrao desnog wing beka. Igrač Arsenala bio je tragičar prije tri godine kad je promašio jedanaesterac u raspucavanju protiv Italije u finalu Eura, a sad je uspio zaliječiti stare rane.

Breel Embolo jedan je od igrača koji bolje igraju u reprezentaciji nego u klubu, a kad je u 75. minuti postigao vodeći pogodak, svoj peti na velikim natjecanjima, činilo se da vodi Švicarsku među najboljih četiri reprezentacije. Saka je imao drugačije planove i sjajno je pet minuta kasnije pogodio za produžetke.

Obje reprezentacije bile su vrlo oprezne u dodatnih 30 minuta, a Švicarci su došli blizu pobjede kad je Xherdan Shaqiri u 117. iz kornera pogodio gredu.

U jedanaestercima mirniji su bili Englezi koji su nakon 2018. i pobjede protiv Kolumbije u osmini finala Svjetskog prvenstva ponovno uspjeli pobijediti u raspucavanju i tako drugi puta zaredom izboriti polufinale Eura.

Gordi Albion tamo čeka Nizozemska s kojom su na Eurima igrali dva puta, a imaju jednu pobjedu i jedan poraz.

Kraj turskih snova i povratak Nizozemaca nakon 20 godina

Nizozemska je kao veliki favorit ušla u dvoboj protiv Turske, ali bilo je jasno da joj neće biti nimalo lako. Turci su cijeli turnir praktički igrali na domaćem terenu, a premoć na tribinama imali su i u Berlinu. Ipak, Turska kvalitetom ne slijedi ono što navijači od nje očekuju i ovoga puta nije uspjela iznenaditi, iako je bila vrlo blizu.

Početak utakmice je bio spor, Nizozemci su kontrolirali posjed, ali sredinom prvog poluvremena Turci su preuzeli kontrolu, krenuli u napad i zasluženo poveli u 35. minuti. Samet Akaydin bio je najviši na drugoj vratnici nakon prekida i Turska je imala vodstvo.

Nizozemci su kvalitetnija momčad. Ronald Koeman je toga bio svjestan i zato je već na startu drugog dijela u igru ubacio Wouta Weghorsta i krenuo u napad. Sve se isplatilo u 70. minuti kad je Stefan de Vrij zabio glavom, a samo šest minuta kasnije Mert Müldür postiže autogol.

Najbolji igrač Nizozemske na ovom prvenstvu Cody Gakpo imao je prste u tom golu, ali pogodak je ipak registriran kao autogol. Turci su nakon toga ponovno smogli snage, pronašli energije i fanatično krenuli prema naprijed, ali Bart Verbruggen je ostao nesavladan.

Nizozemska je kao trećeplasirana momčad u skupini na kraju zasluženo izborila polufinale i protiv Engleza će ganjati svoje drugo finale Eura. Prvo i jedino, 1988., završilo je zlatom.

Sportnetovih 11

Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Schär, Akaydin; Rice, Bellingham, Calhanoglu; Saka, Embolo, Gakpo

Tragičar dana

Mert Müldür nije igrao lošu utakmicu, ali zauvijek će se pamtiti da je njegov autogol eliminirao Tursku s Eura.

Junak dana

Bukayo Saka zaslužio je tu titulu nakon što je prije tri godine bio tragičar. Igrač Arsenala sad je postigao gol koji je spasio Englesku i osigurao joj produžetke, a onda se s duhovima prošlosti obračunao tako što je mirno izveo jedanaesterac u raspucavanju.

Broj dana

10 - Toliko autogolova palo je na ovom Euru. Od 1976. do 2021. bilo ih je ukupno devet, na prošlom Euru palo ih je isto toliko, a sada je ta brojka prvi puta u povijesti dostigla dvoznamenkasti broj.

O tome se priča

Utorak na Euru

Život je prolazan pa tako i velika natjecanja, a najteži prijelaz iz grupne faze, kad su utakmice svaki dan, u nokaut fazu je već prebrođen i navijači su navikli na čekanje. Iduća utakmica igra se tek u utorak, a na teren će od 21:00 Francuska i Španjolska. test

FOTO:EPA/FILIP SINGER

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!