Nogomet

Igrač kojeg je Barcelona platila 135 milijuna eura vratio se u matični klub

Mario Borko • petak, 12.07.2024.
Igrač kojeg je Barcelona platila 135 milijuna eura vratio se u matični klub
Foto: EPA

Philippe Coutinho vratio se nakon 14 godina u klub u kojem je započeo svoj nogometni put, Vasco da Gamu. Brazilac je imao impresivnu karijeru, treći je najskuplji igrač u povijesti nogomet, ali s 32 godine na leđima dojam je da je mogao i više...

Povratak Ivana Perišića u Hajduk i Marka Pjace u Dinamo razveselili su hrvatske navijače. Nije česta praksa da se igrači vraćaju u matične klubove, ali nije ni toliko rijetka. U Brazilu to nije ništa čudno, a posljednji u nizu povratnika je Philippe Coutinho.

Igraj na utakmice brazilske Serie A na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Bivši igrač Intera, Liverpoola, Barcelone i Bayerna puno brže od očekivanog se vratio u svoj matični klub Vasco da Gamu. Brazilac je tek nedavno napunio 32 godine, ali njegova karijera je već nekoliko sezona u silaznoj putanji. Pad je zapravo započeo nakon što je Barca Coutinha učinila trećim najskupljim igračem u povijesti nogometa.

Brazilac je bio plaćen 135 milijuna eura, ali bez obzira na 106 nastupa 25 golova i 14 asistencija njegov se boravak u katalonskoj prijestolnici može nazvati neuspješnim. Coutinho je bio na posudbi u Bayernu i Aston Villi, a Katalonci su njegovim transferom u Birmingham povratili 20 milijuna eura.

Ofenzivni veznjak nije ni u Engleskoj trajao predugo. Nakon odličnog početka bio je kratko na posudbi u katarskom Al-Duhailu, a sada odlazi na novu posudbu do kraja sezone u Vasco. Unai Emery vratio je Aston Villu u Ligu prvaka, ali očito ne računa na Brazilca koji ima još dvije godine ugovora.

Coutinho je iz Vasca prodan sa 16 godina. Inter ga je platio 3.80 milijuna eura, ali ga je ostavio u matičnom klubu do punoljetnosti. U tom razdoblju skupio je 19 nastupa i postigao jedan pogodak. Nakon toga Nerazzurri su ga poslali na posudbu u Espanyol, a svoj talent Brazilac je pokazao tek po dolasku u Liverpool. Pet godina u Redsima ono je po čemu će ga većina pamtiti.

Za reprezentaciju Brazila upisao je 68 nastupa, zabio 21 gol i upisao 11 asistencija. Predstavljao je svoju zemlju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a bio je i njen dio kod osvajanja Copa Americe 2019. godine.

Veznjak je u rodnom Riju dočekan s velikim oduševljenjem i očekivanja od njega su velika. Vasco je četiri puta osvajao Serie A, posljednji put prije 24 godine, a trenutno se nakon 16 kola nalazi na 11. mjestu. Klub je uhvatio dobru formu, ostvario tri uzastopne pobjede i dolazak Coutinha trebao bi ga još više gurnuti prema naprijed. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!