Nogomet

Hrvatske nogometašice večeras u Karlovcu igraju jednu od najvažnijih utakmica u povijesti

Mario Borko • petak, 12.07.2024.
Hrvatske nogometašice večeras u Karlovcu igraju jednu od najvažnijih utakmica u povijesti
Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

Hrvatska ženska nogometna reprezentacija večeras će od 20:15 u Karlovcu ugostiti reprezentaciju Walesa. Izabranice Nenada Gračana osigurale su daljnju fazu kvalifikacija, ali s tri boda bi osvojile prvo mjesto i zaradile promociju u Ligu A...

Hrvatska muška nogometna reprezentacija nastup na Euru je završila u skupini, a ženska reprezentacija još uvijek se bori za prvi povijesni plasman na neko veliko natjecanje. Play-off za odlazak na Euro Švicarskoj je osiguran, ali prvo mjesto u skupini znači lakši ždrijeb i promociju u Ligu A što bi u budućnosti još više olakšalo put do Europskog prvenstva.

Igraj na Hrvatska - Wales na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Izabranice Nenada Gračana večeras od 20:15 ugošćuju Wales u Karlovcu, a pobjeda znači sigurno prvo mjesto. Situacija u skupini je vrlo komplicirana. Hrvatska ima devet, Wales osam, a Ukrajina pet bodova. Ukrajinke gostuju kod Kosova koje ima nula bodova i onda ugošćuju Hrvatsku.

To znači da Hrvatska teoretski još uvijek može završiti treće u skupini, a to bi umjesto promocije u Ligu A donijelo potencijalnu relegaciju u Ligu C i oduzelo status nositelja u prvoj rundi doigravanja.

Kvalifikacije su podjeljenije u tri stupnja. Ligu A čini 16 najboljih reprezentacija i dvije najbolje momčadi u svakoj od po četiri skupine osiguravaju izravan plasman na Euro. Dvije posljednje plasirane idu u doigravanje (dvije utakmice) s pobjednicama kvalifikacijskih skupina u Lige C, a onda se u finalnom doigravanju susreću s pobjednicima ogleda između nositeljica iza Lige B (šest momčadi s najviše bodova) i nenositeljica iz Lige B.

Ulazak u Ligu A Hrvatsku bi u budućnosti stavio u poziciju da za odlazak na Euro mora pobijediti samo dvije utakmice.

Hrvatska je daljnju fazu osigurala iznenađujućim slavljem protiv Ukrajine i s dvije vrlo važne pobjede protiv Kosova, a prije toga je na startu kvalifikacija je teško poražena od Walesa. Od tada su hrvatske nogometašice sigurno napredovale i u uzvratu bi trebale pružiti puno bolji otpor.

Velšanke nikada nisu bile na velikom natjecanju, ali su bile članice Lige A u Ligi nacija. U skupini s Danskom, Islandom i Njemačkoj osvojile su samo jedan bod i to upravo protiv Njemica.

U kvalifikacije su krenule suvereno sa šest bodova i gol razlikom 10-0, ali uslijedila su dva remija protiv Ukrajine. Velšanke su pobjedu protiv Ukrajinki u drugoj utakmici ispustile u posljednjim sekundama.

Velšanke su velike favoritkinje u ovom susretu, ali bile su i Ukrajinke koje su hrvatske nogometašice iznenadile s 1:0.

Što su rekli

Nenad Gračan, izbornik hrvatske reprezentacije: "Prije svega, zahvalio bih se NK Karlovac koji nam je omogućio da ovdje treniramo i da dočekamo reprezentaciju Walesa. Zahvaljujem i gradu i ljudima iz grada koji upravljaju ovim terenima jer uvjeti su jako dobri. Ono što treba reći za prvu utakmicu protiv Walesa, radi se o iznimnoj reprezentaciji koja je nastupala na europskim i svjetskim prvenstvima te ekipi koja ima odlične pojedinke. Bit će zahtjevna i teška utakmica. Nadam se da smo se dobro pripremili i da su cure svjesne situacije u kojoj se nalazimo. Pokušat ćemo napraviti sve da ostvarimo pozitivan rezultat i nakon toga da odemo u Skoplje gdje nas čeka utakmica protiv Ukrajine koja je možda i zahtjevnija od ove prve"

Tea Vračević, reprezentativka Hrvatske: "Već tjedan dana se pripremamo i naporno treniramo. Mislim da cure daju sve od sebe na treninzima. Pohvalila bih svaku suigračicu za njihovo zalaganje. Sad smo prve na tablici u grupi i mislim da imamo dosta dobre šanse s Walesom. Svaka će dati sve od sebe i potrudit ćemo se da dođu i ta tri boda kući budući da igramo u Karlovcu. Ako će biti velika podrška naših navijača, bit će jako dobra utakmica, tako da pozivam sve da dođu u petak na utakmicu i da nas podrže"

Mjesto, vrijeme

Karlovac, Nogometni stadion Branko Čavlović-Čavlek, 20:15

Prošli dvoboj

Velšanke su u susretu igranom u travnju pobijedile s 4:0, a ključno je bilo otvaranje drugog poluvremena kad su u razmaku od samo sedam minuta postigle tri gola.

Prognoza

Pobjeda Hrvatske bila bi prava senzacije, ali izabranice Nenada Gračana su to kadre učiniti. test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

NogometReprezentacija
  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!