Nogomet

Southgate: 'Moramo osvojiti Euro kako bismo zadobili poštovanje ostatka nogometnog svijeta'

HINA, Mario Borko • subota, 13.07.2024.
Southgate: 'Moramo osvojiti Euro kako bismo zadobili poštovanje ostatka nogometnog svijeta'
Foto: EPA

U nedjelju se u finalu Eura sastaju Engleska i Španjolska. Englezi nikada nisu bili europski prvaci, a Španjolci su najbolji na kontinentu bili u tri navrata. Gareth Southgate doveo je Gordi Albion u drug uzastopno finale, ali želi nakon 58 godina čekanja otići do kraja...

Samo 90 minuta dijeli Gareth Southgatea do ispunjenja osmogodišnje misije "zadobivanja poštovanja nogometnog svijeta". Za to će u finalu Eura u Berlinu njegova momčad morati pobijediti Španjolsku.

Igraj na Španjolska - Engleska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Southgate je održao pretposljednju tiskovnu konferenciju turnira u utrobi berlinskog Olympiastadion nešto više od 24 sata prije nego što će njegova momčad istrčati u potrazi za konačnim osvajanjem još jednog velikog trofeja, drugog nakon Svjetsko prvenstvo 1966. godine.

"58 godina boli" koje su uslijedile nakon uspjeha na Wembleyju obično je sadržavalo rutinu prenapuhanih očekivanja nakon kojih je uslijedilo ogromno razočaranje, a Southgate je smatrao da su taj procvat i krah ciklus koji se sam ponavlja:

"Pokušali smo promijeniti način razmišljanja od samog početka, pokušali smo biti pošteniji o tome gdje smo bili kao nogometna nacija. Putovao sam na svjetska prvenstva, europska prvenstva i gledao vrhunske utakmice na velikim ekranima. Mi nismo bili ni na jednom od njih - jer prikazuju samo finale. Pa smo to morali promijeniti. Imali smo velika očekivanja, ali nisu odgovarala našim rezultatima. Sada, visoka očekivanja su još uvijek tu, ali imamo dosljedne nastupe na sigurno tri od posljednja četiri turnira", kazao je engleski izbornik.

Engleska je na Euru igrala sporo, ali se probudila u polufinalnu protiv Nizozemske kada je konačno pokazala napadačku igru dostojnu prvog favorita turnira:

"Morali smo pronaći drugačiji način igranja kako je turnir odmicao. Kad smo došli, imali smo puno problema, s puno igrača koji su bili ozlijeđeni pred kraj sezone. Pokušavali smo pronaći pravu mješavinu i ravnotežu za naše napadačke igrače. Osjećamo da smo počeli pronalaziti tu ravnotežu. Izgledali smo opasno, kao da bismo opet mogli zabijati golove i sretan sam kako je moja momčad izgledala protiv Nizozemske."

Southgate je igrao i promašio odlučujući penal kada je Njemačka pobijedila Englesku u polufinalu na putu do pobjede na Wembleyju na Euru 1996, ali je rekao da ne smatra nikakvom sudbinom da Engleska sad ima priliku osvojiti trofej na njemačkom tlu.

"Ne vjerujem u bajke. Ja vjerujem u snove. Imali smo velike snove, ali onda morate ostvariti te stvari i boriti se. Naravno, bila bi to lijepa priča, ali moramo to zaslužiti. Morate biti u kasnijim fazama turnira da biste mogli naučiti kako pobjeđivati u tim velikim utakmicama, a mi to činimo. Sada sam prošao kroz puno takvih velikih noći. Sutra nemam straha što bi se moglo dogoditi, jer sam sve prošao. Želim da igrači osjete tu neustrašivost jer ako se ne bojimo izgubiti, to nam daje veće šanse za pobjedu”

Preokret Engleske pod Southgateom, nakon šokantnog poraza od Islanda na Euru 2016., doveo ih je do dva finala Eura te do polufinala i četvrtfinala na Svjetskom prvenstvu:

"Mnogo je rekorda oboreno, ali znamo što nam je činiti, moramo osvojiti ovaj trofej kako bismo stvarno osjetili poštovanje ostatka nogometnog svijeta." test

FOTO: EPA/ANDY RAIN

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!