Nogomet

Hrvatske nogometašice protiv favorizirane Ukrajine traže novo iznenađenje

Mario Borko • utorak, 16.07.2024.
Hrvatske nogometašice protiv favorizirane Ukrajine traže novo iznenađenje
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Večeras u Skopju hrvatska ženska nogometna reprezentacija protiv Ukrajine igra vrlo važnu utakmicu u sklopu posljednjeg kola skupine B4 za odlazak na Europsko prvenstvo u Švicarskoj...

U Karlovcu su u petak hrvatske nogometašice propustile povijesnu priliku izboriti prvo mjesto u kvalifikacijskoj skupini, osigurati promociju u Liga A i postati nositeljice u play-offu za odlazak na Europsko prvenstvo u Švicarskoj. Wales je bio presnažan i on će, ako iznenađujuće ne izgubi od Kosova, postići sve gore navedeno.

Igraj na Ukrajina - Hrvatska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Hrvatska s druge strane još uvijek ima priliku osigurati status nositelja u doigravanju, ali na putu joj stoji vrlo jaka reprezentacija Ukrajine. Utakmica se iz dobro znanih razloga ne igra u Ukrajini, a zamjenski domaćin bit će Skopje.

Ovo je prvi stupanj kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Hrvatska je dio Lige B i osigurala je svoj nastup u doigravanju. U njemu će se najprije 14 najboljih reprezentacija iz Lige B (sedam nositelja i sedam nenositelja) međusobno boriti u prvom krugu, a za odlazak na Euro sedam pobjednika igrat će još dvije utakmice protiv pobjednika doigravanja između treće i četvrte momčadi u skupinama Lige A i pobjednica skupina u Ligi C.

Do sad je nastup na Euru izborilo osam reprezentacija iz Lige A i domaćin Švicarska. Hrvatska ima osiguran nastup u drugom krugu kvalifikacijama, ali za status nositeljice u prvom stupnju doigravanja ne smije izgubiti od Ukrajine, a možda će biti potrebna i pobjeda.

Hrvatske nogometašice u ovu komfornu situaciju dovele su se zahvaljujući tome što su kontra svih očekivanja u travnju pobijedile Ukrajinke. Hrvatice su u toj utakmici, usprkos tome što su igrale kod kuće, bile veliki autsajder. Ipak, pogodak Izabele Lojne iz 18. minute bio je dovoljan za tri boda koja su širom odškrinula vrata dodatnih kvalifikacija.

Hrvatska je osim Ukrajine, dva puta pobijedila Kosovo, a dva put je teško poražena od Walesa (4:0, 0:3). Ukrajinke su s druge strane s lakoćom slavile protiv Kosovarki i dva puta remizirale s Velšankama.

U Skopju su opet velike favoritkinje i nakon iznenađujućeg poraza u prošlom susretu sigurno će imati ozbiljniji pristup i hrvatskim nogometašicama će biti vrlo teško napraviti novo iznenađenje.

Hrvatska nikada nije nastupila na nekom velikom natjecanju, a Ukrajinkama je to za nogom pošlo 2009. godine kad su nastupile na Europskom prvenstvu u Finskoj.

Što su rekli

Nenad Gračan, izbornik hrvatske reprezentacije: "Utakmica protiv Ukrajine odlučivat će o drugom i trećem mjestu. Uvjeti, što se tiče vremenske situacije, nisu idealni, a tu je umor kod cura jer su prekinule s prvenstvom i treninzima. Pripremali smo ih zadnjih deset dana, ali cilj nam je isti - pokušati napraviti pozitivan rezultat i ostati na drugom mjestu. Neće biti lako, vidjeli smo Ukrajinu protiv Walesa koja je dvaput s njima remizirala. Radi se o ozbiljnoj reprezentaciji. Međutim, sve je moguće u nogometu i vjerujem da imamo dosta motiva da sutra pokažemo jednu dobru izvedbu"

Antonia Dulčić, reprezentativka Hrvatske: "Osjećam se odlično i drago mi je što sam se vratila u reprezentaciju nakon što sam propustila četiri utakmice. Sad je sve u redu i spremna sam za utakmicu. Očekivanja su sigurno velika, bit će teška utakmica jer obje ekipe se bore za svoju poziciju, ali mi smo prvu utakmicu pobijedili. Očekujemo ponovno pobjedu, mislimo da to možemo i dat ćemo svoj maksimum da zadržimo našu poziciju u skupini i imamo što bolji ždrijeb u nastavku"

Mjesto, vrijeme

Skopje, Trening centar Petar Miloševski, 19:00

Prošli dvoboj

Hrvatska i Ukrajina do sad su igrale četiri puta. Ukrajinke imaju dvije uvjerljive pobjede (0:3, 0:4), ali Hrvatice su 2017. iznenađujuće osvojile bod, a prije tri mjeseca u posljednjem međusobnom ogledu pobijedile s 1:0.

Prognoza

Prema najavama izbornika i realnim parametrima, Ukrajina bi u ovoj utakmici trebala pobijediti. test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!