Nogomet

Prvaci Irske i Islanda bore se za još šest sigurnih utakmica u Europi

Mario Borko • utorak, 16.07.2024.
Prvaci Irske i Islanda bore se za još šest sigurnih utakmica u Europi
Foto: Pixsell

Danas se igraju uzvratne utakmice prvog pretkola Lige prvaka, a u Dublinu se sastaju prvak Irske Shamrock Rovers i prvak Islanda Vikingur. Prva utakmica na Islandu završila je bez golova...

Možda i najzanimljiviji par prvog pretkola Lige prvaka je onaj između Shamrock Roversa i Vikingura. Prvih 90 minuta na Islandu je završilo 0:0, a ulog koji ova utakmica nosi je ogroman. Pobjednik će izboriti drugo pretkolo lige prvaka, a ono osigurava još šest europskih utakmica i minimalno play-off Konferencijske lige.

Igraj na Shamrock Rovers - Vikingur na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Shamrock je prošle godine stigao do četvrtog uzastopnog, ukupno 21. naslova prvaka Irske. Iskustvo igranja u Europi je bogato, a Roversi su dva puta imali čast nastupiti u skupinama europskog natjecanja. Premijerno u sezoni 2011./12. kad su u kvalifikacijama izbacili Partizan i onda upisali šest poraza u Europskoj ligi.

Uefina implementacija Konferencijske lige olakšala je Ircima put do grupne faze, a oni su to iskoristili prije dvije sezone kad su se kvalificirali u Konferencijsku ligu i u šest utakmica osvojili dva boda. S neugodnog gostovanja na Islandu uspjeli su se, usprkos igraču manje u završnici, vratiti sa živim rezultatom i imaju pravo sanjati nastavak svog europskog puta.

Problem je što posljednjih pet domaćin utakmica u Europi Shamrock nije uspio pobijediti, a prošle sezone ga je u istoj fazi izbacio islandski Brei?ablik. Tada su Irci izgubili obje utakmice, a ni sada nisu favoriti za prolazak dalje.

Ipak, za utjehu, s Islanđanima ih veže i pozitivno iskustvo od prije sedam godina kada su Roversi u dvije utakmice pobijedili Stjarnan.

Shamrock je trenutno tek četvrti u domaćem prvenstvu, daleko od obrane naslova prvaka, ali u borbi za europska mjesta. Forma nije idealna, samo tri pobjede u posljednjih deset susreta, a jedina svijetla točka je Johnny Kenny koji je u domaćem prvenstvu zabio deset golova i bit će najveća prijetnja Islanđanima.

Vikingur je klub s bogatom tradicijom, ali nema konstantu. Bio je prvak Islanda u sedam navrata, ali ti su naslovi dolazili nakon dugih pauza. Posljednje tri godine postali su ponovno vrlo kompetitivni, a to bi se napokon moglo preslikati i na Europu.

Aktualni prvaci Islanda vodeći su i u tekućem prvenstvu i na putu su prema obrani naslova. 13 utakmica su bez poraza, a nakon četiri uzastopne europske pobjede na domaćem terenu prije tjedan dana nisu uspjeli srušiti Irce. Koliko je težak zadatak pred Vikingurom svjedoči podatak da je u 13 pokušaja samo dva puta slavio na europskom gostovanju.

Danijel Dejan Djuric i Helgi Gudjónsson najbolji su strijelci kluba u domaćem prvenstvu, svaki je postigao po šest golova.

Mjesto, vrijeme

Dublin, Tallaght Stadium, 21:00

Sudac: Jarred Gillett (Australija)

Zadnji susret

Prije tjedan dana na Islandu završilo je 0:0. Vikingur je bio favorit, ali nije uspio stvoriti prednost pred uzvrat. Nije mu pomoglo ni isključenje Darragha Nugenta u 80. minuti, a 23-godišnji Irac zbog crvenog kartona neće moći igrati u uzvratu.

Prognoza

Vikingur je mali favorit u ovoj utakmici, ali Shamrock igra na domaćem terenu i trebao bi tu prednost iskoristiti. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!