Nogomet

Southgate održao obećanje i odstupio s mjesta izbornika engleske nogometne reprezentacije

Mario Borko • utorak, 16.07.2024.
Southgate održao obećanje i odstupio s mjesta izbornika engleske nogometne reprezentacije
Foto: EPA

Ono što je prije turnira najavljivao sada je i učinio. Gareth Southgate nakon osam godina i 102 utakmice više nije izbornik engleske nogometne reprezentacije. Bez obzira na kritike, 53-godišnjak postigao je povijesne uspjehe, ali nije uspio doći do trofeja...

Polufinale Svjetskog prvenstva u Rusiji, finale Eura 2021., četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Katru i finale Eura u Njemačkoj ostavština su koju iza sebe ostavlja Gareth Southgate. Engleski izbornik odlučio je odstupiti sa svog mjesta i FA može i službeno krenuti u potragu za njegovim nasljednikom.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Southgate je u nepunih osam godina postizao zavidne rezultate. Vodio je Gordi Albion 102 puta, ostvario 64 pobjede, 20 remija i 18 poraza.

Bez obzira na to što je Englesku po prvi puta u povijesti uveo u finale Europskog prvenstva i to dva puta nikada nije bio omiljen među engleskim navijačima i to je vjerojatno presudilo u njegovoj odluci da odstupi s mjesta izbornika.

Engleski nogometni savez izrazio je želju da Southgate neovisno o rezultatu na Euru ostane na klupi, ali one odbio tu mogućnost. Još uvijek ne nepoznato tko će ga naslijediti, spominju se razna imena, a Englezi bi na tom mjestu najradije vidjeli Jürgena Kloppa.

Igrači su tijekom turnira pružali podršku izborniku, Declan Rice rekao je da će pokušati osvojiti trofej i za njega da napokon dobije poštovanje kakvo zaslužuje.

Englezi 58 godina čekaju na trofej. Te, sad već davne, 1966. godine postali su svjetski prvaci na domaćem terenu, a nakon toga su do dolaska Southgatea u 50 godina igrali jedno polufinale svjetskog i dva polufinala europskog prvenstva.

Bivši reprezentativac u osam je godina postigao više nego svi prijašnji izbornici u pet desetljeća, a nije da nisu imali kvalitetnih igrača. Tek ostaje za vidjeti kako će ga povijesti pamtiti i hoće li Engleska nakon njegovog odlaska nastaviti rasti, ali bilo kako bilo, Southgate odstupa kao jedan od najvećih. test

FOTO: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!