Nogomet

FIFA istražuje uvredljivo skandiranje Argentinaca prema Francuzima

HINA, Petar Jenjić • srijeda, 17.07.2024.
FIFA istražuje uvredljivo skandiranje Argentinaca prema Francuzima
Foto: EPA

FIFA je pokrenula istragu o uvredljivom skandiranju argentinskih nogometaša prema francuskim reprezentativcima. Sporni video uživo je emitirao Enzo Fernandez na svom Instagram profilu...

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) objavila je da je pokrenula istragu o uvredljivom skandiranju argentinskih nogometaša koje je zabilježeno na društvenim mrežama, a u kojem su meta bili francuski reprezentativci, a najviše Kylian Mbappe.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Od ponedjeljka navečer društvenim mrežama kruži video na kojem pojedini argentinski igrači pjevaju pjesmu uvredljivog i rasističkog sadržaja, istu koju su skandirali i argentinski navijači nakon što su Argentinci 2022. u Kataru osvojili naslov svjetskih prvaka pobijedivši u finalu Francuze boljim izvođenjem jedanaesteraca.

U tekstu pjesme spominje se afričko porijeklo francuskih reprezentativaca, a posebno je apostrofiran njihov kapetan Kylian Mbappe.

Video koji kruži društvenim mrežama je isječak snimke koju je uživo putem Instagrama emitirao argentinski veznjak Enzo Fernandez, protiv kojeg je u srijedu njegov klub Chelsea pokrenuo interni disciplinski postupak. Fernandez je 2022. dobio nagradu za najboljeg mladog igrača Svjetskog prvenstva u Kataru.

Već u utorak je Francuski nogometni savez najavio da će kontaktirati Fifu i podnijeti žalbu "zbog uvreda rasne i diskriminatorne prirode", a pojedini francuski reprezentativci su reagirali objavama na društvenim mrežama.

Fernandezov suigrač u londonskom klubu, francuski branič Wesley Fofana, svoju je reakciju objavio na platformi X: "Nogomet u 2024: nesputani rasizam". Putem istog medija branič Barcelone Jules Kounde, koji je poznat po svojim javnim istupima protiv rasizma, komentirao je samo jednom riječju: "Žalosno...".

Nakon što je bio zatrpan negativnim reakcijama na uvredljiv video koji je objavio, Fernandez je putem Instagrama uputio javnu ispriku u kojoj je napisao sljedeće:

"Pjesma uključuje vrlo uvredljiv izričaj i nema apsolutno nikakvog opravdanja za te riječi. Protivim se svim oblicima diskriminacije i ispričavam se što me ponijela euforija slavlja nakon finala Copa Americe. Ovaj video, ovaj trenutak, ove riječi ne odražavaju ni moja uvjerenja ni moj karakter. Iskreno mi je žao."

Chelsea je uz vijest o pokretanju disciplinskog postupka protiv Enza Fernandeza istaknuo da u klubu "prepoznaju i cijene javnu ispriku igrača" te da će to iskoristiti za podizanje svijesti o problemu rasizma i svih drugih oblika diskrimanacije. test

FOTO: EPA/WU HAO

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Piše: Mario Borko

    Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Zavjesa na 17. Europsko prvenstvo se spustila, Španjolska je četvrtim naslovom postala rekorder, a prije nego što je stigla do te laskave...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!