Nogomet

Prvaci Danske u obranu naslova kreću na vrlo neugodnom gostovanju

Mario Borko • petak, 19.07.2024.
Prvaci Danske u obranu naslova kreću na vrlo neugodnom gostovanju
Foto: EPA

Danas se nakon manje od dva mjeseca pauze vraća danska Superliga. Midtjylland je u vrlo uzbudljivoj završnici prošlog prvenstva stigao do svog četvrtog naslova, a po prvu povijesnu obranu kreće na gostovanju kod Aarhusa...

Dansko prvenstvo završilo je 26. svibnja, a nova sezona kreće već danas. Klubovi su imali vrlo malo vremena za promjene, a branitelj naslova Midtjylland uložio je ozbiljna sredstva ne bi li prvi puta u svojoj povijesti obrani naslov. Što je Thomas Thomasberg pripremio za novu sezonu saznat ćemo danas kada njegova momčad otvara prvenstvo na gostovanju kod Aarhusa.

Igraj na AFG Aarhus - Midtjylland na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Midtjylland je osnovan prije samo 25 godina, od strane dvojice milijunaša koji su u novom klubu ujedinili dva rivala koja pojedinačno nisu postizali velike uspjehe. U vrlo kratkom vremenu Midtjylland je postao jedan od najjačih klubova u Danskoj, a vrhunac je bio ulazak u skupine Lige prvaka prije četiri sezone.

Prošlosezonski naslov bio je četvrti u klupskoj povijesti, a izboren je u napetoj završnici. Utrka između Midtjylland, Brondbyja i Copenhagena završila je u korist Vukova koji su na pojačanja za novu sezonu potrošili čak 11.5 milijuna eura na pojačanja.

Adam Buksa spominjao se u kontekstu Dinama, ali Danci su Lensu “iskeširali“ 4 milijuna eura i doveli poljskog napadača u Herning. Midtjylland se odlučio pojačati u svakoj liniji pa je tako iz Šahtara za isti iznos doveden defenzivni veznjak Denil Castilo, a branič Ousmane Diao portugalskoj Mafri je plaćen tri milijuna eura.

Od značajnijih odlazaka centralni branič Sverrir Ingi Ingason otišao je u grčki Panathinaikos.

Midtjylland je na pripremama odigrao četiri utakmice, prvu 29. lipnja., a u posljednjoj provjeri poražen je od austrijskog Sturm Graza. Najbolji strijelci od prošle sezone Gue-sung Cho i Franculini Dju ostali su u Heringu, a to je sjajna vijest za klub koji već u utorak kreće s kvalifikacijama za Ligu prvaka na gostovanju kod andorskog Santa Coloma.

Aarhus je pet puta bio prvak Danske, ali posljednji put 1986. godine. Nakon toga klub više nije došao na sam vrh, a u posljednja dva desetljeća je čak tri puta ispadao iz Superlige. Svaki put se već sezonu kasnije uspješno vraćao u najviši razred danskog nogometa, a posljednjih devet sezona njegov je standardni član.

Prije dvije sezone AFG je završio treći u prvenstvu, ali nije se uspio kvalificirati u Europu. Prije dva mjeseca okončao je sezonu na petom mjestu, ali s velikim zaostatkom za vodeće četiri ekipe.

Nekih većih odlazaka uoči ove sezone nije bilo. U klub je stigao 19-godišnji napadač Richmond Gyamfi za 1.20 milijuna eura i Leopold Wahlstedt iz Blackburna za milijun eura. Iskusni Patrick Mortensen, koji je prošle sezona postigao 13 pogodaka u prvenstvu, i dalje je u klubu.

Uwe Rosler na klupi je Aarhusa od srpnja 2022. godine Do sad je vodio 76 utakmica i ostvario 33 pobjede.

Mjesto, vrijeme

Aarhus, Ceres Park, 18:00

Zadnji susret

U posljednjem ligaškom dvoboju, odigranom početkom svibnja, Midtjylland je slavio s 2:1. Prošle sezone ova su se dva kluba sastala četiri puta, Vukovi su upisali tri pobjede, a Aarhus je samo jednom uspio izvući remi.

Prije samo 15 dana Midtjylland je u prijateljskoj utakmici pobijedio s 4:0

Prognoza

Midtjylland je vrlo blagi favorit, ali trebao bi pobjedom otvoriti novu sezonu. test

FOTO: EPA/Henning Bagger

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Piše: Mario Borko

    Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Zavjesa na 17. Europsko prvenstvo se spustila, Španjolska je četvrtim naslovom postala rekorder, a prije nego što je stigla do te laskave...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!