Nogomet

Brann se prije početka europskih obveza želi u domaćem prvenstvu vratiti pobjedama

Mario Borko • subota, 20.07.2024.
Brann se prije početka europskih obveza želi u domaćem prvenstvu vratiti pobjedama

U Norveškoj je krenula druga polovica prvenstva, a Brann nakon tri utakmice bez pobjede mora osvojiti sva tri boda ili će se snovi o naslovu prvaka vrlo brzo u potpunosti rasplinuti. Danas gostuje kod Sarpsborga koji je s dvije pobjede pobjegao s dna...

Nakon prve polovice norveško prvenstvo je vrlo izjednačeno, ali na vrhu se Bodo/Glimt uspio malo odvojiti. Prvi pratitelj Brann izgubio je nedavno međusobnu utakmicu, u tri kola osvojio je samo jedan bod i sve je dalje od borbe za naslov prvaka. Brannov današnji suparnik Sarpsborg 08 nalazi se na 12. mjestu, a sa samog je dna pobjegao s dvije uzastopne pobjede.

Igraj na Sarpsborg 08 – Brann Bergen na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Sarpsborg vrlo dobro pamte navijači Rijeke koja je u sezoni 2018./19. u trećem pretkolu Europske lige iznenađujuće na Rujevici poražena od norveških debitanata u Europi. Sarpsborg se na kraju probio i do skupina Europske lige, ali nikada prije, a ni kasnije više nije zaigrao u Europi.

Posljednjih šest sezona završavao je na osmom ili 12. mjestu, a na 12. se nalazi i u aktualnoj. 16 bodova u 14 odigranih utakmica je vrlo malo, ali je i odraz izjednačenosti prvenstva. Posljednji Sandefjord na 16. mjestu ima 13 bodova, a šesti Stromsgodset ima 19. Na polovici je još sve otvoreno, a Sarpsborg je zaredao s dvije pobjede i sada na svom terenu želi nastaviti niz.

Pobjede su stigle s promjenom trenera. Christian Michelsen vodio je momčad tri utakmice i ostvario dvije pobjede, a u debiju je izgubio od vodećeg Bodo/Glimta. Nakon pobjede (1:2) preokretom u posljednjim sekundama kod Haugesunda, Sarpsborg je na svom terenu razbio Rosenborg s 4:1.

Posebno je inspiriran bio Henrik Wendel Meister koji je zabio sva četiri pogotka i tako s pet golova postao najbolji strijelac kluba. Najvrjedniji igrač u svlačionici, jedini čija se tržišna cijena procjenjuje na više od milijun eura, Sondre Orjasater do sad je zabio četiri gola, a Jo Inge Berget tri.

Brann je specifičan klub koji je u jednom trenutku u vrhu prvenstva, a onda u drugom ispadne iz lige. Do sad je samo 2006. i 2007. uspio dvije godine zaredom držati konstantu, a tada je i stigao posljednji naslov prvaka. Prošle sezone Brann je završio drugi, a i trenutno se, iako s jednom ili dvije utakmice više od prvih pratitelja, nalazi na istom mjestu.

Problematična je u ovom trenutku forma. Dva domaća remija protiv Stromsgodseta i Haugesunda te poraz 5:1, u međuvremenu, od Bodo/Glimt malo su poljuljali samopouzdanje. Erik Horneland u klub je već tri godine i znat će kako stabilizirati svoju momčad.

Brann nakon gostovanja kod Sarpsborga čekaju europske obveze u Konferencijskoj ligi i zato su tri boda u ovom trenutku vrlo važna. Bodo bježi sedam bodova i bit će ga teško sustići, a Molde i Viking imaju samo jedan bod manje od Branna i pušu mu za vratom. Uz to Molde ima jednu, a Viking dvije utakmice manje.

Najbolji strijelac s pet golova, iako se radi o braniču, Joachim Soltvedt još uvijek ne bi trebao biti spremana za utakmicu, a Aune Heggebo dijeli mjesto najboljeg strijelca iako u prosjeku na terenu boravi samo 32 minute.

Bard Finne inače ima status prvog napadača, a u posljednjem kolu ga je izgubio i bit će zanimljivo vidjeti hoće li on ili Heggebo ovoga puta krenuti od prve minute.

Mjesto, vrijeme, sudac

Sarpsborg, Sarpsborg Stadion, 18:00

Sudac: Tore Hansen (2.90 žutih kartona po utakmici)

Zadnji susret

U posljednjih sedam godina Sarpsborg je samo jednom pobijedio Brann, a bilo je to u svibnju prošle godine. Zadnji susret zbio se u rujnu kada je Brann slavio s minimalnih 1:0.

Prognoza

Brann je relativno veliki favorit, ali Sarpsborg je u naletu i mogao bi doći barem do boda. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Piše: Mario Borko

    Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Zavjesa na 17. Europsko prvenstvo se spustila, Španjolska je četvrtim naslovom postala rekorder, a prije nego što je stigla do te laskave...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!