Nogomet

Dinamovi potencijalni protivnici u play-offu Lige prvaka troše vrlo malo, ali nositelji neusporedivo više

Mario Borko • utorak, 23.07.2024.
Dinamovi potencijalni protivnici u play-offu Lige prvaka troše vrlo malo, ali nositelji neusporedivo više
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Hrvatski prvak će Ligu prvaka moći izboriti prelaskom samo jedne stepenice, ima osiguranu Europsku ligu, ali dojam je da financijski vrlo oprezno planira. Usporedili smo zato koliko troše Dinamovi konkurenti koji mu žele oduzeti mjesto u najelitnijem klupskom natjecanju na svijetu...

Dinamo kao klub s najvišim koeficijentom u kvalifikacijama za Ligu prvaka ima privilegiju da se u natjecanje uključuje tek u posljednjoj fazi, odnosno play-offu. Ovaj tjedan igraju se tek druga pretkola, a u ponedjeljak je održan ždrijeb trećeg. Iako će vjerojatno biti iznenađenja, ističu se kandidati koji će hrvatskom prvaku stajati na putu do skupina najelitnijeg sportskog natjecanja.

Igraj na kvalifikacije za Ligu prvaka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Modri su do sad doveli pet novih igrača. Marko Pjaca plaćen je Rijeci 1.5 milijuna eura, Nikola Čavlina otkupljen je iz Lokomotive za 750 tisuća eura, ali je odmah proslijeđen na posudbu u Osijek. Raul Torrente, Samy Mmaee i Ivan Filipović stigli su kao slobodni igrači.

Hrvatskom se prvaku sve glasnije prigovara da je u krivom trenutku odabrao politiku štednje jer se nalazi samo korak do ulaska u najunosniju Ligu prvaka do sada i ima osiguran nastup u Europskoj ligi. Dinamo će sigurno još nešto potrošiti, mora dovesti desno krilo, a u slučaju odlazaka nekog od ključnih igrača morao bi i malo jače “odriješiti kesu“.

Upravo zato napravili smo pregled koliko su, prema dostupnim podacima Transfermarkta, do sad na pojačanja potrošili Dinamovi potencijalni protivnici u četvrtom pretkolu Lige prvaka.

U ovom trenutku sigurno mjesto u play-offu imaju Young Boysi i Galatasaray. Švicarci su 2018. u istoj fazi stali na put Modrima pobijedivši ih s 2:1 na Maksimiru. Prvaci Švicarske do sad su na pojačanja potrošili 1.65 milijuna eura. Ebrima Colley (desno krilo) stigao je za taj iznos iz Atalante, napadač Facinet Conte doveden je kao slobodan igrač, a za Tanguya Zoukroua pristiglog iz Troyesa nema dostupnih podataka.

Young Boysi nisu imali nekih značajnijih odlazaka i stoga nisu ni imali potrebu pretjerano trošiti. Najteži mogući protivnik Modrima bio bi turski velikan Galatasaray. Turci su vrlo bogati, momčad im vrijedi više od 200 milijuna eura, ali ovog ljeta još nisu doveli pojačanje za koje bi platili odštetu.

Hakim Ziyech bio je prošle sezone na posudbi iz Chelseaja, a sada se klubu iz Istanbula pridružio kao slobodan igrač. Isto je učinio Michy Batshuayi koji je nakon Bešiktaša i Fenerbahčea odlučio zaigrati i za treći najveći turski klub.

Nicolo Zaniolo za 6.4 milijuna eura otišao je na posudbu u Atalantu.

Dinamu, ako prođu prve dvije prepreke, prijete još neki stari znanci Ludogorets, Slovan Bratislava i Bodo/Glimt.

Bugari bi u trećem pretkolu trebali igrati protiv azerbajdžanskog prvaka Qarabaga. Prvak Bugarske do sad je na pojačanja potrošio više od četiri milijuna eura. Branič Edvin Kurtulus plaćen je švedskom Hammarbyju 2.2 milijuna eura, a ofenzivni veznjak Aguibou Camara Olympiacosu točno dva milijuna eura. Ludogoretsu su pristupili još neki igrač, ali bez odštete, dok su odlasci isto bili po isteku ugovora.

Qarabag je na pojačanja potrošio 350 tisuća eura, a njih je dao za hrvatskog vrata Fabijana Buntića. 27-godišnjak rođen je u Njemačkoj, stigao je iz portugalske Vizele, a za Vatrene je igrao u selekcijama U-19 i U-18.

Slovan i Dinamo nisu igrali preko 20 godina, a Slovaci će u trećem pretkolu morati preskočiti ciparski APOEL koji je svojevremeno igrao u četvrtfinalu Lige prvaka. Prvak Slovačke platio je Speziji 700 tisuća eura za Davida Streleca, a istog je igrača prije nekoliko godina Talijanima prodao za više od dva milijuna eura.

Julius Szöke stigao je iz Aris Limassola za 500 tisuća eura, a i Marko Tolić je upravo iz Dinama, nakon godinu dana na posudbi, kompletirao svoj transfer za nepoznati iznos. Klubu je kao slobodan igrač pristupio iskusni reprezentativac Robert Mak, a ukupno je sedam pojačanja dobio iskusni Vladimir Weiss bez da je bilo značajnih odlazaka.

APOEL je doveo čak sedam igrača bez odštete, a u pravilu se radi o iskusnijim nogometašima. Mladi brazilski branič Cipriano plaćen je 400 tisuća eura.

Bodo/Glimt igrat će protiv iznenađujućeg prvaka Poljske Jagiellonije. Norvežani su za 15 milijuna eura u Rennais transferirali 23-godišnjeg danskog veznjaka Alberta Gronbaeka, a doveli su za 600 tisuća eura lijevog beka Isaka Dybvika Määttäu iz Groningena i za 425 tisuća eura napadača Andreasa Helmersena iz norveškog Egersunda.

Prvaci Poljske su u Bragu za 1.5 milijuna eura prodali Bartlomieja Wdowika, a pet novih igrača je pristupilo bez odštete.

Čini se da su iz perspektive konkurenata za ulazak u Ligu prvaka kritike prema Dinamu neutemeljene. Klubovi te razine u pravilu dovode igrače bez odštete i ne odlučuju se za velike ulazne transfere. Ipak, Dinamo je nositelj, renomeom puno veći klub od svih navedenih, izuzev Galatasaraya koji je financijski ionako neusporediv s hrvatskim prvakom.

Što se tiče nositelja u ždrijebu, Crvena zvezda je potrošila preko deset milijuna eura na pojačanja. Trojicu igrača platila je više od dva milijuna eura, a najskuplje pojačanje Nasser Djiga stigao je za tri milijuna eura. Danski prvak Midtjylland uložio je preko 11 milijuna eura u pojačanja, a od toga je za dvojicu igrača platio četiri milijuna eura.

Jedan od njih je Adam Buksa, poljski napadač koji je bio blizu dolaska u Dinamo. Sparta Prag potrošila je više od šest milijuna eura, a Ferencvaroš, za čijeg se igrača kojeg je Dinamo doveo (Mmaeea) Sergej Jakirović hvalio kako se mnogi čude da je taj posao uspješno zgotovljen, preko devet milijuna eura.

Kada pogledamo te podatke jasno je da Dinamo kaska, da mora riskirati i da će se, unatoč odličnom kadru kojeg trenutno ima, vrlo teško nositi s klubovima u Ligi prvaka ako nije spreman financijski ih pratiti. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Piše: Mario Borko

    Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Zavjesa na 17. Europsko prvenstvo se spustila, Španjolska je četvrtim naslovom postala rekorder, a prije nego što je stigla do te laskave...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!